Ce impozit plătesc agricultorii?

Dacă până acum fiecare fermier, persoană fizică, din România plătea impozit 2% din veniturile pe care le declara, acum statul va impozita aceşti fermieri în funcţie de un set de venituri estimate pe baza suprafeţelor exploatate sau a numărului de animale pe care le au în ogradă.

Cine plăteşte şi cine nu? Nu vor plăti impozit agricultorii care au maxim 10 ovine şi caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 de familii de albine; sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viţă de vie – un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale – jumătate de hectar.

Impozitul se aplică la norma de venit. Ca să fie sigur că încasează ceva, statul a impus ca în noul Cod Fiscal determinarea venitului impozabil să se facă pe baza unor norme anuale de venit şi nu pe sistem real.

Dacă pentru cereale era stabilită o normă de venit anual de 449 de lei pentru suprafeţe de 2-50 hectare şi de 395 de lei pentru cele care depăşesc 50 de hectare, în ordonanţa aprobată a fost trecută norma de venit de 449 de lei pentru toate suprafeţele care depăşesc 2 hectare.

Normele de venit aprobate sunt de 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfeclă de zahăr (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare), 1.060 lei – tutun (peste 1 hectar), 4.001 lei – legume în câmp (peste 0,5 hectare), 1.385 lei – viţă-de-vie (peste 0,5 hectare), 11.773 – flori şi plante ornamentale (peste 0,3 hectare) şi 8.033 lei – legume în spaţii protejate (peste 0,2 hectare).
Norme de venit de pe animale. În cazul animalelor, normele de venit s-au stabilit în felul următor: pentru vaci şi bivoliţe – 453 lei pentru peste 2 capete; ovine şi caprine – 23 lei la 10-50 capete şi 65 lei la peste 50 de capete; porci – 56 lei la 6-10 capete şi 177 lei la peste 10 capete; albine – 70 lei la 50-100 familii şi 98 lei la peste 100 familii; păsări de curte – 3 lei la 100-500 capete şi 2 lei la peste 500 capete.

Cine numără găinile? Potrivit noului Cod, impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de Fisc prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit şi o cotă de 5,5% pentru contribuţiile la Fondul de Sănătate. Prin urmare, în acest an, cine are peste şase porci trebuie să plătească un impozit de 12 lei pentru fiecare animal. Pentru o văcuţă mai slăbuţă din cele trei pe care le deţine săteanul, de exemplu o văcuţă care dă 10 litri de lapte pe zi, statul consideră drept câştig net pentru om suma de 453 de lei, pentru care fermierul va plăti un impozit anual de 97 de lei (impozit pe venit şi la Fondul de Sănătate).

De asemenea, statul consideră că o familie de albine care produce anual 30 de kilograme de miere îi aduce apicultorului un câştig de 70 de lei, pentru care va trebui să plătească impozite de 15 lei pe an. Problema e la determinarea numărului de găini pe care le are contribuabilul în ogradă. Cine va stabili dacă gospodarul deţine 99 sau 101 înaripate?

1 COMMENT

  1. UNII MUNCESC DIN GREU CA SA SE DEA AJUTOARE SOCIALE LA ''DISCRMINATII '' LENESI ,CARE UMBLA ELEGANTI PRIN SAT SI RAD DE TARANUL ROMAN, CARE SE RUPE CU MUNCA ,SI NU AR VENI SA TE AJUTE LA MUNCA CAMPULUI PTR NIMIC IN LUME,CA DOAR EI TRAIESC DIN'' SOCIAL'',MULT MAI BINE DACAT TARANUL CARE ARE GRIJA DE GLIA TARII…..MAI RAU, ESTE CA CE CULTIVA TARANUL ZIUA EI -L FURA NOAPTEA.
    CULMEA CA IMPOZITUL IL VA PLATI TOT TARANUL.
    SE STIMULEAZA LENEA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

DOLIU. Jurnalista „Bartoska” va rămâne un model de compartament uman și profesional pentru generațiile viitoare…

Cu intraductibilă durere în suflet am aflat de vestea reîntoarcerii-n Neplâns, Acasă în Împărăția lui Dumnezeu, a colegei noastre de breaslă Bartos Erzsebet, supranumită...

Ludovic Orban, cel mai probabil viitor prim-ministru. PNL, gata să preia guvernarea

În urmă cu puțin timp, președintele Klaus Iohannis a declarat că își dorește un guvern politic și că PNL este gata să preia guvernarea. În...

Sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis

La data de  10 octombrie a.c., în jurul orei  02:00, polițiștii  Biroului rutier Satu Mare au identificat pe strada Mioriței din Satu Mare,  un...

ACCIDENT. O persoană rănită grav

Ieri, în jurul orei 13.00,  în localitatea Unimăt s-a produs un eveniment rutier, soldat cu rănirea gravă a unei persoane. Un  tânăr  de 17 ani,...

Reținut pentru 30 de zile după ce a FURAT

Poliţiştii din cadrul Poliției oraș Negrești Oaș  au identificat un tânăr de 24 de ani,  bănuit de comiterea a două furturi  calificate și a...