More


  Contrabandiştii, opriţi doar cu armele

  - Advertisement -

  frontieristi

  În cadrul acţiunilor pe linia combaterii contrabandei cu produse accizabile, poliţiştii de frontieră din cadrul STPF Satu Mare au depistat un cetăţean român, care încerca să transporte şi ulterior să comercializeze pe piaţa neagră de desfacere din România 2.000 pachete de ţigări în valoare de peste 9.000 de lei. Pentru reţinerea celui implicat în activitatea infracţională, lucrătorii noştri au executat în plan vertical 12 focuri de avertisment, cu respectarea prevederilor legale. Nu este prima dată când poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să apeleze la armamentul din dotare pentru a-i prinde pe contrabandişti. Aproape lunar se înregistreaztă situaţii în care poliţiştii de frontieră trebuie să tragă focuri de avertisment.

  Contrabandist urmărit ca-n filme
  La nivelul STPF Satu Mare a fost declanşată joi o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu produse accizabile. Astfel, în jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră au efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control un autoturism marca Volvo, care se deplasa pe comunicaţia Satu Mare – Zalău. În momentul în care conducătorul auto a observat echipajul poliţiei de frontieră, a virat brusc şi a demarat în trombă spre localitatea Satu Mare. Poliţiştii de frontieră au pornit în urmărirea acestuia, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune. La scurt timp persoana în cauză a pierdut controlul volanului intrând în coliziune cu un autoturism parcat în faţa unui imobil din localitatea Mădăras. În acel moment bărbatul a abandonat maşina, încercând să fugă. Poliţiştii de frontieră au procedat la urmărirea şi somarea prin voce a celui în cauză şi, deoarece acesta nu s-a supus, au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind trase 12 focuri de avertisment, în plan vertical. După aproximativ 300 m, bărbatul a fost reţinut de către poliţiştii de frontieră şi identificat ca fiind Marcel F., de 47 ani, domiciliat pe raza judeţului Satu Mare.

  La controlul efectuat asupra maşinii, au fost descoperite patru colete ce conţineau cantitatea de 2.000 pachete cu ţigări fără timbru fiscal, în valoare de 9.000 de lei. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării. Persoana în cauză a fost reţinută pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de ieri a fost prezentată instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

  Contrabandiştii sar la beregata frontieriştilor
  La mijlocul lunii ianuarie 2014, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Negreşti Oaş au observat un grup de persoane care a trecut frontiera din Ucraina în România, pe direcţia localităţii Moişeni, transportând în spate colete voluminoase. Poliţiştii de frontieră au procedat la somarea bărbaţilor, moment în care aceştia au abandonat coletele, încercând să fugă spre teritoriul statului vecin. Deoarece persoanele în cauză au ignorat somaţiile verbale, frontieriştii au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind trase două focuri de avertisment în plan vertical. În urma acţiunii, s-a reuşit reţinerea unei persoane, un cetăţean român, iar la cercetarea terenului au fost descoperite 48 colete ambalate în folie de culoare neagră. Cu ajutorul câinelui de urmă, a mai fost descoperit şi reţinut un cetăţean ucrainean.

  Imediat, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului vecin, SPF Sarasău, judeţul Maramureş, au acţionat în sprijinul colegilor de la SPF Negreşti Oaş, reuşind interceptarea contrabandiştilor în apropierea frontierei cu Ucraina. Întrucât cei în cauză au devenit agresivi, atacându-i pe poliţiştii de frontieră cu bâte şi lemne, purtătorii de uniformă au executat, conform legii, 10 focuri de avertisment în plan vertical, reuşindu-se astfel imobilizarea şi reţinerea a doi cetăţeni ucraineni. Celelalte persoane au fugit pe teritoriul statului vecin, fapt pentru care au fost anunţate autorităţile de frontieră ucrainene, care au comunicat că, în urma investigaţiilor, au reţinut trei cetăţeni ucraineni şi au depistat 15 colete cu ţigări.

  Focuri de avertisment tot mai dese
  O patrulă a Poliţiei de Frontieră din cadrul SPF Negreşti Oaş a observat la mijlocul lunii noiembrie 2013 mai multe persoane care transportau de la frontiera de stat către interior colete voluminoase. Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea şi somarea prin voce a celor în cauză şi, deoarece aceştia nu s-au supus, au folosit, conform legii, armamentul din dotare fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical. Astfel au fost reţinute patru persoane, trei cetăţeni români şi un cetăţean ucrainean. La faţa locului au fost descoperite 21 de colete ce conţineau 10.428 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 94.000 lei. Totodată, autorităţile ucrainene au comunicat că pe direcţia respectivă au reţinut un cetăţean ucrainean şi cinci colete cu ţigări din acelaşi lot.

  În octombrie 2013, lucrătorii SPF Negreşti Oaş au observat un grup de persoane care a trecut frontiera din Ucraina în România, pe direcţia localităţii Cămărzana, transportând în spate, colete voluminoase. Poliţiştii de frontieră au procedat la somarea bărbaţilor, moment în care aceştia au abandonat coletele, fugind în direcţii diferite. Întrucât persoanele în cauză au ignorat somaţiile verbale, poliţiştii de frontieră au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical. În urma acţiunii, s-a reuşit reţinerea a trei persoane, un cetăţean ucrainean şi doi români, iar la cercetarea terenului au fost descoperite 120 colete ambalate în folie de culoare neagră, conţinând 60.000 pachete ţigări marca Jin Ling, în valoare de 534.000 lei.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img