O şansă în plus pentru producătorii de lapte sătmărenifermieri

Producătorii de lapte sătmăreni au o şansă în plus în lupta lor cu procesatorii de lapte dacă se asociază şi luptă împreună pentru drepturile lor, sau cel puţin aceasta a fost concluzia desprinsă în urma simpozionului organizat de Cooperativa Agricolă “Samus Lact” la împlinirea unui an de la înfiinţare, sâmbătă, la hotel Melody. La manifestare au participat circa 70 de fermieri sătmăreni, dar şi câţiva invitaţi din judeţele învecinate printre care reprezentanţii Cooperativei Agricole “Someş Arieş” din judeţul Cluj şi ai Cooperativei Agricole “Timlact Agro” din judeţul Timiş.

Început timid
Cooperativa Agricolă “Samus Lact” a fost înfiinţată în urmă cu un an de zile, având ca membrii fondatori pe Daniel Frei, Vasile Drăguş şi Cristian Molnar. Directorul cooperativei, Călin Mărghitaş, a precizat că de la înfiinţare până acum, fermierii asociaţi au livrat procesatorilor de lapte peste 3 milioane de litri de lapte, având o cifră de afaceri de peste 5 milioane de lei.
În prezent, cooperativa a ajuns la 11 membri şi, în scurt timp, se vor mai înscrie alţi doi. “Pe lângă faptul că am reuşit să negociem cu procesatorii preţul laptelui, care este în medie cu 10 bani/litru mai scump decât în cazul în care fermierul se prezintă singur să-l predea, ceea ce înseamnă un profit mediu de 3.000 de lei lunar, am reuşit să negociem şi preţul medicamentelor şi a şrotului pentru animale. Colectarea o facem zilnic, de la fiecare fermier. Cei care vor să se înscrie în cooperativa noastră este suficient doar să ne contacteze şi să păstreze igiena la mulsul vacilor”, ne-a declarat şi preşedintele Daniel Frei.
De asemenea, un alt membru fondator al cooperativei, Vasile Drăguş, a precizat că asociaţia a fost înfiinţată într-un moment foarte greu pentru producători, când procesatorii nu voiau să negocieze preţul laptelui şi când fermierii erau la un pas de faliment. “Am început mai timid, dar în cele din urmă am ajuns să avem azi 11 membri şi să avem puterea să negociem cu procesatorii. Nu numai că îi căutăm noi pe ei, acum ne caută ei pe noi”, a mai spus Drăguş.

Sprijin din partea cooperativelor cu experienţă
De asemenea, Vasile Drăguş a mai evidenţiat faptul că la organizarea cooperativei, sătmărenii au primit sprijin din partea celor deja înfiinţate în judeţele Cluj şi Timiş. Directorul Cooperativei Agricole “Someş Arieş” din judeţul Cluj, Călin Fărgaciu, a precizat că asociaţia pe care o conduce a ajuns în prezent la peste 50 de membri şi este în plină dezvoltare. “Am spus-o de atâtea ori că singura care poate salva agricultura românească şi pe fermieri de la faliment este cooperaţia agricolă. În acest fel pot supravieţui nu numai fermierii mari, dar şi cei mici, pentru că în rândurile noastre sunt primiţi toţi”, a mai spus Călin Fărgaciu.
Însă Cooperativa Agricolă “Samus Lact” nu se opreşte doar aici ci urmăreşte să se dezvolte. Potrivit directorului cooperativei, Călin Mărghitaş, se are în vedere construirea unui depozit frigorific pentru păstrarea laptelui şi, de ce nu, chiar a unei mici fabrici de procesare a laptelui. În acest sens s-a început adunarea unor fonduri necesare pentru a demara aceste proiecte.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts