Am aşteptat destul de mult să găsesc în şcolile din judeţ o unitate de învăţământ în care să se înţeleagă exact care este menirea şcolii profesionale azi. Am tot auzit fel de fel de păreri, de gânduri, de felul cum ar trebui să gândească ministrul etc.
Am întâlnit în Carei, la Liceul tehnologic “Simion Bărnuţiu”, un director cu picioarele pe pământ, cu o gândire economică şi cu multă dragoste faţă de copii. Este ing. Emeric Ghindele, care în doi ani a pus pe picioare aproape tot ce trebuie să fie o şcoală profesională. Cu adjunctul său, fostul director cu rezultate bune în conducere, profesorul Mircea Nadoş, au gândit şi au acţionat, încât elevii de la şcoala profesională fac practică în locuri serioase, cu îndrumător din partea instituţiei şi din partea şcolii. Nu mi-a venit să cred că spusele lui Emeric Ghindele se pot confirma şi am plecat cu camerele de luat vederi la faţa locului. La “Polipol” – Mobila SRL, l-am întâlnit pe unul din cei doi directori, care foarte amabil ne-a primit şi a stat cu noi de vorbă. Iată, stimaţi cititori, ce am aflat. Această firmă germană, cu peste 600 de muncitori, asigură practica elevilor şcolii, oferindu-le condiţii excepţionale pentru însuşirea meseriei de tapiţer, de tâmplărie, de fabricarea mobilei.
Mi-a fost drag să-i văd pe muncitori în salopete roşii, iar pe elevi în galben. Toţi elevii erau angajaţi în lucru, fiind îndrumaţi de oameni pricepuţi. Elevele lucrau la maşini de cusut, iar elevii la montaj, la bureţi, la capsat. Am discutat cu câţiva elevi şi mi-au spus că au dorit, le place şi vor rămâne, după absolvire, angajaţi aici. Mai mult, directorul Csaba Knecht a explicat ceva uimitor. Spun uimitor pentru că este unic în judeţ care a rezolvat o problemă de continuitate, adică îi va angaja pe aceşti elevi după practică şi va aduce mereu, an de an, alţi elevi ai liceului aici, deoarece fabrica ajunge la peste o mie de muncitori şi are nevoie de muncitori calificaţi la el, crescuţi şi educaţi de fabrică. Din anul II, fabrica le oferă şi bursă, după criterii bine stabilite, din care spicuiesc:
– După evaluarea lunară (lucrare)
– Media ultimelor trei note (mai mare sau egală cu 8)
– Prezenţa la practică, minim 75%
– Fără absenţe nemotivate
– Comportament adecvat la locul de practică (respectarea normelor RSVTI/PSI, respectarea curăţeniei şi a regulilor interne ale fabricii).
Cuantumul bursei se stabileşte în funcţie de nota obţinută la lucrarea practică, astfel:
– Între 8-8,40 – 10 RON pentru fiecare zi de prezenţă
– Între 8,50-9,49 – 12 RON pentru fiecare zi de prezenţă
– Între 9,50-10 – 14 RON pentru fiecare zi de prezenţă.
Pentru şeful de promoţie, în afara bursei lunare, se acordă o bursă anuală de 100 RON. Toate plăţile se fac până în data de 10 a fiecărei luni, Deci un elev în timpul practicii poate duce acasă între 300 – 500 lei, iar un profesor începător duce 700 lei lunar!
Am expus aceste date conform deciziei “Polipol” din 1.11.2013. Sigur, elevii şcolii provin din Carei şi comunele din jur. Pentru viitorul apropiat şcoala oferă cazare într-un internat, tip hotel cu 2 stele, cu 4 inşi în cameră, mobilier nou, parchet nou, zugrăveli, baie, bucătărie pentru a-şi pregăti un ceai şi mici gustări, cantină renovată 100%, bucătărie de excepţie, la un preţ (cazare şi 3 mese pe zi) de 350 lei. Nu ştiu cum, dar directorul Ghindele, cu gândirea economică, face lucruri cu totul de excepţie. Pentru celelalte meserii, elevii fac practică la 3 ateliere (service) tot în astfel de condiţii, cu oferte de burse. Le-am vizitat şi le-am filmat. Puteţi urmări la Nord Vest TV emisiunea vineri, 4 martie, ora 16 şi în reluare sâmbătă, 5 martie, ora 11.
Liceul acesta, cu un număr mare de cadre, majoritatea cu gradul I, se ocupă de formarea, ca oameni, a 636 de elevi. Refinanţarea şcolilor profesionale pentru Emeric Ghindele este o hotărâre salutară, ştiind posibilităţile şi înclinaţiile elevilor săi.
De fapt, şcoala arată admirabil, cu mult peste ce pot arăta licee considerate bune! Acolo domneşte curăţenia şi disciplina!
Peste tot panoplii, piese în secţiune, planşe, panouri, maşini-unelte în atelierele proprii, cabinete puse la punct – un adevărat “Campus şcolar”, despre care se vorbea cu ceva timp în urmă. Liceul şi abordarea practicii demonstrează că este “unicat!”. Acum şi ing. Oliviu Buzgău din Tăşnad şi alţi fermieri pot să trimită, cu contract, elevi pentru şcolarizare, apoi apţi de a fi angajaţi la dânşii (nu mai fac navetă, au totul la dispoziţie!).
Dragi părinţi, decât cheltuieli inutile şi împotmoliri la bac, mai bine o meserie căutată şi, în viitorul apropiat, foarte căutată! Îi felicit pe părinţii care ştiu să-şi orienteze copiii! Şcoala are diriginţi cu experienţă, iubitori de copii, mândri că-i pot ajuta! Foarte frumos vorbea despre aceşti copii şeful de producţie de la “Polipol”, ing, Maier. Ei fac acolo şi educaţie şi sunt agreaţi aceşti elevi, care, deja, sunt trataţi ca nişte colegi de muncă! M-a impresionat Emeric Ghindele de planurile pe care le are, dorind ca interiorul, curtea să devină un parc, cu pomi deja plantaţi, cu gazon, cu alei şi bănci, cu panouri luminate ce vor oglindi din activităţile elevilor.
M-a impresionat la acest director sinceritatea sa, recunoaşterea că acolo, în acea şcoală, nu putea face nimic fără colectivul de cadre şi părinţi, care împreună formează o frumoasă echipă, cu care poate concura cu orice şcoală din judeţ şi din ţară! Ce frumos!
Interesant, şi în şcoală şi la locurile de practică, elevii de la “Simion Bărnuţiu” te salută, te respectă, răspund civilizat la întrebările adresate! Şi elevii formează o frumoasă familie. Toate acestea, spre bucuria renumitului primar Eugen Kovacs, care ajută şcoala oricând este nevoie. De fapt, aşa i-am cunoscut pe amândoi: Eugen şi Lajos Keizer! Mai este ceva aproape incredibil: Aici elevii frecventează biblioteca, citesc destul de mult, iar sala de lectură (meditaţie) ce se mobilizează la internat este cu totul aparte! Într-un cuvânt, dacă doriţi să aveţi în familie un tânăr meseriaş, stăpân pe el, prin pregătirea lui, nu ocoliţi, stimaţi părinţi şi elevi, această unitate de învăţământ şi nu veţi regreta! Vom reveni la această şcoală într-o şedinţă obişnuită deja: cadre, părinţi şi conducătorii unităţilor în care elevii fac practică! Oricum, Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest sunt mândre că ne-am împrietenit cu o astfel de unitate şcolară cu care se poate mândri şi IŞJ!