More  Rapsodul popular Nicolae Sabău a primit titlul de cetăţean de onoare al orașului Ardud

  FESTIVAL-ARDUD
  Prima ediţie a festivalului folcloric „Cetatea Codrului” a fost găzduită, ieri, de oraşul Ardud. Evenimentul a fost pentru ardudeni şi invitaţii lor asemenea unei zile a oraşului. Pe lângă admirarea unei parade a portului popular din toate zonele judeţului, dar şi din Maramureş, participanţii au putut trece pe la standurile din cadrul unui festival derulat în paralel, şi anume cel al meşteşugarilor. Apoi, s-au putut opri la vreuna dintre terasele cu mâncare şi s-au putut delecta cu recitalurile folclorice de la scenă. Ieri, în cadrul festivalului, Consiliul Local şi Primăria Oraşului Ardud i-au conferit marelui rapsod popular Nicolae Sabău titlul de cetăţean de onoare.

  Festivalul Cetatea Codrului a debutat la ora 12.00 cu parada porturilor populare. Zeci de artişti şi membri ai diferitelor ansambluri de muzică populară s-au mândrit cu ţinutele lor pe DN 19 A, de la Biserica Romano-Catolică din Ardud şi până la scena amplasată la poalele cetăţii lui Rackozi. În alai s-au aflat interpreţi de muzică codrenească, oşenească şi maramureşeană, dar şi oficialităţi, printre care primarul Ovidiu Duma, secretarul oraşului Cristian Micle, directorul Casei de Cultură „Augustin Mircea” din Ardud, Mircea Câcu, consilierii locali, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, consilieri judeţeni şi locali ai Sătmarului. De la ora 13.00 primarul Ardudului a urcat pe scenă pentru a deschide oficial festivalul. „Un nou festival ia naştere astăzi (ieri, n.red.) în Ardud. Dacă până acum am avut parte de manifestări prilejuite de Ziua Oraşului Ardud, anul acesta, ca urmare a dorinţei locuitorilor cât şi ca o necesitate pentru această zonă, a Codrului, am luat iniţiativa în Consiliul Local de a organiza şi acest festival folcloric care să adune cântecele cele mai frumoase din zonă, din judeţ, dar şi din judeţele învecinate, în aşa fel încât noi să ne bucurăm şi să păstrăm aceste tradiţii, obiceiuri populare”, a declarat primarul Ovidiu Duma.
  Prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, au felicitat şi lăudat iniţiativa administraţiei locale din Ardud în promovarea culturii. „Vă adresez felicitări pentru această iniţiativă şi vă doresc mulţi ani mai departe. Particip la acest eveniment în calitate de prefect, dar şi în calitate de codrean. Mă mândresc cu ceea ce faceţi azi aici şi sper să aveţi continuitate”, a declarat prefectul Avram. După ce s-a mândrit cu primarul oraşului Ardud ca fiind unul dintre cei mai destoinici primari din judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a evidenţiat următoarea idee: „Pe lângă faptul că avem nevoie să dezvoltăm infrastructura, să dezvoltăm Ardudul, trebuie să ne ocupăm şi de cultură. Trebuie să conservăm tradiţii, obiceiuri, să le promovăm şi să le lăsăm urmaşilor noştri”.
  Apoi a urmat un moment festiv cu un Laudatio despre artistul Nicolae Sabău şi înmânarea titlului de cetăţean de onoare şi placheta oraşului Ardud rapsodului popular. Titlul a fost conferit pentru contribuţia adusă de artist în promovarea culturii şi tradiţiilor populare româneşti. Evenimentul a continuat cu o serie de recitaluri. Pe scena de la Ardud au urcat ieri Nicolae Sabău, Dinu Iancu Sălăjeanu, Ana Holdiş Pop cu “Ansamblul Ceatăra”, Maria Tripon, Ionela Toma, Daria Berende, Lucia Sabău, Alina Sabău, Ansamblul “Românaşul”, Ansamblul de dansuri populare codreneşti al Casei de Cultură “ Augustin Mircea”, Ansamblul “Codrişorul” de la Palatul Copiilor, George Negrea cu trupa şi alţii. În acelaşi timp, oraşul Ardud a găzduit Festivalul Meşteşugurilor. În cadrul acestuia zeci de meşteşugari din tot judeţul şi-au expus produsele. Un stand deosebit a avut Ocolul Silvic Ardud care a reuşit să realizeze o oază verde în care au plasat diferite obiecte de décor exterior realizate din lemn dar şi animale împăiate.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE