More


  Proiect pentru remodelarea centrului vechi al Zalăului

  - Advertisement -

  Primăria municipiului Zalău derulează proiectul “Remodelarea spaţiului public din municipiul Zalău – consens între nevoile culturii urbane locale şi rigorile arhitecturii şi designului urban”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, domeniul Arhitectură şi Design. Proiectul cultural a fost printre cele 7 câştigătoare de la aria Arhitectură şi Design din cele 57 depuse, fiind evaluat cu 90,66 puncte din cele 100 posibile. Iniţativa are ca scop elaborarea unui nou concept în ceea ce priveşte arhitectura şi designul zonei centrale a municipiului Zalău, respectiv Piaţa 1 Decembrie 1918, strada Unirii, pasaj strada Unirii şi Piaţa Iuliu Maniu. Acest lucru se va realiza în principal prin organizarea şi desfăşurarea unui concurs de soluţii în două faze, cu premii, deschis specialiştilor din domeniu care vor readapta arealul ţintă la nevoile socio-culturale, arhitecturale şi funcţionale actuale.

  Proiectul mai prevede măsuri de promovare a proiectului, un eveniment de acordare a celor trei premii puse la dispoziţie, în valoare totală de 54.000 lei, pentru soluţiile care au întrunit cele mai mari punctaje, în acord cu regulamentul de concurs şi a temei-program. Planurile desemnate câştigătoare vor fi expuse public pentru informarea cetăţenilor municipiului. Mai sunt incluse două sesiuni de informare cu tema “Remodelarea spaţiului public – consens între nevoile culturii urbane locale şi rigorile arhitecturii şi designului urban”. Acestea se vor adresa unui număr de 20 de elevi de liceu din Zalău din clasele terminale, care sunt interesaţi să îmbrăţişeze o carieră în domeniile: arhitectură, urbanism, peisagistică urbană, planificare teritorială, construcţii civile etc., precum şi unui alt grup ţintă format din 20 de angajaţi ai primăriilor de oraşe şi ai Consiliului Judeţean din judeţul Sălaj care, prin atribuţiile pe care le au, folosesc şi aplică noţiuni, concepte, regulamente şi politici din domeniile urbanismului, regenerării urbane etc.

  Partenerii care sprijină prin competenţele lor implementarea proiectului sunt: Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Transilvania, ce se va implica în organizarea şi desfăşurarea concursului de soluţii, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, care susţine sesiunile de informare precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj implicat în sesiunea de informare a elevilor. Partenerii vor sprijini şi promovarea proiectului.

  Proiectul, cu o durată de şase luni, cu începere din a doua jumătate a lunii aprilie 2013, are alocat un buget în valoare de 78.911 lei. Din această sumă, 55.000 lei reprezintă finanţarea acordată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar diferenţa de 23.911 lei este contribuţia de la bugetul Municipiului Zalău.

  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img