17 November 2018
Festivalul Berii Artizanale

Transcarpatia stă pe un butoi cu pulbere

Filed under: Locale,Top News |

transcarpatia1

Pe lângă războiul cu rebelii proruşi din estul ţării, Ucraina se confruntă cu o situaţie tot mai tensionată în regiunea Transcarpatia, învecinată cu judeţul nostru. Făcând parcă jocurile Moscovei, extremiştii maghiari, deveniţi tot mai vocali, instigă populaţia să iasă în stradă pentru a obţine autonomia Transcarpatiei. Ultimul apel în acest sens a fost lansat săptămâna trecută de liderul organizaţiei de tineret a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, Nandor Dupka. Însuşi premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut în luna mai autonomie pentru comunităţile maghiare din Ucraina, declanşând un adevărat scandal diplomatic. Chiar şi Procuratura Transcarpatia susţine că în ultima vreme se înregistrează o activizare a agenţilor secreţi ruşi în zona transcarpatică a Ucrainei, locuită preponderent de ruteni (rusini) şi unguri, care încearcă să destabilizeze zona prin pretenţii autonomiste.

Extremiştii maghiari, tot mai vocali
Prin intermediul unui comunicat de presă publicat joia trecută pe site-ul Forumului Unităţii Civile din Ungaria, preşedintele organizaţiei de tineret a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, Nandor Dupka, le-a cerut maghiarilor din Transcarpatia să iasă în stradă pentru a obţine autonomia regiunii. Dupka şi-a motivat demersul prin faptul că doreşte atenţia lumii asupra ”dezastrului umanitar ce ameninţă Transcarpatia şi situaţiei ungurilor din Transcarpatia şi a altor naţionalităţi”. De asemenea, Nandor Dupka mai cere modificarea Constituţiei Ucrainei, adoptate în 1991, după obţinerea independenţei, ”descentralizarea puterii”, alegerea unei noi conduceri a Ucrainei, sub supravegherea Consiliului de Securitate al ONU, dar şi trimiterea de forţe de menţinere a păcii. Dupka mai vrea garantarea drepturilor minorităţilor şi federalizarea ţării.

Pentru a agita spiritele, Dupka Nandor, împreună cu reprezentantul Asociaţiei Ungaria Ciuntită, Budahazi Gyorgy, au organizat ieri după-amiază o demonstraţie în faţa Parlamentului Ungariei, cu scopul declarat de a atrage atenţia opiniei publice asupra situaţiei din Transcarpatia.

Viktor Orban pune paie pe foc
Solicitările lui Nandor Dupka vin pe fondul unor solicitări asemănătoare din partea premierului Ungariei, Viktor Orban. “O Ucraină stabilă și democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă şi democratică dacă nu le acordă drepturi minorităţilor şi comunităţilor naţionale care trăiesc acolo, inclusiv comunităţii maghiare. Acest lucru înseamnă cetăţenie dublă, drepturi şi autonomie”, a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat la sfârşitul lunii mai postului de televiziune publică M1. Declaraţiile lui Viktor Orban au provocat un scandal diplomatic între Budapesta, Kiev şi Varşovia.

Între 150.000 şi 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, în marea majoritate în Transcarpatia. Ele reprezintă o minoritate semnificativă (13%) a acestei regiuni ucrainene frontaliere cu România, Ungaria şi Slovacia.

Extremiştii maghiari, agenţi ai Rusiei?
În ultima vreme se înregistrează o activizare a agenţilor secreţi ruşi în zona transcarpatică a Ucrainei, locuită preponderent de ruteni (rusini) şi unguri, potrivit procurorului din regiunea Transcarpatia, Oleg Sydorchuk, se arată într-un material intitulat “Ungurii şi rutenii din Ucraina, noua masă de manevră a Moscovei”, postat în urmă cu câteva zile pe site-ul Pagina de Rusia.ro. Potrivit unui reportaj realizat de Grupul “InformSoprotivlenie”, recent, în Transcarpatia au apărut o mulţime de oameni cu constituţie atletică, care vorbesc cu pronunţat accent rusesc şi locuiesc în vilele prietenilor ex-preşedintelui Viktor Ianukovici sau în spaţiile de cazare ale mănăstirilor. “De la începutul operaţiunii antitero din estul Ucrainei, au fost stopate mai multe tentative de a aduce arme în zona Transcarpatică. Câte din aceste transporturi au reuşit să ajungă la destinaţie, nu se ştie. Putem numai ghici“, spune InformSoprotivlenie.

