More  Ploaia îi încurcă de două ori pe cireşari

  - Advertisement -

  po

  Precipitaţiile prelungite din ultimele două săptămâni produc pagube destul de însemnate producătorilor de cireşe. Din cauza ploilor, cireşele nu se coc cum ar trebui, nu pot fi culese la timp şi putrezesc. Nici cele ajunse pe tarabele din pieţe nu pot fi vândute pentru că, tot din cauza ploii, nu prea sunt clienţi. Preţul cireşelor în pieţele sătmărene scade de la o zi la alta.

  Cireşele putrezesc în cireşi
  Dacă anii precedenţi în această perioadă era plin de cireşe în pieţele Sătmarului, ieri, spre exemplu, în Piaţa Mare nu erau decât cel mult cinci lădiţe. Explicaţia pentru penuria de cireşe a fost dată de unul dintre producătorii din Halmeu Vii. “Ploile acestea ne încurcă rău de tot. În această perioadă ar fi trebuit să fie cald, ca cireşele să se coacă. Este frig, plouă, iar cireşele în loc să se coacă sunt pline de apă şi putrezesc. Tot din cauza ploilor nu pot fi culese la timp. De exemplu, ieri (n.r. – alaltăieri) a stat ploaia vreo două ore şi am angajat doi-trei oameni să culeagă repede câte cireşe pot. Abia am reuşit să culegem două lădiţe că pe urmă iar a plouat. Nici producţie nu avem şi nici pe care o avem nu o putem culege şi vinde”, ne-a spus acesta.
  Cireşarii se plâng că, pe lângă faptul că nu pot culege cireşele la timp, nici nu le pot vinde, şi asta tot din cauza ploii. “Nu avem clienţi. Cine credeţi că vine pe ploile astea în piaţă să cumpere cireşe? Aproape nimeni. Am adus două lădiţe şi ieri am vândut cam jumătate. Restul sunt aici, dar puţini sunt cei care le cumpără”, ne-a spus un alt producător de cireşe din Piaţa Mare.

  Preţuri în scădere
  Din cauza faptului că nu prea sunt vândute, preţul cireşelor se află în continuă scădere. Spre exemplu, miercuri preţul acestora era de 10 lei/kg. Ieri, în schimb, preţul a scăzut la 8 lei/kg. “Le vindem cum putem, decât să le aruncăm la gunoi. Fiind pline de apă, cireşele nu stau şi se strică foarte repede. Spre seară le vindem chiar şi cu 5 lei kilogramul. Afacerea cu cireşe nu a fost deloc profitabilă până acum în acest an. Sperăm că la cireşele de vară să avem mai mult spor”, ne-a spus producătorul din Halmeu Vii.
  Pe de altă parte, puţinii potenţiali clienţi care se aflau ieri în Piaţa Mare au fost de părere că preţurile sunt încă prea mari. “E mult 10 lei pentru un kilogram de cireşe. Chiar şi 8 lei e mult. Undeva pe la 5-6 lei ar fi preţul normal. Dacă nu le pot vinde, nu au ce face şi vor fi nevoiţi să mai lase din preţ”, ne-a declarat un sătmărean.
  În altă ordine de idei, cireşarii spun că dacă ar exista în judeţ o bază care să preia toată producţia de cireşe le-ar fi mult mai uşor şi nu ar mai fi nevoiţi să piardă vremea în pieţe să le vândă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts