More  Crescătorii de animale din Ianculeşti au căzut la pace

  - Advertisement -

  carei

  După mai multe săptămâni de polemici pe marginea păşunii din satul Ianculeşti, reprezentanţii celor două asociaţii ale crescătorilor de animale din localitate au căzut la pace. Situaţia a fost la un pas să fie dinamitată de senatorul Marian Valer, care a descins în Ianculeşti şi în plenul Consiliului Local Carei, cel mai probabil în încercarea de a deturna conflictul. Noroc cu prefectul Eugeniu Avram care s-a deplasat săptămâna trecută la Ianculeşti şi a pus cele două părţi la masa tratativelor. Mai mult, vinerea trecută, cele două asociaţii au ajuns la un numitor comun, pentru ca ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, Consiliul Local Carei să aprobe în unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind împărţirea păşunii din Ianculeşti.

  Consiliul Local a pus pecetea pe înţelegere
  Reuniţi în şedinţă extraordinară, consilierii careieni au apropat în unanimitate proiectul de hotărâre privind închirierea păşunii în suprafaţă de 33,98 ha în favoarea Asociației Crescătorilor de Animale Ianculeşti şi a Asociației Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti”. Termenii înţelegerii dintre cele două asociaţii a făcut ca Asociaţia Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti” să primească 21,30 ha, în timp ce Asociaţia Crescătorilor de Animale Ianculeşti să primească suprafaţa de 12,68 ha. Conform proiectului de hotărâre, chiria pentru păşune este de 10 lei/ha, în timp ce perioada de închiriere este de cinci ani. “Vineri am avut o întâlnire cu primarul Kovacs Eugen, cu delegatul sătesc Ciprian Chiorean şi reprezentanţii celor două asociaţii, şi s-a ajuns la un consens. Adică, s-a împărţit în mod echitabil pentru ambele părţi, respectiv 70% în favoarea Asociației Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti” şi 30% în favoarea Asociației Crescătorilor de Animale Ianculeşti. De altfel, s-au respectat termenii înţelegerii de la Ianculeşti, conveniţi şi cu domnul prefect Eugeniu Avram”, a declarat consilierul local Ionuţ Oneţ.

  Prefectul a detensionat situaţia
  Reamintim că prefectul Eugeniu Avram a participat miercurea trecută la adunarea sătească organizată la Ianculeşti, la care au fost prezenţi aproximativ 100 de cetăţeni. La întâlnire, alături de prefect, s-a aflat şi primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs. Cea mai dezbătută problemă a fost cea legată de împărţirea păşunii aparţinând satului, în suprafaţă de circa 34 de hectare. La acea dată, sătenii au cerut să nu se împartă păşunea în mod egal între cele două asociaţii de crescători de animale pe motiv că, deşi deţin un număr relativ egal de animale, o asociaţie numără doar trei membri, în timp ce în a doua asociaţie sunt cei mai mulţi proprietari de animale din sat. Cetăţenii şi-au motivat cererea cum că nu ar fi echitabilă împărţirea în mod egal a păşunii şi au solicitat ca această doleanţă să fie luată în considerare în momentul în care Consiliul Local va adopta o hotărâre legată de păşunea din Ianculeşti, fapt care s-a şi întâmplat în cursul zilei de ieri.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts