Pensionarii sătmăreni au solicitat ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, redeschiderea pentru ei a bazinului din incinta Taberelor Şcolare. Directorul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS) Satu Mare, Virgil Dragoş, a precizat că acest lucru nu este posibil deoarece baza se află în patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului şi este administrată de instituţia care o conduce.
Bazin de incintă
Preşedintele unei ligi a pensionarilor sătmăreni a solicitat prefectului Eugeniu Avram ca să intervină pentru ca, din data de 1 mai, bazinul din incinta Taberelor Şcolare să fie deschis pentru pensionari, motivând faptul că preţurile percepute la celelalte ştranduri din judeţ sunt prea mari şi nu şi le permit. Prezent la şedinţă, directorul DJTS Satu Mare, Virgil Dragoş, a precizat că acest lucru nu mai este posibil. “Taberele Şcolare se află în patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului şi sunt administrate de Direcţia de Tineret şi Sport. Acest lucru nu ne permite să schimbăm destinaţia acestei baze. În ceea ce priveşte bazinul, acesta are statut de bazin strict de incintă şi nu poate fi folosit decât de elevii care vin în tabără aici. În prezent, acest bazin nici nu este funcţional, iar pentru a fi deschis publicului ar trebui să obţină o serie de autorizaţii pe care în momentul de faţă nu le deţinem”, a precizat Virgil Dragoş.
Prefectul Eugeniu Avram a intervenit şi a spus că anii precedenţi bazinul de la Taberele Şcolare a fost dat în administrarea pensionarilor sătmăreni, dar nu a fost o situaţie legală. “Eu vă susţin demersul dumneavoastră, dar totul trebuie să fie făcut în condiţiile legii. Dacă legea va permite acest lucru, veţi avea tot sprijinul meu, însă în caz contrar nu mai putem încălca legea”, a precizat şi prefectul.
Piste pentru biciclişti şi pasaj peste calea ferată
Tot în cadrul şedinţei de ieri, pensionarii au mai solicitat amenajarea unor piste de biciclişti pe strada Bariţiu spre Aquapark, din centrul municipiului Satu Mare spre Gară şi acolo unde trotuarele permit. Reprezentantul Primăriei Satu Mare, Gheorghe Rentea, a precizat că există proiecte pentru realizarea acestor piste în valoare de peste 2,8 milioane de euro, însă din Centru spre Gară nu pot fi amenajate pe trotuar deoarece acesta nu are lăţimea necesară.
Pensionarii au mai cerut şi realizarea unui pasaj de cale ferată între Electrolux şi strada Botizului. Gheorghe Rentea a răspuns că Primăria Satu Mare a dorit în urmă cu doi ani realizarea acestui lucru, însă compania de cale ferată din România a cerut peste 220.000 de lei pentru pasaj, pretextând că doar angajaţii companiei pot face acest pasaj. Prefectul Eugeniu Avram a precizat că va încerca o discuţie cu directorul Regionalei CFR Cluj pentru realizarea pasajului în zona solicitată de pensionari.
Veteranul de război Nicolae Codreanu a cerut ca amplasarea busturilor pe teritoriul judeţului, chiar şi în cazul în care este vorba despre o proprietate privată, să fie avizată de Direcţia de Cultură. “Altfel ne putem aştepta ca prin diferite colţuri ale judeţului să fie ridicate busturi ale unor criminali de război recunoscuţi internaţional”, a motivat Codreanu cererea sa.
Florin Dura