More



    Societatea Carpatină Ardeleană, în vizorul Gărzii de Mediu

    colpref

    Noul comisar-şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Satu Mare, Cristian Soponoş, a precizat ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că Societatea “Carpatină Ardeleană” va fi verificată, în cursul lunii iulie, de comisarii instituţiei. Pe numele custodelui ariilor protejate “Râul Tur” au fost depuse mai multe sesizări atât din partea unor instituţii, cât şi din partea unor persoane fizice, acesta fiind şi motivul declanşăriii acţiunilor de control. Tot cu aceeaşi ocazie, directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a afirmat că în judeţul nostru sunt certificate ecologic peste 1.340 de hectare de teren.

    Probleme cu gestionarea deşeurilor
    În prima parte a şedinţei Colegiului Prefectural, directorul Cancelariei Prefectului, Sorin Martin Vereş, a făcut o scurtă prezentare a realizării acţiunilor propuse în Programul de dezvoltare economică şi socială a judeţului Satu Mare pe trimestrul I al anului 2013, fiind înregistrate peste 1.280 de acţiuni împărţite pe 24 de capitole şi cinci anexe.
    În continuare, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Satu Mare, Cristian Soponoş, a prezentat o parte din activitatea instituţiei în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea 14 angajaţi, din care 11 comisari, un comisar debutant, un referent, precum şi un conducător. În judeţul Satu Mare există peste 1.500 obiective care au fost reglementate prin autorizaţie de mediu, dar pentru anul 2013 au fost planificate acţiuni de control la aproape 480 de obiective cu câte una-două inspecţii pe an. Potrivit comisarului-şef Cristian Soponoş, principala problemă din punct de vedere a protecţiei mediului de pe raza judeţului Satu Mare este legată de managementul deşeurilor. SC Androx SRL, responsabilă pentru groapa de gunoi ilegală de pe strada I.L. Caragiale, a fost amendată şi i s-a dat termen trei luni să cureţe zona.
    Referitor la ariile protejate Garda de Mediu Satu Mare are în vedere analizarea Planului de management elaborat de Societatea “Carpatină Ardeleană” pentru ariile protejate “Râul Tur”, care trebuie finalizat până la finele acestui an. În urma sesizărilor depuse privind activitatea asociaţiei, Garda de Mediu a făcut un prim control în urma căruia nu a fost sesizat nimic în neregulă, însă Cristian Soponoş a precizat că în cursul lunii iulie va avea loc o inspecţie mai amplă.

    Primele mere ecologi­ce produse în judeţ
    Tot în cadrul şedinţei de ieri, directorul Direcţiei Agricole, Ioan Cioltean, a prezentat câteva aspecte referitoare la agricultura ecologică din judeţul Satu Mare, afirmând că în acest an în judeţ au fost înregistraţi 210 operatori în domeniu. De asemenea, anul trecut au fost înregistraţi la Direcţia Agricolă 848 operatori cu 2.285 ha conversie în anul I, nouă operatori cu 239,81 ha conversie în anul II, zece operatori cu 232,6 ha conversie în anul III şi trei operatori cu 1.344,95 ha certificate ecologice. În total, în 2012 au fost înregistrate, în conversie sau certificate ecologic, peste 4.100 ha. Tot anul trecut, în zootehnie au fost înregistraţi un operator cu 545 oi mame, un operator cu 250 capre, un operator cu şase vaci de lapte, un operator cu 100 găini şi şase operatori cu 316 familii de albine.
    Primele produse certificate ecologic din judeţul Satu Mare au fost obţinute în anul 2011, iar anul trecut au fost certificate ecologic primele mere din judeţ din care s-a produs şi suc ecologic. Valorificarea acestor produse reprezintă una din cele mai importante preocupări ale producătorilor sătmăreni şi se caută oportunităţi de valorificare fie pe piaţa internă, fie pe piaţa intracomunitară.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE