Una dintre cele mai periculoase boli care poate apărea în această perioadă este trichineloza şi poată apărea la orice porc sacrificat de Crăciun. Un lucru îmbucurător este faptul că numărul cazurilor înregistrate în ultima lună este mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta şi datorită faptului că în urma deratizării făcute la Odoreu, aici nu a mai apărut niciun caz, deşi anul trecut era detaşat pe primul loc. Cu toate acestea, medicii veterinari le recomandă tuturor celor care sacrifică porci în această perioadă să facă examenul trichineloscopic, altfel pot apărea complicaţii care, în cele din urmă, pot duce şi la deces. Aceste examene pot fi făcute la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi la aproape toţi medicii veterinari concesionari din judeţ.
Circa 20 de cazuri de trichineloză în ultima lună
În ultima lună, în judeţul Satu Mare au fost înregistrate în total circa 20 de cazuri de trichineloză depistate la porcii sacrificaţi. Numărul acestor cazuri ar putea creşte simţitor până la Crăciun deoarece în această perioadă va creşte şi numărul porcilor sacrificaţi.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, doar în ultima săptămână au fost înregistrate şase astfel de cazuri. Este vorba despre un porc de 180 de kg sacrificat la Petreşti, unul de 170 de kg sacrificat la Botiz, unul de 140 de kg la Dindeşti, unul de 160 de kg la Negreşti Oaş, unul de 190 de kg la Medieşu Aurit şi unul de 150 de kg la Homorodu de Mijloc. Întreaga cantitate de carne de 990 de kg provenită de la cei şase porci, în valoare de 9.405 lei, a fost confiscată şi dirijată spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar.
Niciun caz la Odoreu
Un lucru îmbucurător este faptul că numărul cazurilor de trichineloză înregistrate în această perioadă este mai mic decât cel înregistrat anul precedent în perioada similară. Asta se datorează faptului că a fost stins în totalitate focarul de trichineloză de la Odoreu. În primăvara acestui an, Primăria şi Consiliul Local Odoreu au luat decizia de a deratiza întreaga comună, lucru care a dat rezultate. Dacă anul precedent până la această dată doar în această comună erau înregistrate aproape zece cazuri, în acest an nu a fost înregistrat niciunul.
Acţiunea celor de la Odoreu nu a trecut neobservată de oficialii DSVSA. “Asta înseamnă să faci o deratizare completă. Ei nu au deratizat doar anumite străzi din comună, ci toată comuna. Acest lucru se vede foarte clar. Anul acesta nu a fost înregistrat niciun caz de trichineloză la Odoreu. Cu toate acestea, le recomand odorenilor, dar şi tuturor sătmărenilor, să facă examenul trichineloscopic pentru a nu avea neplăceri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Satu Mare, medicul veterinar Eugen Mureşan.
24 de puncte pentru examenul trichineloscopic
Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, în judeţul Satu Mare există 24 de puncte care pot deservi populaţia în acest scop. Examenele trichineloscopice pot fi efectuate la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, şi anume CSVSA nr. 1 – Piaţa Mare, tel. 0261-711506; CSVSA nr. 2 – Piaţa Someş, tel. 0261- 741212; CSVSA nr. 3 – Piaţa Mică, tel. 0261 – 714630 (sâmbăta şi duminica), toate din municipiul Satu Mare, precum şi la CSVSA Carei – Piaţa Carei, tel. 0261-862498; CSVSA Tăşnad – str. A. Iancu nr. 10 / A, tel. 0747-078054 şi CSVSA Negreşti Oaş, Piaţa Negreşti Oaş. Programul de lucru pentru efectuarea examenelor trichineloscopice în perioada lunii decembrie este între orele 8.00 şi 17.00, în zilele de sâmbătă, şi între orele 8.00 şi 15.00 – duminica.
Cabinetele veterinare privatizate sau concesionate din oraşe şi comune care efectuează examene trichineloscopice pot fi contactate în localităţile Satu Mare, Ardud, Acâş, Beltiug, Culciu, Foieni, Halmeu, Homorod, Lazuri, Livada, Medieşu Aurit, Negreşti Oaş, Odoreu, Păuleşti, Santău, Tăşnad, Tiream, Valea Vinului, după un program stabilit de fiecare medic veterinar de liberă practică în parte, afişat la sediile acestora. Proba de carne care este recomandată a fi recoltată este din pilierii diafragmatici şi va fi însoţită obligatoriu de crotalia animalului sacrificat, în caz contrar putând fi refuzată examinarea probei.
DSVSA, prin Laboratorul de Parazitologie, a continuat şi în acest an acţiunea de instruire sau reinstruire a tuturor medicilor veterinari oficiali şi concesionari în aprofundarea metodei de lucru privind detecţia chisturilor şi larvelor de Trichinella în ţesut muscular striat prin trichineloscopie directă.
Florin Dura