More  Revoluţia paşoptistă, omagiată la Biblioteca Judeţeană

  - Advertisement -

  bib

  Cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Revoluţia de la 1848 din Ţările Române, moment decisiv în procesul complex al constituirii României moderne, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, în colaborare cu Liceul Tehnologic de Construcţii de Maşini “Unio”, a organizat ieri o manifestare menită să omagieze generaţia de patrioţi paşoptişti, care au fost deschizători de drumuri pentru cei ce au făurit mai apoi România Mare.
  După cuvântul de deschidere a directorului Angela Câmpean, a urmat discursul directorului Şcolii “Unio”, Gabriela Vass, care a evidenţiat importanţa Revoluţiei de la 1848 pentru România. Apoi, iniţiatorul acestei manifestări, bibliotecarul Mircea Pîrlea, a declarat că Revoluţia de la 1848, fenomen general european, a deschis un capitol nou în istoria omenirii. “O parte însemnată a continentului european a fost cuprinsă în procesele revoluţionare. Spaţiile româneşti s-au încadrat şi ele în procesul general, înnoitor, european. În pofida graniţelor politice, s-a închegat piaţa naţională, s-a apropiat de finalizare procesul de constituire a naţiunii române şi s-a dezvoltat puternic conştiinţa unităţii românilor, cea spirituală impunând şi materializarea ei pe plan politic”, a declarat bibliotecarul Mircea Pîrlea.
  De asemenea, Biblioteca Judeţeană a organizat şi o expoziţie dedicată marcării acestui eveniment important din istoria României. Pe standurile Sălii de lectură “Gheorghe Bulgăr” au putut fi urmărite documente referitoare la geneza, desfăşurarea, urmările şi ecoul Revoluţiei din cele trei Ţări Române, precum şi figuri luminoase de patrioţi paşoptişti.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts