Ministerul Agriculturii vrea să modifice substanţial Legea Camerelor Agricole, care vor avea atribuţiile fostelor Oficii judeţene de consultanţă agricolă. Din nefericire, deşi până pe 7 mai trebuie constituite Camerele Agricole, agricultorii sătmăreni nu reuşesc să facă nici primii paşi în această direcţie. La o întâlnire organizată în acest sens de către Instituţia Prefectului, care a avut loc ieri, au participat doar vreo 20 de fermieri, care nu reprezintă nici măcar 10% din numărul total al agricultorilor din judeţ. Constituirea a fost amânată, urmând să aibă loc campanii intense de mediatizare în judeţ, astfel încât agricultorii să fie informaţi cu privire la noua formă de organizare, menită să aducă o voce unică în rândul fermierilor din judeţ.
Pe hârtie, treaba merge bine
Potrivit proiectului de OUG, Comitetul Judeţean de Iniţiativă – care trebuia să se formeze ieri la nivelul judeţului Satu Mare, dar nu s-a întrunit cvorumul necesar – ar trebui să se constituie prin ordin al prefectului şi ar trebui să fie format din 11 membri: un reprezentant desemnat de MADR; un reprezentant desemnat de Inspectoratul teritorial silvic; un reprezentant al Prefecturii; şapte reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură; un reprezentant al Asociaţiei Comunelor din România. Organele de conducere ale Camerei Agricole Judeţene, care vor fi constituite în urma eventualelor alegeri, sunt colegiul judeţean şi biroul permanent al colegiului judeţean. Comitetele judeţene de iniţiativă ar trebui să organizeze primele alegeri pentru constituirea Camerelor Agricole în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Proiectul prevede că secţia de votare se organizează la nivelul fiecărei primării din judeţ. Fiecare secţie de votare are arondat un număr de electori, care va fi stabilit la nivelul fiecărui judeţ de către comitetul judeţean de iniţiativă, în baza listelor cu membrii Camerelor Agricole Judeţene.
Calendarul constituirii camerelor
Dacă la nivel naţional s-a înfiinţat deja Comitetul naţional de iniţiativă pentru constituirea camerelor agricole, la nivelul judeţului Satu Mare proiectul a cam murit din faşă. La nivel naţional, conform calendarului constituirii camerelor, s-a alcătuit deja un proiect al normelor de aplicare a legii, care va fi, de asemenea, aprobat prin HG, până în 10 martie. Tot până la 10 martie se doreşte înfiinţarea comitetelor judeţene de iniţiativă şi să se realizeze delimitarea colegiilor zonale. Până la 1 aprilie se urmăreşte pregătirea logisticii pentru alegeri, care să aibă loc între 1-10 aprilie. Astfel că până pe 7 mai să fie constituite Camerele, inclusiv Camera Naţională. Alegerile vor fi finanţate de Ministerul Agriculturii, iar finanţarea efectivă a Camerelor se va face pe bază de contracte de prestări de servicii cu Ministerul Agriculturii.
Cine poate fi membru
Membrii Camerelor agricole judeţene pot fi membri individuali, respectiv fermieri persoane fizice sau juridice, care desfăşoară activităţi în agricultură şi conexe cu sediul în judeţ, medicii veterinari, respectiv membri colectivi, şi anume asociaţiile profesionale din domeniul agricol şi conexe înregistrate la nivel judeţean, precum şi grupuri de producători; patronate şi sindicate din domeniul agricol şi conexe; cooperative agricole; ocoalele silvice ale proprietarilor de păduri şi ale composesoratelor; colegiul medicilor veterinari; instituţii de învăţământ. Colegiul judeţean al camerelor agricole este format din 25 de membri: 8 locuri pentru reprezentanţii asociaţiilor profesionale; două locuri pentru patronate; două locuri pentru sindicate; două locuri pentru cooperative; un loc pentru reprezentanţii proprietarilor de păduri şi ai composesoratelor; un loc pentru reprezentanţii staţiunilor de cercetări sau învăţământ agricol; patru locuri pentru reprezentanţii aleşi ai fermierilor; patru locuri pentru reprezentanţii aleşi ai fermierilor cu vârsta până la 35 de ani; un loc pentru medicii veterinari. Mandatul persoanelor alese în Camerele Agricole este de patru ani, cu excepţia mandatului primelor organe de conducere, a cărui durată este de un an.
Realitate dureroasă
Dacă pe hârtie totul este frumos, realitatea este extrem de dureroasă. Deşi în cursul zilei de ieri trebuia să se pună bazele noii forme de organizare, lipsa de cvorum a făcut ca procedura să fie amânată. Consilierul judeţean Oliviu Buzgău, un jucător major în agricultura din judeţ, a cerut să se amâne procedura, în semn de respect faţă de toţi agricultorii din judeţ. “Având în vedere că nu sunt toţi agricultorii din judeţ, nu consider că este normal şi corect să luăm decizii în numele tuturor. Eu propun să rămânem la stadiul de informare. Să se facă informări în toate localităţile pentru ca oamenii să fie informaţi, să ştie despre ce este vorba, iar apoi să ne întâlnim din nou. Ştiu că este şi foarte greu să adunăm toţi agricultorii la un loc, pentru că fermierii nu sunt organizaţi”, a declarat Oliviu Buzgău. Ideea consilierului judeţean a fost îmbrăţişată de către toate persoanele prezente, urmând să se realizeze o amplă campanie de informare în rândul agricultorilor din judeţ.
Ciprian Bâtea