Faptul că ni se întâmplă să ne plângem de vremurile „foarte grele” pe care le trăim nu mai este o noutate pentru nimeni. Faptul că ni se întâmplă să „punem la zid vitregiile vremurilor prezente”, să tânjim după vremurile trecute nemaiavând timp de mici gesturi de tandreţe faţă de noi înşine, faţă de aproapele sau faţă de Dumnezeu, de asemenea putem experimenta în fiecare zi. Dar nu auzim prea des, de gesturi umanitare, de-a dreptul eroice, ale unor persoane clasificate de societate ca şi „defavorizate, mărginaşe, de lumea a III-a”, persoane de la care nu ne-am aştepta, la prima vedere, să facă gesturi nobile faţă de persoane străine comunităţii. O astfel de situaţie se descrie cea a familiei Forgács, o familie din Carei care într-un concurs de împrejurări a rămas fără adăpost, fiind ajutată în ultimă instanţă de membrii comunităţii rromani din localitate să aibă un adăpost.
Filmul evenimentelor
Familia Forgács a fost evacuată din casa în care locuia în chirie la o adresă din Carei. Murind proprietarul imobilului, rudele au vândut acel imobil dând chiriaşilor un termen de evacuare. Doamna Forgács născând, familia nu a reuşit să-şi găsească o altă chirie, datorită faptului că soţul nu avea loc de muncă, implicit nici resurse financiare.
Cu toată bunăvoinţa şi păsuirile proprietarilor, ei au fost nevoiţi să – şi găsească o altă posibilitate de locuit; astfel în jurul datei de 01 octombrie 2013, mama, tata şi trei copii (o fetiţă de o lună, un băieţel de un an şi jumătate şi o fetiţă de doi ani şi jumătate) s-au mutat în casa unei rude, de pe strada Doctor Marinescu din Carei, în vecinătatea zonei unde locuiesc membrii comunităţii rrome, fiind într-o situaţie deplorabilă, într-o casă fără uşi, ferestre, cu acoperiş surpat, şi fără posibilitate de încălzire. După spusele lor, au trebuit să părăsească chiria unde au stat, deoarece casa respectivă a fost vândută, ei mutându-se în acel loc dezafectat, negăsind o altă alternativă, venind în această casă pe jumătate dărâmată, fără geamuri, uşi, fără sobă sau utilităţi, …. dormind o noapte în asemenea condiţii. În ziua următoare, comunitatea de rromi i-a găsit în astfel de condiţii dure şi improprii de locuit, încât toţi au pus mână de la mână, ajutându-i cu ce-au putut: unii le-au dat pat, alţii soba, au pus bucăţi de nailon pe locurile de la geamuri şi uşi, le-au dat o farfurie de mâncare caldă, haine uscate…..şi le-au anunţat pe doamnele de la Centrul de Integrare „Stella Maris” din localitate privind această problemă.
Coordonatorii şi pedagogii de la „Stella Maris” au pus la dispoziţie familiei în nevoie pentru următoarea noapte cazare, o baie caldă, încălzire, hrană, în cadrul centrului, pentru ca apoi cu ajutorul comunităţii rrome să amenajeze casa insalubră, încât să fie cât de cât locuibilă. Comunitatea de rromi s-a purtat exemplar, empatic şi caritativ faţă de nevoile acestei familii, care nici măcar nu era de naţionalitate rromă, realizând că pot exista oameni cu mult mai nevoiaşi decât ei, romii.
Ajutor din partea Primăriei şi Bisericii romano – catolice
În continuare, comunitatea rromă împreună cu membrii Centrului de Integrare “Stella Maris” din Carei au dat un ajutor vital, de moment, prin asigurarea strictului necesar existenţei şi nevoilor familiei Forgács. Familia nu a primit ajutor numai de la cei mai sus menţionaţi, ei fiind ajutaţi şi de Primăria Municipiului Carei, prin personalul biroului de Asistenţă Socială care le-a acordat un ajutor social şi o masă caldă în fiecare zi, implicându-se în renovarea structurală a casei, prin donaţii de materiale de construcţie, dar şi prin donaţii de uşi şi ferestre dezmembrate de la construcţii demolate, forţa de muncă venind exclusiv din partea comunităţii rome şi a Centrului Stella Maris, care centru a sesizat şi forurile competente.
De atunci nevoile familiei se îmbunătăţesc pe zi ce trece, copiii cei mari fiind primiţi la Grădiniţa cu Program Prelungit din cadrul Centrului “Stella Maris” , nou născutul a fost internat la spital în secţia Pediatrie, unde este îngrijit până i se vor putea oferi condiţii de creştere în sânul familiei, solicitând în acest sens ajutorul Primăriei Carei şi în urgentarea finalizării lucrărilor de amenajare a casei. La ora actuală, casa a fost renovată, cu acoperiş şi uşi, chiar părintele Borota Ottó, parohul Bisericii Romano – Catolice “Sfântul Spirit” făcând donaţii materiale, pentru ca la rândul ei, Primăria Municipiului Carei, prin domnul Adorjan Csaba, să doneze cărămidă, geamuri, ciment şi nisip, asigurând asistenţa logistică şi profesională în scopul demarării lucrărilor. De asemenea şi alte familii din Carei, auzind de cazul familiei Forgács au donat covoare, veselă, paturi, haine etc.
Parohul Bisericii romano – catolice „Sfântul Spirit” din Carei i-a botezat pe copii
Un alt eveniment benefic familiei Forgács s-a concretizat în ajunul Crăciunului trecut, când părintele Ottó i-a botezat pe toţi cei trei copii ai familiei, împreună cu un copil nou născut rrom, naşii celor trei copii din familie fiind pedagogi din centru, evniment care a generat foarte multe momente şi trăiri sufleteşti deosebite, atât pentru membrii din comunitatea rromă cât şi pentru Parohia Romano – Catolică “Sfântul Spirit” din Carei. Lucrurile au evoluat în mod fericit şi frumos, ca un sfârşit minunat de poveste, dar familia Forgács are nevoie şi de sprijinul nostru. La ora actuală ei reuşesc să supravieţuiască în noua lor casă, pentru care nu trebuie să plătească chirie, dar ne cer ajutorul în a putea beneficia de curent electric.
Putem să-i ajutăm în acest scop donând mici sume de bani în conturile Parohiei Romano – Catolice “Sfântul Spirit” din Carei, RO82RNCB0222110482650002 – cont deschis în RON, RO55RNCB0222110482650003 – cont deschis în Euro.
Valeriu Ioan