More

  Poliţia reia ancheta în dosarul muniţiei de la Domăneşti

  munitie

  În urma găsirii a două lăzi cu cartuşe sub pilonii de susţinere ai podului de la Domăneşti, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare va relua ancheta în dosarul muniţiei dispărute în anul 1994 de la pichetul de grăniceri din aceeaşi localitate. Din inventarul pichetului au dispărut fără urme două lăzi de cartuşe pentru puşti semiautomate cu lunetă (PSL) şi mitralieră. Anchetatorii n-au reuşit la vremea respectivă nici să dea de urma muniţiei dispărute, nici să identifice persoana care le-a sustras. Dosarul zace nerezolvat în evidenţele Parchetului Militar Oradea. Acarul Păun al afacerii a devenit comandantul pichetului de grăniceri din Domăneşti din acea vreme, căpitanul Ioan Buga, care a fost trecut în rezervă şi apoi condamnat la închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. Ioan Buga speră ca Poliţia să trateze în mod serios cazul şi, chiar dacă au trecut de atunci 20 de ani, să depisteze autorul sustragerii şi motivul pentru care a săvârşit furtul.

  Vânătoare de vrăjitoare sub presiune
  Găsirea în urmă cu două săptămâni a două lăzi de muniţie în timpul lucrărilor efectuate la pilonii de susţinere ai podului de pe râul Crasna din localitatea Domăneşti ar putea rezolva un caz ce a creat o adevărată vânătoare de vrăjitoare în urmă cu 20 de ani. Mai exact, este vorba de dispariţia, în anul 1994, a două lăzi metalice ce conţineau 880 bucăţi cartuşe din dotarea pichetului de grăniceri din Domăneşti. Ancheta realizată de Parchetul Militar n-a reuşit să elucideze cazul. În pofida audierilor desfăşurate sub coordonarea unor procurori militari cu grad înalt, sosiţi taman de la Bucureşti, nu s-a reuşit identificarea autorului furtului de muniţie. Căutările desfăşurate zile întregi în zona Domăneştiului de către sute de jandarmi n-au reuşit să dea de urma cartuşelor dispărute. Au apărut speculaţii care mai de care mai şocante, inclusiv faptul că muniţia a fost vândută combatanţilor războiului din fosta Iugoslavie.

  Nu s-au găsit nici muniţia, nici autorul
  În urma numeroaselor presiuni de la nivel central, acarul Păun al afacerii a fost scos căpitanul Ioan Buga, care a ocupat funcţia de comandant al pichetului din Domăneşti timp de patru luni. Procurorii militari n-au putut să demonstreze că ar avea vreo legătură cu muniţia furată, aşa că s-au mulţumit să-l trimită în judecată pentru neglijenţă în serviciu. Buga a fost trecut în rezervă şi apoi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. În mod dubios, niciunul dintre superiorii săi, care ar fi putut fi consideraţi la fel de vinovaţi de neglijenţă în serviciu, nu a fost acuzat de procurorii militari. Ba chiar au făcut carieră, ocupând în continuare funcţii de conducere în cadrul Batalionului de grăniceri Carei, iar mai târziu în cadrul Poliţiei de frontieră. De asemenea, nu a fost acuzat niciunul dintre sergenţii care asigurau permanenţa în cadrul pichetului Domăneşti.
  Aceste aspecte sprijină ipoteza că a fost vorba de un simulacru de anchetă, făcută sub presiunea deselor telefoane primite de la Bucureşti. Căpitanul Ioan Buga era victima perfectă, susţin surse din rândurile foştilor grăniceri. Recrutat din sursă externă pentru departamentul de logistică, acesta a fost pus la comanda pichetului fără nicio pregătire în paza frontierei. De asemenea, Buga nu se bucura de susţinerea superiorilor săi, fiind “al nimănui”, afirmă aceleaşi surse. Astfel, trimiterea sa în judecată pentru neglijenţă în serviciu a constituit o modalitate comodă pentru procurorii militari de a-şi încheia îndeplinită misiunea.

  Un adevărat lanţ al responsabilităţilor
  Potrivit unui fost comandant de grăniceri, care a făcut apoi carieră în cadrul Poliţiei de frontieră, dacă procurorii militari ar fi interpretat riguros legislaţia şi regulamentele, cum au făcut în cazul căpitanului Buga, s-ar fi înregistrat un adevărat lanţ al neglijenţelor. În primul rând, sergentul de serviciu ar fi trebuit să verifice zilnic muniţia din pichet, având datoria să-i raporteze comandantului de pichet imediat ce ar fi sesizat dispariţia muniţiei. În mod dubios, dispariţia muniţiei a fost sesizată abia cu ocazia inventarului efectuat cu ocazia transferării căpitanului Buga la Batalionul de grăniceri Carei. De asemenea, aveau responsabilităţi pe această linie comandantul de companie, şeful Statului Major al Batalionului Carei şi chiar comandantul acestui batalion. Nu trebuie omis nici locţiitorul tehnic al comandantului, care trebuia să se ocupe de repartizarea, inventarierea şi supravegherea utilizării muniţiei, ne-a declarat sursa citată. Niciunul dintre ocupanţii acestor funcţii nu a suportat rigorile legii. Este greu de crezut că Ioan Buga ar fi fost singurul responsabil din tot batalionul.

  Poliţia reia ancheta
  Persoanele care au găsit cele două lăzi de muniţie au sesizat Poliţia. Gazeta de Nord-Vest a sesizat conducerea IPJ Satu Mare asupra faptului că muniţia respectivă este cea care a dispărut cu 20 de ani în urmă de la pichetul de grăniceri din Domăneşti. Având în vedere numărul cartuşelor, modul de ambalare şi anul de fabricaţie al gloanţelor, fostul căpitan Ioan Buga ne-a confirmat că este vorba de muniţia sustrasă din gestiunea sa. Şeful IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, ne-a declarat că subordonaţii săi vor redeschide dosarul întocmit de procurorii militari, dosar care se află în prezent în evidenţa Parchetului Militar Oradea. “După 20 de ani a apărut muniţia sustrasă. Nu este exclus ca, în urma unei anchete bine efectuate, să apară şi autorul furtului de muniţie. Astfel, ar ieşi la iveală şi mobilul săvârşirii infracţiunii. După ce a fost condamnat, iar cariera militară i-a fost definitiv compromisă, fostul comandant de pichet ar beneficia astfel de o reparaţie morală”, ne-a declarat comisarul şef Constantin Taloş.

  Buga vrea reabilitarea
  Fostul căpitan Ioan Buga ne-a declarat că speră ca Poliţia să trateze în mod serios cazul. “Chiar dacă au trecut de atunci 20 de ani, un anchetator bun ar putea să depisteze autorul sustragerii şi motivul pentru care a săvârşit furtul. După descoperirea muniţiei sub pod, am primit o serie de informaţii noi, care ar putea rezolva cazul. Am fost deja contactat de poliţişti, semn că lucrurile au început să se mişte”, ne-a declarat Ioan Buga. După ce a fost trecut în rezervă şi apoi condamnat, acesta nu doreşte doar o reparaţie morală, ci şi o reabilitare juridică.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE