More



    “Cei dintâi vor fi cei din urmă” – o lucrare document

    watts

    La Muzeul de Artă din municipiul Satu Mare a avut loc ieri, începând cu ora 13.00, lansarea cărţii istoricului american Larry L. Watts – “Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece”. La eveniment au participat prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ciprian Fabian, respectiv directori de instituţii publice deconcentrate, oameni de cultură şi reprezentanţi ai unor asociaţii neguvernamentale.
    Cartea autorului binecunoscut publicului românesc aduce cititorilor noi revelații privitoare la politica externă promovată de România în perioada ”războiului rece”, precum și acțiunile de intelligence desfășurate de statul român pentru susținerea acestei politici. Bazat pe o documentație solidă din surse de cea mai înaltă valoare și credibilitate – Departamentul de Stat al SUA, Departamentul Apărării al SUA, note-raport ale CIA etc. -, precum și pe o analiză echilibrată și sobră, volumul generează în mod cert și în același timp necesar o reconsiderare de către istorici a unor evenimente la care România a fost parte sau, foarte posibil, va genera noi dezbateri în rândul acestora, dar și al societății civile. Eforturile depuse de România în medierea încetării conflictului americano-vietnamez, diligențele depuse în acest sens de către statul român pe lângă statul chinez cu care Bucureștiul avea o relație privilegiată, transpar din paginile cărții, așa cum transpar și aprecierile deosebit de elogioase ale unor președinți americani precum Johnson, Nixon sau Carter față de politica promovată de Ceaușescu în raporturile cu URSS.
    Operațiunile de dezinformare și intoxicare ale țărilor din Vest cu privire la România, operațiuni promovate constant de URSS împotriva țării noastre, alături de unii aliați din cadrul Tratatului de la Varșovia sunt de asemenea tratate de autor cu multă atenție și în același spirit critic și analitic cu care ne-a obișnuit și în cuprinsul primului său volum lansat în anul 2011. Valoroase sunt și analizele și aprecierile autorului vis-a-vis de ideile promovate de statul maghiar comunist – în deplin consens cu emigrația maghiară din Occident -, cu privire la realitățile din Transilvania, idei care promovau o realitate mult deformată fiind menite a discredita România și a readuce în prim plan o pretinsă oprimare a minorității maghiare din acest stat și, pe cale de consecință, internaționalizarea ”problemei maghiare”, motiv pentru rediscutarea frontierelor dintre cele două state.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE