More  Inepţii băsiste

  De o vreme încoace, Traian Băsescu şi-a făcut penibilul obicei de a ieşi cu, dar mai ales fără rost în vizorul opiniei publice pentru a înşira penibilităţi care nu fac decât să-l pună într-o postură caraghioasă şi stupidă în faţa auditoriului de strânsură.
  Recent, s-a apucat să le dojenească pe femeile de afaceri din România, pe a căror reprezentante le-a adunat la o şuetă dată la televizor, reproşându-le că se cam fofilează de la “datoria patriotică” de a face copii. Le-a explicat şi care este exemplul de urmat: “Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă…”. Trebuie, numai, subliniat faptul că este o mare performanţă să exprimi în doar două propoziţii atâtea inepţii, invitând rasist la o întrecere în materie de natalitate şi insinuând primejdia că ne vor copleşi numeric ţiganii. Astfel că maternitatea, nu cariera, trebuie să fie obiectivul româncelor “pur-sânge”. Ele trebuie să rezolve problema demografică din patriotism, fără vreun sprijin din partea statului.
  Femeia romă a fost adusă în discuţie de Traian Băsescu şi cu alte ocazii. În 2007 a folosit termenul de “ţigancă împuţită” la adresa reporterului Andreea Pană de la Antena1.

  Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat atunci doar cu mustrare. Ar fi o inutilă pierdere de vreme să se facă analiza năzbâtiilor rezultate din puţul gândirii băsiste. “Înţelepciunile” îi sunt penibile şi se bat cap în cap. Îndeamnă femeile să nască spornic şi uită că atunci când caută să justifice tăierea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi reducerea concediului maternal actualul guvernator din Deal spune că România a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi.
  Schimbând acum macazul, mai abitir decât acarul unui nod de cale ferată, preşedintele avansează o viziune asemănătoare cu politica prenatală ceauşistă. Dar absolut incoerente, opiniile lui diferă de la o zi la alta şi se bat cap în cap, fără ca preopinentului-jucător să-i roşească tenul. Astfel, pe Elena Udrea, de pildă, nu pentru rolul de mamă ci pentru fotoliul de la Cotroceni o consideră aptă năbădăiosul matroz. Cică a venit momentul să promovăm femeile în politică. Reprezentantă a sexului frumos, Elenei Udrea, draga de ea, îi stă bine de urmaşă la Cotroceni fiindcă o naştere i-ar afecta silueta şi ar fi păcat pentru întreaga naţiune.
  Comentariile sunt de prisos. Încurajarea unui concurs de natalitate nu este nici fezabilă, nici demnă de un preşedinte de ţară democratică. ONG-urile îl reclamă pe Traian Băsescu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar măsura este una mult prea blândă.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE