Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a votat liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Recentul raport al comisiei va fi votat în 25 februarie, după ce aceasta a propus măsura încă în noiembrie anul trecut, chiar în preziua începerii summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova ar putea deveni efectivă la sfârşitul lunii mai şi reprezintă încă un pas important al ţării spre Uniunea Europeană.
Premierul de la Chişinău, Iurie Leancă a declarat că, în luna martie, decizia urmează să fie prezentată Consiliului miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne, astfel că, în scurt timp, cetăţenii moldoveni să poată călători, fără vize în statele membre ale Uniunii Europene. Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a precizat că este vorba deocamdată despre călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen – pentru o şedere de până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni – pentru cetăţenii posesori ai paşaportului biometric.
Republica Moldova ar urma să semneze, la sfârşitul lunii august, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, parafat, cum spuneam, în noiembrie trecut, în timpul summitului de la Vilnius.
Recenta decizie a LIBE este un semnal pozitiv care face ca moldovenii să se apropie mai mult de momentul în care vor putea intra în UE fără viză. În acelaşi timp este o recunoaştere a eforturilor făcute în ultimii patru ani de cei care au fost în Guvernul de la Chişinău şi de cei care au făcut parte din Coaliţia pro-Europa.
De o mare importanţă sunt desigur următorii paşi pe traseul european al Republicii Moldova. Din această perspectivă, avem în vedere faptul că după Olimpiada de la Soci este posibil să crească presiunea Rusiei, manifestată sub diverse forme şi până în prezent, mărul discordiei fiind tocmai apropierea moldovenilor de Uniunea Europeană. Poziţia României în această privinţă a fost reconfirmată recent la reuniunea DIGI 24 de ministrul de Externe Titus Corlăţean. Acesta a afirmat că este corect să primeze şi să fie respectată voinţa suverană, legitimă, proprie, a fiecărui stat de a-şi decide interesele.
Voicu D. Rusu