More

    Ofiţerii rezervişti, convocaţi la CMJ

    stramb

    Preşedintele Sindicatului cadrelor militare în rezervă şi retragere Satu Mare, colonelul (r) Gheorghe Strâmb, a precizat că ofiţerii în rezervă au fost chemaţi la Centrul Militar Judeţean (CMJ) Satu Mare “pentru a li se pune în faţă obligaţiile care le revin în cadrul unei acţiuni de o altă natură decât cea civilă”. Şi totul în lumina ultimelor evenimente din Ucraina şi Crimeea. La polul opus, reprezentanţii Centrului Militar Judeţean infirmă vreo situaţie specială, precizând că totul se face “în conformitate cu prevederile articolului 51 din Legea 446/ 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare”. Cu alte cuvinte, niciun cetăţean nu ar trebui să îşi facă griji deocamdată că va fi chemat sub arme.

    Ofiţerii în rezervă, informaţi despre obligaţii
    Preşedintele Sindicatului cadrelor militare în rezervă şi retragere Satu Mare, colonelul (r) Gheorghe Strâmb, a declarat, în cursul săptămânii trecute, că mai mulţi ofiţeri în rezervă ar fi fost chemaţi la Centrul Militar Judeţean pentru a li se reitera obligaţiile ce le-ar reveni în cazul unei eventuale situaţii speciale. “Până la 65 de ani militarii sunt tot militari, chiar dacă au trecut în rezervă. Până la 65 de ani au toţi obligaţii militare şi oricând pot să fie chemaţi pentru a îndeplini aceste obligaţii. Ceea ce s-a întâmplat şi zilele trecute, săptămânile trecute, după evenimentele din Ucraina şi din Crimeea, când şi pensionarii militari, cadrele în rezervă au fost chemate la centrele militare judeţene pentru a li se pune în faţă obligaţiile care le revin în cadrul unei acţiuni de o altă natură decât cea civilă”, a declarat colonelul (r) Gheorghe Strâmb. Preşedintele Sindicatului cadrelor militare în rezervă şi retragere Satu Mare s-a mai plâns că după “nenorocirea din 2009/2010, militarii au fost transformaţi din pensionari militari în altceva, în beneficiari de ajutoare sociale.”

    Ofiţeri transformaţi în asistaţi social
    Colonelul (r) Gheorghe Strâmb acuză că deşi pensionarii militari au fost aduşi de fostul “regim Boc” la stadiul de “beneficiari de ajutoare sociale”, în prezent li se cere ca într-o eventuală situaţie mai specială să îşi facă datoria faţă de ţară fără niciun fel de comentariu. “Acuzăm discriminarea la care pensionarii militari sunt supuşi. Prin Legea 329 pensionarilor militari li s-a interzis şi li s-a blocat accesul la muncă, în instituţiile statului. Este o discriminare care nu are nimic de-a face nici cu capacităţile noastre de muncă, nici cu nevoile de muncă în societatea românească. Nu trebuie neapărat să ne uităm la Strâmb, care are 60 de ani, dar sunt oameni care în politica de integrare în NATO au fost puşi în situaţia de a părăsi sistemul militar şi cărora li s-a blocat accesul în sistemul de stat la muncă. Trebuie să recunoaştem că nu toată gama de pregătire militară este compatibilă cu cererea de muncă pe piaţa privată. Nu s-a făcut nici măcar reconversia forţei de muncă care a plecat din structurile armatei”, a acuzat liderul ofiţerilor rezervişti.

    O situaţie absolut normală, susţine CMJ
    Reprezentanţii Centrului Militar Judeţean infirmă voalat maniera alarmistă a demersului, declarând că activităţile sunt normale pe timp de pace şi se fac conform legilor în vigoare. Mai exact, foşti militari, soldaţi şi gradaţi ai Armatei Române au fost chemaţi în ultimile săptămâni la centrele militare arondate localităţii în care îşi au domiciliul. Activitatea desfăşurată în această perioadă a fost planificată încă din 2013 şi nu are legătură cu starea tot mai tensionată din Ucraina. “Cetăţenii României au dreptul şi obligaţia să apere ţara“ este primul articol din legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare, intrată în vigoare în 2006, susţin reprezentanţii CMJ Satu Mare. Fără a avea legătură cu ceva excepţional, cu o stare de pericol iminentă, actul normativ prevede că, o dată pe an, recruţii şi militarii rezervişti pot fi chemaţi pentru clarificarea unor date ce ţin de situaţia lor militară. „Centrul Militar Judeţean ţine evidenţa tuturor cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor de pe raza judeţului Satu Mare, iar activităţile de clarificare a situaţiei militare se planifică pentru întregul an, pe zone geografice, pe comune, oraşe şi municipii“, a precizat purtătorul de cuvânt al Centrului Militar Judeţean, locotenent-colonelul Adrian Gherzoiu. Potrivit legii, soldaţii şi gradaţii în rezervă se ţin în evidenţele pentru încorporare până la vârsta de 55 de ani iar cadrele militare pot fi ţinute în evidenţele active până la 63 de ani. Cei care pleacă la muncă în străinătate, care ştiu că vor lipsi o perioadă îndelungată din ţară, au obligaţia să notifice centrul militar din localitate.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE