More  Gazeta de Nord-Vest solicită demiterea comandantului Poliţiei Carei

  - Advertisement -

  valer-marian-radu-chis

  Gazeta de Nord-Vest a înaintat în cursul zilei de ieri un memoriu deputatului Ovidiu Silaghi, prin intermediul căruia îi cere demnitarului sătmărean să-i solicite ministrului Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe, demiterea din funcţie a şefului Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, şi tragerea sa la răspundere pentru implicarea în fapte de corupţie, precum şi continuarea de către DGA a anchetei în cazul mitei de 100.000 de euro încasată de senatorul Marian Valer pentru promovarea comisarului şef Radu Chiş în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. Reproducem integral memoriul transmis deputatului Ovidiu Silaghi, înregistrat sub numărul 25/10.06.2013:

  În data de 3 iunie, în cotidianul Gazeta de Nord-Vest din judeţul Satu Mare a apărut o anchetă cu titlul “Mită de 100.000 lei umflată de senatorul Marian”, în care se arăta cum senatorul independent Marian Valer ar fi perceput şi ar fi încasat o mită de 100.000 de lei pentru a interveni în vederea numirii şefului Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare.

  Potrivit articolului apărut în Gazeta de Nord-Vest, “Un distins domn din municipiul Carei, pe numele său Victor Micle, prinzându-se amarnic de capul de pe umeri, s-a plâns unor apropiaţi că nu mai poate face faţă nenumăratelor pretenţii financiare şi materiale ale senatorului Marian Valer şi ale şefului Poliţiei municipiului Carei, comisarul şef Radu Chiş. Pe lângă numeroasele chiolhanuri organizate de ani de zile la via sa şi pe buzunarul său, omul de afaceri careian s-a destăinuit că a ajuns să fie obligat să strângă bani pentru o mită cât se poate de babană, pentru ca Radu Chiş să ajungă şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. Mita de 100.000 de lei s-a dat, senatorul s-a conformat, comisarul şef Constantin Taloş a fost atacat, dar acesta a rezistat. În schimb, alesul neamului a clacat şi a deraiat înainte să apuce să-l înscăuneze pe comisarul şef Chiş în funcţia dorită şi demult ochită”.

  În acelaşi articol, este descris modul în care omul de afaceri Victor Micle din Carei s-a văzut obligat de senatorul Marian Valer şi protejatul său în uniformă, Radu Chiş, să apeleze la oameni de afaceri locali pentru a face o chetă rapidă pentru mită. Era vorba de nici mai mult nici mai puţin de 100.000 lei, sumă solicitată de senator pentru ca Radu Chiş să fie numit în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare.

  În articolul respectiv au fost specificate şi numele a cinci careieni care au contribuit la colectarea sumei de 100.000 lei. De asemenea, era specificat faptul că omul de afaceri Victor Micle s-a lăudat că i-a dat personal şi în plic banii senatorului Marian Valer. Eliminarea acestuia din PSD şi marginalizarea sa pe plan politic i-a alarmat pe cei cinci cotizanţi. Aceştia au început să-l caute pe omul de afaceri Victor Micle, cerându-i tot mai insistent să le înapoieze banii. Unii dintre ei chiar au început să ameninţe că, în cazul în care nu îşi vor primi înapoi sumele de bani, se vor autodenunţa instituţiilor abilitate ale statului.

  Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Satu Mare s-a autosesizat în urma apariţiei articolului în paginile Gazetei de Nord-Vest. În data de 3 iunie, şeful DGA Satu Mare, comisarul şef Stelian Călugăru, le-a declarat jurnaliştilor sătmăreni: “Ne-am autosesizat din oficiu după ce am citit în paginile Gazetei de Nord-Vest despre acest posibil caz de corupţie, în care este implicat un lucrător al Ministerului Afacerilor Interne. Vom efectua verificări pe marginea aspectelor consemnate în articolul respectiv”. Declaraţia a fost reluată în articolul apărut în numărul din 4 iunie al ziarului Gazeta de Nord-Vest, sub titlul: “DGA s-a autosesizat în cazul mitei de 100.000 lei a senatorului Marian”.

  Şeful DGA Satu Mare, comisarul şef Stelian Călugăru, le-a declarat neoficial unor persoane că şi-a trimis un apropiat la omul de afaceri Victor Micle, care a recunoscut că a dat şpaga, fiind “speriat ca şi de bombe”. În data de 6 iunie, în jurul orei 15.00, comisarul şef Stelian Călugăru a fost vizitat la sediul DGA de senatorul independent Marian Valer, cu care a vorbit în jur de 10-15 minute. Chestionat ulterior despre motivul vizitei, comisarul şef Stelian Călugăru a declarat că senatorul Marian Valer a vrut să depună plângeri penale pe numele unor demnitari din administraţia publică judeţeană. Acest lucru este puţin credibil, întrucât senatorul Marian Valer, jurist de profesie şi fost procuror, trebuie să ştie că DGA poate ancheta doar angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi nicidecum demnitari din administraţia publică judeţeană.

  Reîntors de la Bucureşti, în perioada 5-7 iunie, senatorul Marian Valer s-a întâlnit cu cei implicaţi în acest caz de corupţie. De asemenea, în perioada respectivă, comandantul Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, a avut numeroase şi îndelungi întâlniri cu o parte dintre careienii acuzaţi că au contribuit la cheta de 100.000 lei.
  Din aceste motive, vă rugăm să-i solicitaţi ministrului Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe, să dispună destituirea comisarului şef Radu Chiş din funcţia de şef al Poliţiei Carei şi tragerea sa la răspundere pentru implicarea în mai multe fapte de corupţie, respectiv continuarea de către DGA a anchetei în cazul mitei de 100.000 lei pentru promovarea comisarului şef Radu Chiş în funcţia de inspector şef al IPJ Satu Mare.

  Satu Mare, 10.06.2013
  Conducerea cotidianului
  Gazeta de Nord-Vest  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts