More

  La Zalău, o clădire monument istoric își recapătă splendoarea

  Reabilitarea cu fonduri europene a clădirii Transilvania se va finaliza în luna aprilie

  1

  Reabilitarea cu fonduri europene a clădirii Transilvania se va finaliza în luna aprilie, iar Primăria Zalău intenţioneaza să promoveze clădirea monument istoric ca centru regional de evenimente. Cladirea include fosta sală de bal a oraşului din secolul XIX-lea, pe al cărei tavan a fost refăcută o pictură murală în stil art nouveau, unică în România prin mărimea dar şi prin concepţia şi compoziţia sa.

  Potrivit celor afirmate de primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, în corpul C ar urma să fie mutată, la etaj, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară, aflată acum în corpul A.

  „Această mutare este necesară deoarece dorim să reabilităm şi clădirea în care Direcţia de Sănătate Publică Sălaj are laboratoarele. Am stabilit împreună cu directorul Ligia Marincaş să mutăm aceste laboratoare în locul DASC. Pentru clădirea cu laboratoarele (situată în imediata apropiere a Direcţiei pentru Cultură) dorim să găsim o altă funcţiune, după ce o vom reabilita, sperăm prin fonduri europene. Există deja o fişă de proiect, în care este prevăzută amenajarea unui spaţiu muzeal, complementar la ceea ce avem deja în Zalău”, a afirmat primarul Căpîlnaşiu.

  De asemenea, în spaţiile reabilitate din corpurile B şi C se va muta şi Biblioteca Judeţeană, cu Secţia de împrumut pentru adulţi şi Secţia împrumut pentru copii. Tot în spaţiile clădirii se vor regăsi Ocolul Silvic Stejarul, Consiliul Local al Tinerilor şi Centrul de Informare Turistică.

  Proiectul se va finaliza pa data de 13 aprilie, urmând să aibă loc activităţi de promovare a clădirii, pentru a o aduce în conştiinţa publicului regional, nu doar local.

  Proiectul de reabilitare a Clădirii Transilvania a vizat readucerea monumentului istoric la forma în care a fost realizat iniţial, în secolele XIX-XX, fiind incluse şi lucrări de amenajare a zonelor limitrofe.
  „Valoarea totală a lucrărilor este de 5,2 milioane de lei, cu TVA. A fost vizată reabilitarea în întregime a corpului C al clădirii, care are o suprafaţă de 1.780 metri pătraţi, reabilitarea în întregime, adică de la acoperiş până la subsol, înlocuirea tâmplăriilor acolo unde a fost nevoie sau refacerea lor, tencuieli exterioare şi interioare, demolarea unor construcţii sau ziduri interioare ridicare de către foştii ocupanţi. Practic, am încercat să readucem clădirea la forma sa iniţială. Au fost refăcute toate instalaţiile interioare, sanitare şi electrice. De asemenea în toată clădirea a fost instalat un sistem de alarmare în caz de incendiu, în toată clădirea a fost montat sistem de încălzire şi aer condiţionat bazat pe ventilo-convectoare. În sala din corpul B am instalat şi un sistem antiefracţie. S-a refăcut şi curtea interioară a corpului C, au fost refăcute trotuarele din jurul clădirii, au
  fost amenajate 30 de locuri de parcare, am construit o toaletă publică care deserveşte practic întreg centrul oraşului”, a declarat Ramona Butcovan.

  Clădirea, denumită „Transilvania” după restaurantul care a funcţionat la parterul său, este situată în centrul istoric al Zalăului şi a constituit în secolele XIX-XX principalul loc în care s-a desfăşurat viaţa culturală a oraşului.

  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE