Bombe cu ceas pe şoselele Sătmarului



permis

Zeci de analfabeţi din judeţul Satu Mare care circulă cu permise ungureşti obţinute pe căi ilegale continuă să atenteze la siguranţa traficului rutier. Deşi nu pot să îşi scrie numele sau să citească doar câteva cuvinte simple, aceştia posedă permise eliberate de autorităţile din Ungaria. Fără să cunoască regulile de circulaţie şi semnificaţia indicatoarelor rutiere, aceştia se avântă în trafic, putând provoca oricând accidente grave. Deşi cunosc fenomenul, poliţiştii rutieri au mâinile legate. DNA a demonstrat în 2010 că o mulţime de analfabeţi posedau permise ungureşti obţinute fraudulos, dar autorităţile din Ungaria au refuzat să ia măsuri, afirmând că, din punctul lor de vedere, nu se comisese nicio încălcare a legii. Procurorii au ajuns în situaţia ingrată în care au fost obligaţi să returneze analfabeţilor permisele ridicate în timpul anchetei. Aceşti analfabeţi continuă să circule pe şoselele judeţului, deşi habar nu au de legislaţia rutieră.

Paşapoarte frauduloase, restituite analfabeţilor
În cadrul unei operaţiuni realizate la nivelul întregii Transilvanii, DNA Satu Mare a reţinut în urmă cu patru ani mai mulţi sătmăreni care se ocupau cu intermedierea de permise de conducere ungureşti. De asemenea, au fost identificaţi numeroşi clienţi analfabeţi ai acestor intermediari, marea lor majoritate provenind din rândul romilor, respectiv al interlopilor. Ancheta a demonstrat că, deşi deţineau permise de conducere, aceştia habar nu aveau de regulile de circulaţie. Cu ocazia audierilor a reieşit că nici măcar nu ştiau să scrie şi să citească. La examenele din Ungaria, susţinute de analfabeţi în limba română, răspunsurile corecte erau indicate de traducători corupţi.

Astfel de şoferi analfabeţi au fost depistaţi cu sutele şi în alte judeţe din Transilvania. Speriate de amploarea fenomenului, autorităţile române au alertat autorităţile din Ungaria, solicitând anularea permiselor obţinute fraudulos în ţara învecinată. Numai că, ascunzând gunoiul sub preş, autorităţile din Ungaria au refuzat să răspundă solicitării, susţinând că nu au găsit indicii care să ateste comiterea unor ilegalităţi în obţinerea permiselor. Astfel, procurorii şi poliţiştii s-au văzut obligaţi să restituie permisele ungureşti romilor şi interlopilor care nu ştiau nici măcar să-şi scrie numele.

Analfabeţii cu permis, pericol în trafic
Deţinătorii de permise ungureşti continuă să circule pe şoselele judeţului. “În urma răspunsului autorităţilor din Ungaria, am fost obligaţi să restituim acele permise, deşi ştiam că fuseseră obţinute prin fraudă. Analfabeţii respectivi circulă în continuare pe baza lor. Probabil că majoritatea lor le-au preschimbat deja în permise româneşti, iar acest lucru este foarte grav. Oamenii aceia habar n-au de legislaţia rutieră şi de regulile de circulaţie”, ne-a declarat şeful Serviciului Poliţie Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, comisarul şef Alexandru Rakoczi. Din păcate, poliţiştii rutieri nu deţin o statistică cu numărul accidentelor provocate de analfabeţii cu permis din ţara vecină.

Deţinătorii de permise ungureşti sunt concentraţi în câteva zone ale judeţului, ne-au declarat surse din cadrul Poliţiei Rutiere Satu Mare. Majoritatea analfabeţilor cu permise din ţara vecină provin din zona Careiului, a Ardudului şi din localitatea Stâna. Însă există şi câţiva romi şi interlopi din Satu Mare care au profitat de respectiva oportunitate pentru a-şi cumpăra un permis de conducere.
Un alt fenomen a început să apară în zona Halmeului. Poliţiştii rutieri au oprit mai mulţi şoferi domiciliaţi în localităţile din apropierea frontierei, care le-au prezentat permise de conducere eliberate de autorităţile din Ucraina. O parte dintre ele au fost verificate, rezultând că au fost falsificate cu ajutorul tehnicii de calcul performante. Altele aşteaptă să fie verificate, însă procedura necesită timp îndelungat, fiind de notorietate colaborarea greoaie a autorităţilor din Ucraina cu cele din ţara noastră în astfel de probleme.

Szasz Lorand





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts