More


  Finanţele sătmărene, locul întâi pe regiune la încasări

  - Advertisement -

  DSCN9611

  Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare a depăşit planul la încasări pe luna ianuarie cu aproape 5%, ocupând locul întâi pe Regiunea de Nord- Vest la acest capitol şi s-a situat între primele zece judeţe pe ţară. Anunţul a fost făcut public ieri de directorul instituţiei, Ioan Mircea Ardelean, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat trezorierul şef, Maria Kotai, şeful Biroului Programare şi Analiză din cadrul Administraţiei de Inspecţie Fiscală, Olimpia Demian, şi inspectorul principal din cadrul Biroului Comunicare şi Servicii Interne, Dana Godja.

  Plan depăşit cu aproape 5%
  În prima parte a întâlnirii cu presa, directorul Mircea Ardelean a prezentat principalele obiective ale Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală pentru anul 2014 şi anume organizarea procedurilor de selecţie de personal pentru Direcţia Generală Antifraudă, care va debuta în data de 1 martie, şi măsurile luate pentru ca activitatea de inspecţie fiscală să îşi îndrepte atenţia spre verificarea fiscală.
  În continuare, directorul Ardelean a precizat că, deşi planul de încasări la bugetul de stat pe luna ianuarie a fost cu 10% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta a fost depăşit cu 4,66%, adică cu 3,7 milioane de lei, ceea ce situează AJFP Satu Mare pe locul întâi pe Regiunea de Nord-Vest şi între primele zece pe ţară. “Acest lucru a fost posibil datorită funcţionarilor instituţiei noastre cărora le mulţumesc pe această cale”, a precizat Ioan Mircea Ardelean.

  Evaziune fiscală de peste 26 de milioane de lei
  De asemenea, şeful Biroului Programare şi Analiză din cadrul Administraţiei de Inspecţie Fiscală, Olimpia Demian, a precizat că din cele 94 de inspecţii fiscale realizate în cursul lunii ianuarie, 52 au vizat soluţionarea rambursărilor de TVA. Cu alte cuvinte, o mare parte din activitatea de inspecţie fiscală are ca obiect de activitate rambursările de TVA. În urma inspecţiilor fiscale au fost stabilite obligaţii suplimentare la bugetul de stat de 3,1 milioane de lei. În ceea ce priveşte rambursările de TVA, la nivelul judeţului Satu Mare au fost solicitate 3,72 milioane de lei din care s-a aprobat 3,6 milioane de lei. “Faptul că cea mai mare parte a sumei de restituit din TVA cerută a fost şi aprobată dovedeşte faptul că cererile au fost întocmite corect”, a precizat Olimpia Demian.
  Tot în cursul lunii ianuarie au fost întocmite 6 dosare penale pentru evaziune fiscală, suma totală fiind de 26,01 milioane de lei.

  Peste 460 de cereri de restituire a taxei auto
  Directorul AJFP a mai precizat că în perioada analizată au fost depuse 463 de cereri de restituire a taxei de primă înmatriculare. În aceeaşi perioadă, din taxa auto a fost încasată suma de 1,03 milioane de lei şi a fost restituită suma de 1,23 milioane de lei. Diferenţa dintre suma încasată şi cea restituită a fost recuperată de la Ministerul Mediului. De asemenea, în cursul lunii ianuarie au fost depuse peste 21.000 de cereri de redirecţionare a 2% din impozit spre 861 de entităţi prevăzute de lege, suma totală reprezentând sponsorizările fiind de 1,15 milioane de lei.

  Trezorierul şef Maria Kotai a precizat, la finalul conferinţei, că în vederea întăririi disciplinei bugetare la nivelul entităţilor publice şi a responsabilizării ordonatorilor de credite, în acest an este implementat sistemul naţional de raportare “Forexebug” care va fi folosit până la 30 iunie 2015. “Conform legii, în termen de 45 zile de la aprobarea Legii bugetului de stat, unităţile administrativ-teritoriale trebuie să-şi adopte bugetul local. În judeţul Satu Mare, acţiunea s-a desfăşurat normal cu excepţia comunei Porumbeşti care nu a reuşit acest lucru deoarece primăria nu are secretar. În acest caz unitatea teritorială va funcţiona numai din veniturile proprii realizate.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img