Experţii militari avertizează că, în ultimii ani, în regiunea transcarpatică s-a intensificat activitatea aşa-numiţilor reprezentanţi ai “Rutenilor Transcarpatici” şi ai “Maghiarilor Transcarpatici”. Aceştia cer crearea autonomiei ruteano-ungare în regiunea Transcarpatia. “În caz de refuz ei ameninţă că vor utiliza forţa pentru a-şi atinge obiectivele (probabil vor fi activaţi agenţii care sunt acum în conservare),” – susţine InformSoprotivlenie.

Principalul lobby în favoarea autonomiei rutenilor în Europa este desfăşurat în prezent de partidul maghiar “Jobbik”, care exprimă o poziţie anti-ucraineană activă şi primeşte sprijin financiar din Rusia.

Szasz Lorand

13 Responses to Transcarpatia stă pe un butoi cu pulbere

 1. la tratatul de pace de la trianon in tratat sunt prevazute drepturii colective pentru minoritatii cei care traiesc izolati de natia mama, aceste drepturii nu au fost respectate in intregime din cauza asta sa destramat iugoslavia, csehoslovacia, si mai nou ucraina.

  guru
  17 September 2014 at 09:15
  Reply

  • La aproape o luna de la Marea Adunare a romanilor de la Alba Iulia, mai precis in ziua de 22 decembrie, 1918 – În replică, in 22 decembrei 1918 Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a convocat o Adunare Naţională, în cadrul căreia a fost revendicată, în baza dreptului la autodeterminare, asigurarea unităţii teritoriale a Ungariei si nerecunoscand hotararile istorice luate de romanii majoritari , reafirma loialitatea maghiarilor din Transilvania pentru Ungaria. In zilele noastre, o anumita propaganda reproseaza nerespectarea unor promisiuni din Declaratia Adunarii de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918…
   Se uita ca maghiarii nu au recunoscut hotararile Adunarii de la Alba Iulia. Acum le recunosc ?

   cersipamantromanesc
   24 September 2014 at 17:35
   Reply

 2. Romanii, ucrainieni, slovacii, cehi si sarbi trebuie sa se uneasca si sa le puna piciorul in gat ca la sarpe acestor 'autonomisti' care toata viata lor au ravnit doar la bunul altora;

  ciprian
  17 September 2014 at 12:47
  Reply

 3. propun anexarea Ungariei la Romania

  unguru
  17 September 2014 at 15:42
  Reply

 4. Problema romaniei se poate rezolva intr-un mod cel mai simplu,Ardealul retrocedat la unguri,Oltenia la Bulgari si Moldova la Republica Moldova.

  bilar
  18 September 2014 at 18:05
  Reply

  • Ai uitat de Dobrogea care le-ar prii bulgarilor s Banatul care trebuie impartit intre Ungaria si Serbia, nu-i asa ?

   cersipamantromanesc
   24 September 2014 at 17:39
   Reply

 5. Pingback: Transcarpatia stă pe un butoi cu pulbere - Romania Military

 6. Pingback: Transcarpatia stă pe un butoi cu pulbere | Lupul Dacic

 7. Pingback: Transcarpatia, gata să explodeze din cauza etnicilor maghiari

 8. Tratatul de la Trianon este si actul constitutiv al Ungariei ca stat.Dupa batalia de la Mohacs din 1526 cind 2/3 din Ungaria a devenit pasalic, a disparut ca stat timp de aproximativ 400 de ani.Daca nu recunosc tratatul,Ungaria trebuie impartita de statele vecine pentru ca ea va trebui desfiintata.Asa spune istoria.

  deuteriu
  25 September 2014 at 12:11
  Reply

  • Cita spaga ai dat sa treci la istorie? Si de cite ori ai ramas corigent? Nu ai auzit de Ungaria Mare?

   Pop Ioan
   26 September 2014 at 09:05
   Reply

  • ungaria mare inainte de trianon era o problema mare pentru francezii ca ungurii todeauna au fost aliati cu germani politic si economic, ca francezi sa puna mana pe europa de est trebuia sa distruga ungaria ca germani sa nu mai aiba putere in est europa. franta todeauna au fost si sunt adversarii cu germania.

   guru
   26 September 2014 at 12:31
   Reply

 9. propun anexarea romaniei de rusia

  guru
  26 September 2014 at 16:42
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *