More


  Lazuri, o închisoare naturală pentru sute de persoane

  - Advertisement -

  lazuri

  Noul cartier de locuinţe din localitatea Lazuri, în care îşi duc veacul un număr de 114 familii, s-a transformat într-o veritabilă închisoare naturală, în special după topirea zăpezilor sau după nişte ploi mai considerabile. Pentru că drumurile devin impracticabile, sute de oameni nu pot să părăsească zona. Temerarii care au îndrăznit să circule cu maşinile au rămas împotmoliţi în noroi. În caz de urgenţe, poliţia, pompierii sau ambulanţierii au nevoie de maşini de teren pentru a intra în zonă. Şi la toate acestea se mai adaugă şi o serie de tensiuni între locatari, care au menirea de a întregi acest tablou aproape post-apocaliptic. Problemele au fost aduse şi în atenţia Instituţiei Prefectului, şeful Serviciului juridic Cosmin Dorle dispunând controale la sânge pentru a se găsi vinovaţii.

  Scurt istoric
  Pentru a scăpa de preţurile exorbitante ale suprafeţelor de teren şi de impozitele pe măsură de pe raza municipiului Satu Mare, peste o sută de familii şi-au cumpărat terenuri pe raza localităţii Lazuri, după care şi-au construit în zonă case de locuit. Totul a primit şi o denumire: Cartierul Nou! Doar că folosirea termenului de cartier este mai mult decât improprie, pentru că nu există canalizare, nici măcar un banal canal de scurgere a apei pluviale. Drumurile au fost subiect tabu pentru Primăria Lazuri, care nu şi-a asumat administrarea noului cartier. Recent, edilii locali, la presiunea proprietarilor de vile, mai degrabă locuinţe lacustre, având în vedere că imobilele plutesc pe apă, au demarat lucrări de realizare a unui canal de scurgere pe aşa numita stradă Colonie. Doar că, din cauza lucrărilor şi a precipitaţiilor însemnate din ultima vreme, totul s-a transformat într-o mlaştină uriaşă, spre disperarea proprietarilor care nu pot să iasă din propriile case.

  Mai mult, pentru a scăpa de mocirla care le-a invadat casele, oamenii spun că primarul Ştefan Lengyel ar putea trimite câteva maşini cu piatră pentru a pava cele trei străzi care arată ca după război. Proiectul de canalizare al comunei Lazuri ocoleşte cartierul. Oamenii mai spun că au fost în mai multe rânduri în audienţe la primar însă acesta a invocat de fiecare dată lipsa banilor, spunând că bugetul nu-i permite să modernizeze cele trei drumuri din Cartierul Nou.

  Prefectura a intrat pe firul problemei
  Ioan Peti este fericitul posesor a două imobile în cartierul din Lazuri şi a solicitat Instituţiei Prefectului să intervină în zonă pentru a face ordine. Acesta a declarat că din cauza drumurilor impracticabile nu mai poate să iasă sau să intre din locuinţă. Chiar şi primarul Ştefan Lengyel a reuşit performanţa să se împotmolească cu maşina în noroiul din Cartierul Nou. Mai mult, acesta a mai susţinut că un vecin, şi anume Vasile Haiduc, le-ar îngrădi accesul pe unul dintre drumurile de acces pe motiv că i-ar stropi gardul. Cine ar fi încercat să străbată zona s-ar fi ales cu ameninţări din partea fostului şef de post din Lazuri, şi anume Vasile Haiduc. “Vasile Haiduc a intrat pe domeniul public cu doi metri cu un gard şi ne împiedică să trecem pe lângă proprietatea sa pe motiv că i-am stropi gardul. A devenit de mai multe ori recalcitrant şi ne-a ameninţat de mai multe ori. Când am chemat şeful de post, care este fostul subaltern al lui Vasile Haiduc, acesta nu a făcut nimic. De mai bine de nouă ani avem această problemă”, s-a plâns Ioan Peti. Acesta a mai precizat că nici edilii locali nu se arată prea interesaţi de rezolvarea acestor probleme. “Am fost la viceprimar să facă ceva şi mi-a spus că îl va păcăli el cumva pe Vasile Haiduc să îşi mute gardul de pe proprietatea publică, urmând să îi promită că va asfalta drumul. Păi, mă scuzaţi, dar aşa procedează un viceprimar?!”, a mai declarat Ioan Peti.

  Controale peste controale la Lazuri
  Şeful Serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, a precizat că va dispune o serie de controale din partea instituţiilor abilitate. “Legea trebuie respectată fără menajamente. Vom trimite toate instituţiile abilitate la Lazuri. În ceea ce priveşte acel gard al lui Vasile Haiduc, tocmai Primăria Lazuri ar trebui să se autosesizeze, mai ales că este vorba despre domeniul public. Vom solicita Inspectoratului Judeţean de Poliţie să verifice şi activitatea şefului de post din Lazuri vizavi de cele afirmate”, a declarat Cosmin Dorle.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img