More


  Taxa TV, încotro?

  - Advertisement -

  Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă care prevede că taxa pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune, celebra taxă TV, să fie plătită doar de abonaţii care au optat pentru aceste servicii. În prezent, taxa este colectată prin intermediul furnizorului de energie electrică. Proiectul adoptat tacit prevede că veniturile proprii ale SRR şi SRTV vor proveni din taxe pentru serviciul public de radiodifuziune şi de televiziune provenite de la abonaţii care au optat pentru aceste servicii, surse realizate potrivit obiectului de activitate, donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, din amenzi şi despăgubiri civile.

  Controversata taxă TV a stârnit polemici de-a lungul timpului şi a fost contestată de opinia publică în mai multe rânduri. Mulţi români spun că nu au folosit şi nu folosesc nici în prezent serviciile Televiziunii Române şi nici cele ale radiodifuziunii, astfel că nu înţeleg de ce trebuie să o achite. Alţii au spus că achită abonamentul la distribuitorul de cablu, iar taxa TV este, de fapt, o suprataxă.

  Totodată, românii nu pot înţelege cum, în condiţiile în care adună din această taxă o grămadă de bani, TVR are datorii de sute de mii de euro.

  În ultima perioadă, a apărut în rândul opiniei publice o altă idee. Cum ar fi dacă taxa TV ar fi plătită de români către televiziunea pe care o doresc? Ceva asămănător cu asigurările obligatorii auto. S-a vehiculat chiar posibilitatea ca această taxă să fie achitată unor televiziuni locale. Mulţi români ar dori să achite taxa acestor televiziuni măcar din patriotism local, dacă nu din altceva. De ce să meargă aceşti bani în altă parte când pot fi folosiţi pe plan local? Suma nu este una exorbitantă, astfel încât să nu poată fi suportată de cetăţeni, dar dacă tot o achită mulţi se gândesc că ar fi bine să fie direcţionată spre televiziunile locale. Dacă o astfel de idee ar fi agreată de forurile de conducere, fiecare sătmărean ar putea ajuta la dezvoltarea posturilor TV sătmărene.

  În principiu, nici nu ar fi o idee rea. Comparativ cu cele centrale, televiziunile locale nu au fost alterate deocamdată de can-can-uri şi continuă să prezintă şi să evidenţieze ceea ce este bun în judeţul sau regiunea în care emit. Pun umărul la promovarea culturii şi tradiţiilor, în timp ce televiziunile centrale promovează doar vedetismul de carton şi piţipoance cât se poate de puţin îmbrăcate. Totodată, televiziunile locale promovează emisiuni care ajută la o dezvoltare sănătoasă a copiilor. Astfel, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care, celor care doresc, să li se permită achitarea taxei TV. Propunerea ar trebui luată în considerare de parlamentari, cu atât mai mult cu cât vine chiar din partea cetăţenilor de rând, nu a politicienilor.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img