More

  Apicultorii sătmăreni fluieră a pagubă

  1

  Apicultorii sătmăreni se plâng de producţia slabă de anul acesta, fapt ce determină o creştere a preţurilor, dar şi o scădere a numărului de clienţi pentru că nu foarte mulţi sunt dispuşi să plătească chiar şi cu 30 la sută mai mult pentru un borcan de miere. Producţia de miere de anul acesta a fost foarte slabă, iar apicultorii sunt nevoiţi să crească preţurile pentru a-şi recupera pierderile. Ioan Săbăduş, un cunoscut apicultor din Satu Mare, ne-a mărturisit că a fost un an dezastruos din cauză condiţiilor meteo şi a schimbărilor climatice din ultimul timp.

  Stupăritul pastoral a fost şi el modest anul acesta, mai ales la salcâm unde în loc de 30 de kg de miere pe familie s-au obţinut între 3 şi 4 kg. Momentan pe piaţă preţul unui borcan cu miere de salcâm poate varia între 40 şi 50 de lei, în timp ce mierea de rapiţă şi polifloră costă cel mult 25 de lei. Cu toate că preţurile au crescut semnificativ, rezultatele rămân foarte slabe pentru apicultori.
  Propolisul este foarte important pentru sistemul imunitar, însă se pare că nu multe persoane mai apreciază munca albinelor care din cauza poluării şi a schimbărilor de temperatură nu reuşesc să mai producă miere de bună calitate. În această perioadă a anului, apicultorii efectuează lucrări pregătitoare iernării şi chiar dacă nu există motive serioase de îngrijorare privind evoluţia albinelor, apicultorii vor trebui să le acorde o atenţie deosebită ca să nu se trezească la primăvară că au rămas fără ele.
  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE