More


  Un război… mititel

  - Advertisement -

  Un anunţ sec al ministrului Agriculturii: “Au fost salvaţi micii”, nu are trecere la televiziuni. Poate pentru că declaraţiile lui Daniel Constantin sună a reclamă politică sau pentru că nu mai interesează pe nimeni, atâta timp când peste tot sunt dezbateri mai interesante: conflictele din Turcia sau demiterile din PDL. Sau, în prelungire, războiul Antenelor cu DNA. Poate nu era de interes pentru că, oricum, în spate, era tot un câştig electoral: ce s-ar fi făcut liderii ţării de 1 Mai sau în campania electorală dacă nu ar fi dăruit poporului mici şi bere? Dincolo de “micul” zâmbet care răsare în colţul gurii când ne gândim la valoarea naţională pe care ne-o dau mititeii, răzbate un crud adevăr, pe care UE ni-l serveşte…în sânge: brandurile naţionale sunt pe cale de dispariţie sau le-am vândut pe doi lei străinilor.Nu am văzut la televizor nicio dezbatere aplicată asupra pericolului care ne paşte prin vânzarea patrimoniului comercial al ţării, parte din valorile naţionale.

  Niciun analist, politic, economic, sociolog, psiholog, formator de opinie, niciun guru al României nu şi-a exprimat revolta faţă de închiderea fabricii de brânză de la Taga (jud. Alba) şi pierderea licenţei pentru celebrul produs din lapte, fabricat de peste 100 de ani in inima Ardealului. Nu am văzut niciun protest al Guvernului faţă de mizeriile producătorului olandez de la Napolact (beneficiarul brandului Taga), care, bineînţeles, şi-a atins un scop, bine urmărit de ani de zile: distrugerea producţiei româneşti pentru ca apoi să inunde piaţa noastră cu brânzeturile pline de chimicale din Olanda.

  Oare autorităţile noastre sunt chiar atât de naive, de prost informate încât să nu realizeze pericolul care ne paşte? Ne-am vândut mai toate brandurile naţionale cum ar fi Petrom sau Dacia şi acum facem mare caz, cu emfază, că am salvat micii, ca produs naţional. Cum ar fi oare dacă într-o zi OMV sau Renault s-ar retrage din ţară şi ar lua cu ei aceste valori? O să ajungem să cumpărăm Dacia din Maroc şi să importăm benzină făcută la rafinăriile Petrom din Austria sau în nu ştiu ce ţară bananieră? Înţeleg, a fost un succes intrarea în UE, dar integrarea în UE este dezastruoasă. Şi nu e vina lor, ci a noastră. Incapacitatea noastră de a fi noi înşine într-o lume globalizată.

  Marius Oproiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img