More

  Putin l-a detronat pe Obama, devenind cel mai puternic om din lume

  oba

  Preşedintele rus Vladimir Putin l-a detronat pe preşedintele american Barack Obama de pe primul loc al clasamentului Forbes 2013 al celor mai puternice persoane din lume, publicat miercuri de revista americană, relatează AFP.

  Preşedintele Obama se află pe locul doi, urmat de preşedintele partidului comunist chinez Xi Jinping şi de Papa Francisc, care intră în top direct pe locul trei.

  “Putin şi-a consolidat controlul asupra Rusiei, iar toţi cei care s-au uitat la jocul de şah pe tema Siriei au o idee clară despre înclinarea balanţei puterii către Putin pe scena internaţională”, argumentează Forbes pentru acordarea primei poziţii.

  Prima femeie care apare în clasament este cancelarul german Angela Merkel, pe locul cinci.

  Preşedintele francez François Hollande, în legătură cu care Forbes subliniază că a atins cel mai scăzut nivel de popularitate potrivit sondajelor, coboară de pe locul al 14-lea pe locul al 18-lea.

  Cât de puternice sunt cele 72 de persoane – lideri politici, oameni de afaceri sau filantropi – care apar pe această listă întocmită anual şi care poate fi consultată pe site-ul revistei (forbes.com) s-a stabilit în baza a patru criterii, şi anume numărul de persoane asupra cărora au putere, resursele financiare pe care le controlează, amploarea influenţei lor şi modul în care îşi exercită puterea pentru a schimba lumea.

  Pe listă se mai află cofondatorul Microsoft Bill Gates, pe locul al şaselea, Ben Bernanke, preşedintele în exerciţiu al Rezervei federale americane, pe locul al şaptelea, regele Abdallah al Arabiei Saudite pe poziţia a opta şi premierul David Cameron pe locul 11.

  Franceza Christine Lagarde, directoarea generală a FMI, urcă trei locuri în comparaţie cu 2012 şi se clasează a 35-a.

  Alţi europeni prezenţi în clasament sunt italianul Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (locul al nouălea), preşedintele grupului Volkswagen Martin Winterkorn, care intră direct pe locul 49, şi Bernard Arnault, preşedinte şi preşedinte al consiliului de administraţie al conglomeratului francez LVMH (locul 54).

  Preşedinta braziliană Dilma Rousseff ocupă locul 20, iar Sonia Gandhi, preşedinta partidului indian al Congresului se clasează pe poziţia 21.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE