Judeţul Satu Mare se poate lăuda cu modul în care a reuşit să îşi păstreze tradiţiile populare. Seria de evenimente anuale dedicate tradiţiilor populare reuşesc să îi dea judeţului o identitate culturală distinctă, fapt remarcat şi de reprezentanţii statului român. De la preşedintele României, Traian Băsescu, până la ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, înalţii oficiali au apreciat maniera în care se îmbină trecutul cu prezentul. Portul popular, cântecul şi dansul, indiferent de zona din care provin, sunt conservate şi promovate prin festivaluri consacrate deja, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Un astfel de festival a avut loc săptămâna trecută la Lipău, care s-a soldat cu un succes răsunător. Importanţa acestui eveniment a fost dată, în special, de vârsta copiilor, cuprinsă între trei şi şase ani, de altfel moştenitorii de drept ai tradiţiilor populare transmise din generaţie în generaţie.
Festivalul de la Lipău, un succes răsunător
Festivalul de la Lipău, la care au participat aproximativ 500 de persoane (solişti vocali, dansatori, artişti consacraţi, educatoare, locuitori din Lipău, oficialităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, jurnalişti şi alţi invitaţi), s-a bucurat de un succes aparte la ediţia din acest an. Momentele emoţionante ale festivităţii de deschidere a Festivalului i-au revenit educatoarei Nelica Pop, care după ce a prezentat oficialităţile prezente la acest eveniment cultural, a menţionat printre altele, referindu-se la micii artişti: “ Orice copil este o minune. Un mic diamant, care în timp va străluci şi va deveni valoros…“ . Educatoarea Nelica Pop, împreună cu fiica sa Florentina Andreica, au fost iniţiatoarele acestui festival, care, iată, a ajuns la ediţia a treia. Cele două educatoare inimoase şi extrem de ambiţioase au organizat şi ediţia din acest an, în colaborare cu Primăria comunei Culciu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Şcoala gimnazială din Culciu Mare, Leontina Dorca şi Carmen Maria Sas – coordonatoarele Ansamblurilor “Cununiţa” şi “Cununiţa năzdrăvană”, sponsori şi alţi oameni de bine din comuna Lipău.
Autorităţile recunosc prestigiul festivalului
În semn de apreciere a efortului depus de organizatori, la festivitatea de deschidere au participat primarul comunei Culciu, Alexandru Domokoş, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, Leontina Gîţ – inspector pentru învăţământul preşcolar şi Ioan Iederan – preot. Toate oficialităţile prezente au apreciat în cuvinte elogioase acest festival, care are menirea de a duce mai departe, prin intermediul noilor generaţii, valorile cântecului, dansului şi tradiţiile specifice acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu. Soliştii şi dansatorii au fost acompaniaţi de către Ansamblul „Cununiţa” , coordonat de către Ionuţ Chilinţan, iar prezentarea candidaţilor a fost realizată de către Florescu Alexandra, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala „Octavian Goga” din Satu Mare, dar şi solistă a Ansamblului „Cununiţa”.
Tradiţia este pe mâini bune
În urma unei deliberări exigente, dar şi pertinente, juriul, format din Maria Carmen Sas – interpretă de muzică populară, dar şi preşedinte al juriului, Leontina Ghiţ – inspector pentru învăţământul preşcolar, Anuca Cupşa – director Grădiniţa 14 Mai, Zelianina Achim – reprezentantă Primăria Culciu şi Folop Orsolya – director adjunct Şcoala gimnazială din Culciu Mare, au acordat marele premiu Formaţiei de dans oşenesc a Grădiniţei “Mondiala”. Aceşti talentaţi preşcolari din grupa mare au fost învăţaţi să danseze de educatoarele Cristina Bumb şi Mirela Scurtu. La secţiunea solişti vocali, premiul I a fost obţinut de către Iulia Maria Bura, de la grupa mare a G.P.N. Supuru de Jos, coordonată de educatoarea Eva Kurti Sâmperan. Premiul II a fost revendicat de către Miruna Pop, de la G.P.P. “Draga mea” Satu Mare, educatoare Maria Cioară, Theresa Şimon, de la la G.P.P. “Voinicelul” Satu Mare – educatoare Florica Sabou, respectiv de către Maria Greta Beke, de la G.P.N. Oraşu Nou – educatoare Bartoş Kocsis Ildiko. Pe poziţia a III-a s-au clasat Alexandra Tara, de la G.P.N. Roşiori – educatoare Daniela Nistor, Rareş Bibarţ, de la G.P.P. “Voinicelul” – educatoare Florica Sabou, respectiv Maria Miclăuş, de la G.P.P. nr. 1 Satu Mare, educatoare Florentina Andreica şi Rodica Moga.
Dansurile oşeneşti, codreneşti şi someşeneau fost la putere
La secţiunea de dansuri, premiul I a fost obţinut de către G. P. P. nr. 1 din Tăşnad, cu un dans codrenesc prezentat de o grupă combinată, coordonată de educatoarele Nicoleta Foldeş şi Adriana Farcău. Pe locul secund s-au clasat G.P.P. nr. 33 Satu Mare, cu un dans codrenesc prezentat de grupa mare, educatoare Maria Iederan şi Maria Tocaci, respectiv G. P. N., tot cu un dans codrenesc, educatoare Nelica Pop şi Florica Robotin. Premiul III a fost ridicat de către G.P.P. “Guliver” – Corp B Satu Mare, cu un dans someşan sub îndrumarea educatoarelor Lenuţa Pop şi Crina Iznăvoiu. Premiul de popularitate a fost înmânat G.P.P. nr. 1 Satu Mare, care a câştigat premiul de popularitate cu un dans ţigănesc prezentat de grupa mijlocie, pregătită de Rodica Moga şi Melania Andreica.
La Festivalul de la Lipău, după festivitatea de premiere, micii artişti au avut posibilitatea să viziteze o expoziţie de animale şi păsări, care a fost organizată în curtea Centrului cultural din Lipău. De asemenea, oaspeţii, micii artişi şi invitaţii au avut posibilitatea să vadă cum se lucrează la războiul de ţesut şi să-i urmărească pe meşterii populari, care au confecţionat mărgele. În finalul Festivalului, toţi cei prezenţi au putut urmări un spectacol susţinut de către soliste ale Ansamblului „Cununiţa Năzdrăvană”, Ansamblul „Mugurii Moftinului” – coordonat de Maria Pop şi Ansamblul „Codruleţul” din Homoroade – coordonat de Florica Pintea.
Dumitru Ţimerman