More


  Ucrainienii sătmăreni ştiu să-şi cinstească poetul naţional

  =

  I-am cunoscut mai bine pe vecinii noştri , predând limba română la Universitatea  de Stat  din Ujgorod timp de cinci ani. I-am cunoscut şi-i cunosc pe ucrainienii ce trăiesc aici, alături de noi şi împreună cu noi în judeţul Satu Mare. Toată cinstea acestei frumoase părţi a cetăţenilor români pentru tot ceea ce fac şi mai ales pentru faptul că ştiu să aprecieze valorile, să le preţuiască şi să le omagieze!
  A apărut o carte de excepţie, dedicată poetului naţional Taras Şevcenko, apostol al poporului ucrainean, ediţie realizată cu prilejul aniversării a 200 de ani de la naşterea marelui poet. Mihai Macioca se dovedeşte un om puternic prin simţire, alături de Vasile Moiş, redactorul acestei minunate ediţii, prin conţinut, grafică şi tehnoredactare a Irinei Moisei. Am întâlnit în carte o serie de colaboratori, distinşi prin activitate şi condei: Pavel Prodaniuc, Liuba Horvat, Bogdan Moisei, tânăra Adriana Horvat sau Valeria Macioca. Am întâlnit o serie de texte realizate de autori din Ucraina, texte de o adevărată valoare ştiinţifică. Tot atât de valoroase sunt biografiile şi sintezele în engleză, cartea dorindu-se a fi utilă mult peste hotarele celor două ţări.
  Un motto extras din versurile lui Taras Şevcenko devine un îndemn valabil şi astăzi pentru tot neamul ucrainean: “Suspină Niprul larg, se zbate,/ Iar vântul şuierând turbat…/ Ridică valu-nvolburat”. Nu întâmplător Taras Şevcenko este considerat “Cobzarul” cel patriot, care toată viaţa şi-a dedicat-o deşteptării conştiinţei naţionale a ucrainienilor. Cei din Satu Mare, prin Simpozionul internaţional, prin lansarea ediţiei bilingve a cărţii “Cobzarul”, alături de volume din opera ilustrului poet naţional, marelui tribun al poporului său, a demonstrat tăria, unitatea şi demnitatea ucrainienilor noştri, pe care-i admirăm şi le suntem mereu ca fraţi!
  Consiliul local şi cel judeţean, prefectul judeţului Satu Mare, au fost mereu încântaţi de gesturile făcute de populaţia ucraineană de a-şi cinsti eroul, de a-şi păstra frumoasele tradiţii culturale, obiceiurile şi datinile. Ştiu că am întâlnit acolo, în Ucraina, cele mai frumoase coruri, formaţii de dansuri populare, sportivi de excepţie, balet, circ, cântăreţi de operă, spectacole de toată lauda, încât sala mare a Teatrului de Stat din Ujgorod şi Kiev deveneau neîncăpătoare. Doamne, ce popor dornic de a se manifesta în domeniul culturii şi artei, liberi în a-şi alege direcţia. Ce şcoli de artă, cu rezultate de excepţie în pictură, sculptură, grafică – nu departe de noi, la Munkacevo sau Ujgorod. Nici n-ai crede ce expoziţii de pictură sunt mereu vernisate şi câţi colaboratori străini de valoare expun, printre care mulţi sătmăreni şi băimăreni. Aceste lucruri ne unesc întru respectul reciproc ce ni-l datorăm unii altora!
  Mihai Macioca a transmis şi transmite, alături de membrii Filialei Uniunii Ucrainienilor din România, mulţumiri pentru reuşitele colaborări, iar ediţia de faţă şi cele 21 lucrări de specialitate prezentate la simpozion demonstrează interesul pentru a face cunoscută viaţa, activitatea şi opera lui Taras Şevcenko. Mai mult, în partea a II-a şi a III-a a ediţiei, este prezentat ceremonialul de conferire a Diplomei de laureat al premiului cu numele poetului, lui Mihai Macioca, pentru merite deosebite, subliniate de nouă vorbitori, buni cunoscători ai frumoasei activităţi desfăşurate de-a lungul anilor. O frumoasă prezentare a Ceremoniei de la bustul lui Taras Şevcenko, cu şase intervenţii înălţătoare, în care se dă o notă înaltă a personalităţii lui Taras Şevcenko, parcă îndemnându-ne pe toţi să facem cunoştinţă cu idealurile lui, cu năzuinţa de mai bine şi cu vasta sa operă intrată în patrimoniul literaturii universale, alături de marii poeţi ai lumii.
  Mi s-a părut interesantă introducerea a 38 de poze color reprezentând personalităţi marcante ale municipiului şi judeţului, ale celor străini şi invitaţilor. La fel sunt prezentate un număr de 28 de poze color cu secvenţe de la ceremonia acordăriii Diplomei domnului Mihai Macioca, încât data de 23 martie 2013 rămâne neştearsă în calendarul culturii ucrainienilor din România şi nu numai. Impresionante sunt cele 23 poze de la Ceremonia de comemorare a poetului de la bustul din parcul “Vasile Lucaciu”.
  Cartea, în final, aduce o renaştere spirituală a cititorului prin reproducerile tablourilor pictorului Taras Şevcenko, pe o tematică, pe cât de simplă, pe atât de pătrunzătoare. De ce? În tablourile sale este văzută Ucraina, în mod direct, prin ochii autorului, al cărui autoportret reuşit deschide parcă o imensă expoziţie de pictură, de o valoare inestimabilă. Cele 26 de reproduceri, pe o tematică diversă, reuşesc să ne transpună în nişte vizitatori neavizaţi, care după vernisaj, plecăm mai buni, mai trainici şi mai umani!
  Felicitări, stimaţi autori, participanţi, creatori de frumos, felicitări ucrainienilor din judeţul nostru şi de pretutindeni pentru felul de a fi, de a vă comporta şi de a fi în pas cu noul, cu buna înţelegere a vieţii de zi cu zi!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img