More  Acţiuni pentru un Someş curat

  curat

  Luna mai este plină de evenimente în domeniul protecţiei mediului propuse de Asociaţia Handicapaţilor Fizic Satu Mare pentru locuitorii judeţului, în cadrul proiectului „Pentru un Someş curat” pe care îl implementează împreună cu Asociaţia pentru Protejarea Naturii şi Mediului Bereg din Ungaria, proiect implementat şi finanţat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013.

  Astfel, la finalul săptămânii trecute, Asociaţia a organizat o tabără pentru 50 de copii şi tineri din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg, care a avut ca scop transpunerea în practică a cunoştinţelor de specialitate din domeniul protecţiei mediului a tinerilor participanţi. În cadrul taberei organizate în Satu Mare, copiii şi tinerii au avut posibilitatea să privească Someşul cu alţi ochi decât până acum, să îi cunoască frumuseţile şi să îi înţeleagă importanţa pentru viaţa de zi cu zi. Pe parcursul taberei, ei au putut înţelege rolul fiecăruia dintre noi în ceea ce priveşte păstrarea valorilor naturale ale Someşului, beneficiind de implicarea unor specialişti în domeniul protecţiei mediului care le-au prezentat teoretic şi practic adevăratul Someş. Mai mult decât atât, au pus şi umărul la treabă şi au igienizat malurile râului acolo pe unde au trecut, lăsând în urma lor un Someş mai curat.
  La finalul acestei săptămâni, tabăra va fi organizată într-o nouă locaţie, la Vásárosnamény, în Ungaria, iar participanţii vor avea posibilitatea să cunoască problemele de mediu specifice cursului râului Someş în Ungaria şi să participe activ la crearea unor soluţii în ceea ce priveşte protejarea valorilor sale naturale. De asemenea, în această săptămână, timp de trei zile, Asociaţia organizează o serie de trei prelegeri care au ca scop prezentarea valorilor naturale ale râului Someş, factorii de risc dar şi căutarea unor soluţii de stopare a degradării acestor valori naturale. La manifestare sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi să înţeleagă modul în care un Someş curat, îngrijit, nepoluat poate pune în valoare localităţile pe care le traversează şi să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte deşeurile care îl sufocă şi îi strică imaginea. Prelegerile au loc azi, la Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”, şi mâine, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, cu începere de la ora 15.00.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE