More


  Tâlharii îşi fac de cap prin Sătmar

  - Advertisement -

  talhar

  Criza economică îi împinge pe tot mai mulţi indivizi certaţi cu legea să recurgă la tot felul de fapte penale pentru a-şi asigura existenţa. Lucru şi mai îngrijorător, au crescut infracţiunile comise prin violenţă, respectiv tâlhăriile. Cel puţin acest lucru reiese din evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare. Conform aceleiaşi surse, cele mai multe tâlhării sunt comise în mediul urban.

  Mediul urban, terenul propice pentru tâlhari
  Mediul urban rămâne terenul propice în care acţionează tâlharii, după cum reiese şi dintr-o analiză realizată de poliţiştii sătmăreni. “Conform datelor statistice, în primele cinci luni ale anului 2013, în judeţul nostru au fost sesizate 28 de tâlhării, faţă de datele din aceeaşi perioadă a anului 2012, când erau sesizate 21 de infracţiuni. De remarcat este faptul că marea majoritate a tâlhăriilor sunt comise în mediul urban, 22 din cele 28 de infracţiuni sesizate, smulgerea obiectelor fiind modul de operare cel mai frecvent folosit: cinci sesizări, toate în mediul urban. Nouă dintre infracţiunile de tâlhărie au fost comise în stradă, opt în mediul urban – şapte pe timp de noapte, iar una pe timp de zi, în aceeaşi perioadă a anului trecut fiind înregistrate opt asemenea fapte”, se arată într-o analiză efectuată de angajaţii IJP Satu Mare.

  Prevenţia e mama siguranţei
  Având în vedere datele operative, cât şi apropierea sezonului cald, când există o tendinţă de creştere a infracţiunilor comise cu violenţă, inclusiv a tâlhăriilor, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare a fost iniţiată o campanie de informare şi prevenire a populaţiei cu privire la acest tip de infracţiune. Publicul ţintă al campaniei îl reprezintă cetăţenii din municipiul Satu Mare şi municipiul Carei, în special categoriile vulnerabile de cetăţeni, respectiv persoane vârstnice şi copii. “Scopul campaniei este reducerea riscului de victimizare prin infracţiuni de tâlhărie a categoriilor vulnerabile de cetăţeni. Campania vizează, în special, conştientizarea de către cetăţeni a factorilor care îi pot face vulnerabili în faţa infractorilor, în special în stradă, factori cum sunt: circulaţia pe timp de noapte neînsoţiţi, prin locuri întunecate, lăturalnice, pe scurtături necirculate, acceptarea companiei unor persoane necunoscute în baruri, terase, cluburi şi mai ales a faptului de a fi condus acasă de astfel de persoane cunoscute întâmplător. De asemenea, este de evitat expunerea la vedere a bijuteriilor de valoare precum şi a unor genţi, poşete, borsete în care sunt transportate sume mari de bani.
  Categorii vulnerabile, pe lângă copii şi vârstnici, sunt atât femeile singure, cât şi bărbaţii aflaţi sub influenţa alcoolului. Elevilor li se va acorda o atenţie specială, poliţiştii urmărind să-i înveţe şi pe aceştia care sunt conduitele preventive ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale acestor infracţiuni”, se arată într-un comunicat de presă remis de IJP Satu Mare. Campania se derulează în perioada iunie-august 2013, în municipiile Satu Mare şi Carei.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare