More

  Tudor Barbul – antrenor cu rezultate de excepţie!

  tufor barbul 2

  Am fost “invidios” plăcut pe colegul Florin Mureşan, atunci când vorbea despre frumoasele rezultate la sport, exact la lupte, ale CS Satu Mare “Cetate” din Ardud! Am vrut să mă conving şi am realizat o emisiune educativă cu eroul de acolo, cu antrenorul Tudor Barbul. Îi mulţumesc pentru că mi-a oferit prilejul de a afla “pe viu” lucruri demne de oraşul Ardud, de judeţul nostru, de ţară şi mai ales de inimosul, unicul, primar Ovidiu Duma. L-am cunoscut pe Tudor ca elev, apoi am auzit de mersul ascendent la lupte şi-i spuneam că este bine când elevul îşi depăşeşte profesorul. Lucrează, graţie primarului şi Consiliului local, de mai mulţi ani, realizând un adevărat centru sportiv, de educaţie a copiilor (peste 70) de vârste începând de la cei mai mici şi terminând cu campioni şi membri ai lotului naţional.

  De ce a ales Ardudul?
  Ştie antrenorul că, în zilele noastre, trăim, vedem, simţim aspecte ce vizează educaţia în familie, şcoală, pe stradă, în colectiv, în societate. Mai ştie că prin sport se realizează cea mai temeinică educaţie, vizând salutul, ţinuta, respectul şi tot ceea ce înseamnă comportament. A ales Ardudul pentru că primarul Ovidiu Duma sprijină sportul, cultura, progresul în general. Spunea despre el, că este un om de nota zece! Eu îi adaug un plus! Păcat că la emisiune era atât de răcit! La Ardud nu este nevoie de selecţie pentru că vin copii împinşi de dorinţa de a practica acest sport, de afirmare, de integrare într-un colectiv minunat!

  Sunt copii ce n-au ieşit din judeţ, iar acum prin competiţiile la care participă lotul de aici, au fost la Memorialul “Gheorghe Voicu” din Braşov, la Cupa Becleanului – turneu cu participarea Bulgariei, Moldovei şi Ucrainei, la calificările din Bucureşti (cu 12 sportivi). Au fost prezenţi cu rezultate frumoase în Ungaria, Ucraina, Norvegia, Franţa, Serbia, Slovacia, Moldova, Croaţia, Bulgaria, Polonia, Cehia, Italia.

  Antrenorul Tudor trăieşte emoţiile copiilor înainte de competiţie
  Există aici o frumoasă colaborare cu părinţii copiilor, cu diriginţii şi cu directorii de şcoli. Există o înţelegere şi armonie permanentă şi de aici rezultatele pe măsură! De ajutor este primăriţa Avorniciţii de la Terebeşti, care-i sprijină cu cât poate şi o face de dragul reuşitei copiilor. Frumos, doamnă primar, că vă implicaţi! De aceea vă laudă NVTV şi Gazeta! Antrenorul Tudor trăieşte emoţiile copiilor înainte de competiţie, înainte de a se arunca în lupte de pe saltea, spunându-le lucruri care să-i ambiţioneze, sau emoţiile la ridicarea drapelului ţării şi intonarea imnului de stat. Acestea nu se pot explica prin cuvinte şi rămân unice în viaţa unui sportiv, ca rezultat al muncii de ani de zile! Ce frumos!

  Există copii veniţi la acest antrenor din Satu Mare, Ardud şi comunele din jur. Sunt copii talentaţi, harnici, cu calităţi deosebite: gândire rapidă, mişcări controlate, voinţă, abilitate, ambiţie şi tenacitate. Aceşti copii nu se descurajează, sunt optimişti şi cu rezultate bune la şcoală. Toţi termină liceul. Poate că Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu” din Carei va asigura multe lucruri, formându-se la cea mai bună şcoală profesională din judeţ, cu practica plătită de întreprinderea “Polipol”, iar şcoala este adevărat “campus”. Am aflat despre părinţii inimoşi ai copiilor de la lupte. Amintim pe domnii Sorin Lăpuşte, Viorel Bulgăr, Liviu Bulgăr, Dan Zaha – toţi interesaţi de evoluţia copiilor şi de rezultate excepţionale în sport. Aceşti copii s-au dezvoltat proporţional fizic, sunt nişte atleţi adevăraţi şi devin oameni de nădejde în societate!

  Numele de “Cetate”  înseamnă şi rezistenţă
  Dacă s-ar face un calcul despre costurile pentru un copil în formarea sa de un an, doi, trei, zece, s-ar ajunge la sume fabuloase. Dar merită! Merită Ardudul şi o merită judeţul nostru. Acestea, graţie muncii lui Tudor Barbul şi a sprijinului acestui primar deosebit, Ovidiu Duma. Îmi spunea antrenorul că, dacă primarul ar lua mâna de pe ei, s-ar prăbuşi totul, dar numele de “Cetate” înseamnă şi rezistenţă la orice, aşa că sunt obişnuiţi să lupte, să suporte, dar să învingă în final! Admirabil! În toate sectoarele: sport, cultură, şcoală, economic, administraţie – Ovidiu Duma este un învingător! Are un principiu: “Dacă nu poate ieşi pe locul II, atunci cel puţin va fi primul!”

  Antrenorul îşi doreşte pentru viitor sănătate lui, familiei şi lotului, alături de cei care-l ajută, incluzându-l, desigur, pe cunoscutul director al LPS, profesorul Ionel Păcurariu. Antrenorul este credincios, fiind educat astfel din familie. O face, la rândul lui, cu întreg lotul şi oriunde ar fi în deplasare, duminica şi în sărbători sunt la rugăciune în localitatea în care se desfăşoară competiţia. Acest inimos antrenor n-ar avea atâţia copii în sala din Mădăras, dacă n-ar şti să transmită atâta căldură sufletească copiilor, dacă n-ar şti să-i facă să iubească acest sport – luptele – primul sport de la începutul lumii!

  Ar dori să facă mai mult pentru copii
  Are şi regrete Tudor. Ar dori să facă mai mult pentru copii.
  A pierdut finale la concursuri internaţionale din motive greu de înţeles! Mi-a vorbit de sportivi adevăraţi care fac parte din lotul naţional: Berei Lorand, Mădălin Bulgăr, Cristian Szabo, Ovidiu Lăpuşte, Gheorghe Dângă, Sabinel Lobonţ sau campionul naţional pe 2013 – Andrei Buzilă. I-a lăudat şi le mulţumeşte lui Marius Bulgăr, Dănuţ Bulgăr, primei campioane de lupte feminine Andreea Bulgăr. Sportivi eminenţi ca: Marian Zaha, Raul Zarzu, Rareş Dumitraş, Felician Chiş, campionul naţional Paul Oros, apoi Paul Pavel, David Pop şi alţii.

  Acest antrenor, Tudor Barbul, merită laude şi cinstire pentru tot ceea ce face! Să avem în judeţ câţiva oameni de caracterul lui, ne-am clasa în sporturi pe locuri fruntaşe! Felicitări, prietene al NVTV şi al Gazetei de Nord-Vest!
  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE