More

  Parada portului popular şvăbesc în centrul Sătmarului

  svabi

  Anual şvabii sătmăreni îşi etalează portul popular pe străzile din centrul municipiului Satu Mare cu ocazia serbării “Zilei Recoltei”. Şi în acest sfârşit de săptămână, şvabii veniţi din toate colţurile judeţului au respectat tradiţia şi au defilat în centrul oraşului Satu Mare în culorile predominante ale portului popular şvăbesc: alb, roşu şi negru. La manifestarea de sâmbătă au participat oficialităţile judeţene şi locale care au defilat împreună cu tinerii şvabi în ritm de marş nemţesc.

  Expoziţie urmată de paradă
  Sărbătoarea Recoltei a devenit deja un obicei binecunoscut de către sătmăreni, aflându-se la cea de-a 17-a ediţie. Ansamblurile populare germane şi fanfarele din Foieni, Urziceni şi Ciumeşti au făcut ieri după-masă paradă prin centrul municipiului Satu Mare până la statuia lui Vasile Lucaciu din parcul central, amintind sătmărenilor care i-au văzut că în judeţul Satu Mare există o mare comunitate de şvabi veniţi aici de peste 300 de ani. Manifestările şvabilor au început la ora 15:00 cu inaugurarea unei expoziţii foto cu tema “Voluntariatul pentru comunitate”. După inaugurare a urmat o discuţie constructivă organizată în sala Wendelin Fuhrman cu tema “Muncă voluntară de tineret”.
  Pe drum, şvabii au fost aplaudaţi atât de cei care se aflau la una dintre terasele din centru, dar şi de şoferii care s-au văzut nevoiţi să tragă pe dreapta pentru a-i urmări pe cei 100 de şvabi blonzi, la braţ cu şvăboaicele vesele.

  Spectacol în parcul central
  Odată ajunşi pe platoul din parcul central, membrii ansamblurilor populare au încântat publicul cu dansuri populare specifice şi cu cântece în limba germană. La serbarea recoltei au fost prezenţi şvabii din judeţele Maramureş şi Satu Mare, dar şi din Ungaria. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a felicitat atât organizatorii cât şi întreaga comunitate şvăbească pentru iniţiativa de a organiza această manifestare, dar şi pentru modalitatea unică pe care o au şvabii de a-şi păstra vii tradiţiile germane în judeţul Satu Mare.  Manifestarea a fost organizată de Forumul Democrat German, filiala Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, dar şi al unor firme care sprijină constant comunitatea şvăbească sătmăreană.

  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE