More


  Candidaţi optimişti după prima probă scrisă la Bac

  - Advertisement -

  bac

  Candidaţii sătmăreni care au susţinut ieri prima probă scrisă la bacalaureat, cea de limba şi literatura română, s-au declarat optimişti la ieşirea din sălile de examen, afirmând că se aşteaptă la note mari. Ca o noutate, în acest an, subiectele au fost diferite pentru candidaţii de la profilul real faţă de cei de la profilul uman-vocaţional. Prima probă scrisă s-a desfăşurat în zece centre de examinare din judeţ, fiecare clasă unde a fost susţinută proba având supraveghere video.

  Subiecte diferite
  Marea noutate a examenului de bacalaureat din acest an este faptul că la proba scrisă la limba română elevii de la profilul real au avut subiecte diferite faţă de cei de la profilul umanist. La primul subiect de la profilul real, a fost dat un text de George Călinescu, pe baza căruia candidaţii trebuiau să rezolve o serie de cerinţe, printre care să explice rolul cratimei sau să găsească sinonime pentru anumite cuvinte. La al doilea subiect elevii aveau de realizat un text argumentativ despre rolul modelului în viaţă, iar la subiectul al III-lea, şi cel mai important, elevii au avut de redactat un eseu în care să dezvolte o temă din creaţia lirică, la alegere, din operele scriitorilor Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

  La profilul uman-vocaţional, la primul subiect, pornind de la textul „Accidentul”, de Mihail Sebastian, candidaţii aveau de rezolvat mai multe cerinţe printre care să explice rolul ghilimelelor într-o frază sau să găsească sinonime pentru anumite cuvinte. La subiectul al doilea, elevii aveau de redactat un text argumentativ despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei, iar la subiectul al treilea, candidaţii au avut de redactat un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat aparţinând simbolismului.

  Optimism între candidaţi
  Chiar dacă, potrivit specialiştilor, subiectele nu au fost foarte simple, candidaţii care au ieşit ieri din sălile de examen s-au declarat foarte optimişti afirmând că se aşteaptă la note bune. “Ultimul punct a fost puţin mai dificil, dar cred că l-am tratat cum trebuie şi mă aştept la o notă peste opt”, ne-a declarat unul dintre candidaţii profilului real. Şi candidaţii de la profilul uman au declarat că tot punctul trei a fost cel mai dificil, fiind vorba despre un text aparţinând simbolismului, dar spun că s-au descurcat şi se aşteaptă la note mari.

  La proba de ieri, din cei 2.559 de candidaţi înscrişi iniţial, s-au prezentat 2.434 (95,12%), lipsind 125. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, au fost înregistrate două cazuri speciale din motive medicale, pentru care comisia judeţeană de bacalaureat a solicitat subiecte de rezervă, unul la centrul de examen de la Colegiul Naţional ”Ioan Slavici” şi unul la centrul de examen de la Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu”, ambele din Satu Mare.

  Examenele scrise la Bac vor continua azi cu Limba şi literatura maternă – proba E)b), mâine cu Proba obligatorie a profilului – proba E)c) şi în 5 iulie – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d). Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 8 iulie, zi în care, între orele 12.00 şi 16.00, vor putea fi depuse şi eventualele contestaţii. Acestea vor fi rezolvate în perioada 9-11 iulie, urmând ca în data de 12 iulie să fie afişate rezultatele finale.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare