More


  Bătăi şi furturi de telefoane în şcolile sătmărene

  - Advertisement -

  scoli

  Numărul infracţiunilor comise în şcoli în primul semestru al anului şcolar 2013 – 2014 este în uşoară creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului şcolar precedent, potrivit raportului prezentat ieri de şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef de poliţie Constantin Taloş, în cadrul unei şedinţe cu caracter informal privind asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, convocată de prefectul Eugeniu Avram. La şedinţă au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret.

  Furturi de telefoane mobile şi bătăi
  Potrivit şefului Poliţiei sătmărene, în cursul anului 2013 s-au înregistrat 13 infracţiuni, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut. Obiectul infracţiunilor l-au constituit în principal furturile de telefoane mobile, iar în două cazuri, distrugere de bunuri şi lovire. Urmare a intervenţiilor organelor de poliţie, din cele 13 infracţiuni, în şapte cazuri autorii au fost identificaţi, iar în celelalte, activităţile de identificare continuă. Printre principalele cauze care au condus la săvârşirea acestor fapte au fost identificate lipsa pazei sub orice formă, lipsa de operativitate în sesizarea evenimentului de către cadrele didactice, neluarea unor măsuri minime de securitate a bunurilor elevilor şi altele.

  Pentru creşterea siguranţei în unităţile şcolare, factorii responsabili în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi-au propus să pună accent pe mijloacele de pază, în special video, a unităţilor de învăţământ, monitorizarea incidentelor comise în incinta şi zona adiacentă printr-o relaţionare permanentă cu unităţile de învăţământ, organizarea periodică de acţiuni punctuale pentru descurajarea activităţilor infracţionale şi, nu în ultimul rând, mediatizarea măsurilor preventive întreprinse pentru descurajarea elementelor infractoare. Ţinând cont de evenimentele săvârşite în primul semestru al anului şcolar, prefectul Eugeniu Avram a cerut exigenţă maximă din partea tuturor factorilor, inclusiv a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pentru îmbunătăţirea climatului şi creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

  Şcoală fără împrejmuire
  Tot în cadrul şedinţei de ieri s-a mai arătat faptul că în marea majoritate a celor 315 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ, care găzduiesc zilnic un număr total de 59.867 elevi şi preşcolari, este asigurată paza, fie prin mijloace tehnice de supraveghere, fie prin paznici angajaţi în acest sens. S-a subliniat însă faptul că una dintre clădirile şcolilor generale din comuna Viile Satu Mare nu are împrejmuire. Prefectul Avram a dispus ca primarul comunei Viile Satu Mare să informeze despre cauzele care au condus la nerezolvarea împrejmuirii clădirii cu destinaţie de şcoală şi luarea unor măsuri de urgenţă în vederea realizării gardului de împrejmuire.
  Profitând de prezenţa la întâlnire a directorului Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, prefectul a supus atenţiei celor prezenţi posibilitatea folosirii incintelor unităţilor de învăţământ pentru practicarea în mod organizat a sportului de masă. Cei prezenţi au fost unanim de acord cu iniţiativa propusă, stabilindu-se în acelaşi timp să se facă un material informativ către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, în vederea iniţierii, în condiţiile legii, a unei hotărâri de consiliu prin care se vor stabili condiţiile concrete de folosire a incintei şcolilor pentru practicarea în condiţii organizate a sportului de masă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img