Campioni la atragerea fondurilor europenegal

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Zona Sătmarului a sărbătorit în cursul zilei de sâmbătă doi ani de existenţă şi o performanţă de invidiat: a reuşit să absoarbă 97,5% din fondurile europene disponibile pe acest segment, clasându-se pe locul al patrulea din cele 163 de grupuri de acţiune locală existente la nivel naţional. La eveniment au participat preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România (FNGAL), Alexandru Potor, managerul GAL Zona Sătmarului, Toga Judita, preşedinte GAL Zona Sătmarului, Mike Robert, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR), Gabriel Mihali şi, în calitate de gazdă, primarul comunei Micula, Ştefan Doboş.

Printre cele mai performanate GAL-uri
Managerul GAL Zona Sătmarului, Toga Judita, a precizat că în Planul de Dezvoltare Locală au fost prevăzute un număr de 55 de proiecte, iar până în prezent s-au contractat 60 de proiecte. Concret, 97,5% din banii alocaţi prin strategie au fost contractaţi, fapt ce situează GAL Zona Sătmarului pe locul IV la nivel naţional. “În timp de doi ani de funcţionare s-au semnat 60 de contracte de finanţare, ajungând astfel la beneficiari peste două milioane de euro. Astfel, 97,5% din banii alocaţi pentru strategie au fost contractaţi deja şi am toată convingerea că la finele anului următor se vor finaliza aceste proiecte. La nivel naţional suntem pe locul patru dintre cele 163 de GAL-uri existente în ţară”, a declarat Toga Judita.

Prima sărbătoare a GAL Zona Sătmarului
Preşedintele GAL Zona Sătmarului, Mike Robert, a precizat că aceasta este prima sărbătoare organizată încă de la înfiinţare, care are menirea să încununeze doi ani de succese. “Astăzi asistăm la organizarea Zilei GAL-ului. Este prima ediţie care se organizează în viaţa acestui GAL. Vor fi invitaţi din toată ţara şi este organizată în colaborare cu cele 11 primării membre în GAL Zona Sătmarului, dar în colaborare şi cu parteneri privaţi, cu producători agricoli. Vor fi fel şi fel de concursuri, vor fi prezentări. Fiecare comună va veni cu ce are mai valoros: produse tradiţionale din fiecare comună, trupe de dans, ansambluri corale. Va fi o sărbătoare frumoasă”, a declarat Mike Robert.

Parteneri de nădejde
Directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR), Gabriel Mihali, a ţinut să felicite conducerea GAL Zona Sătmarului pentru rezultate obţinute în cei doi ani de activitate. “Noi avem o colaborare cu GAL-urile din judeţul Satu Mare. Sunt, după cunoştinţele mele şi după statistici, printre primele din ţară. Depun eforturi deosebite în atragerea de fonduri. Stau foarte-foarte bine, ne bucurăm şi avem convingerea că pe noile fonduri venite în 2014 – 2020 vor avea la fel de bune rezultate. Se vede că sunt foarte aproape de comunitate, de altfel ei fac parte din programul LEADER, şi se dovedesc că sunt lideri în zonă. Sunt un ajutor de nădejde şi sperăm să păstrăm aceeaşi colaborare şi în viitori ani”, a declarat Gabriel Mihali.

Felicitări din partea conducerii naţionale
Preşedintele FNGAL, Alexandru Potor, a ţinut să felicite echipa de la GAL Zona Sătmarului pentru gradul de absorbţie de 97,5% şi calitatea proiectelor, remarcând că distribuţia fondurilor s-a făcut foarte bine între beneficiari publici şi privaţi, subliniind că GAL-ul trebuie să sprijine şi autorităţile locale dar să şi ajute mediul economic la crearea de noi locuri de muncă şi valorificarea potenţialului local. Acesta a transmis că doreşte să se reîntâlnesacă cu echipa de la GAL Zona Sătmarului şi în viitoarele programe de finanţare.

La rândul său, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, s-a declarat mulţumit de ce a realizat GAL-ul în această strategie. “Sunt mulţumit de ce a reuşit comunitatea din Odoreu împreună cu celelalte 11 unităţi administrativ teritoriale să realizeze, pe lângă posibilităţile celelalte care sunt asigurate. Programul LEADER este o facilitate extraordinară, specială în sensul posibilităţii de a accesa fonduri”, a spus primarul Dumitru Pop.

GAL Satu Mare însumează 11 localităţi
Teritoriul pe care operează GAL Satu Mare este bine delimitat şi uşor de identificat: este vorba de localităţile ce se întind în imediata vecinătate a municipiului Satu Mare. Concret, Viile Satu Mare, Odoreu, Păuleşti, Vetiş, Botiz, Livada, Micula, Lazuri, Socond şi Dorolţ şi o localitate din județul Maramureș, Bicaz. Localităţile sunt omogene: există graniţe între ele, nu există goluri sau suprafeţe neacoperite. În cadrul judeţului ca şi repere cardinale GAL-ul se găseşte în partea de Nord, Nord-Vest şi Nord-Est. “Prin GAL Zona Sătmarului s-a reuşit promovarea unei strategii locale pentru dezvoltarea celor 11 localităţi din teritoriul parteneriatului. În anul 2012 am început implementarea acestui proiect şi cred că, împreună cu colegii mei, am instruit liderii locali, şi împreună cu primarii localităţilor am animat teritoriul, astfel încât, oamenii au prins încredere în programul LEADER”, a mai declarat Toga Judita, în calitate de manager GAL Zona Sătmarului.

Socond, lider la proiecte
Distribuţia pe localităţi a celor 60 de proiecte depuse de beneficiari la GAL Zona Sătmarului până în prezent, se prezintă astfel: Socond – 13 proiecte, Păuleşti – 8 proiecte, Micula – 7 proiecte, Odoreu – 7 proiecte, Vetiş – 6 proiecte, Dorolţ – 5 proiecte, Viile Satu Mare – 5 proiecte, Lazuri – 4 proiecte, Botiz – 3 proiecte, Bicaz (MM) – 1 proiect. Din punct de vedere valoric, suma de 2.082.630 euro a fost distribuită pe următoarele localităţi: Odoreu – 362.038 euro, Viile Satu Mare – 253.128 euro, Dorolţ – 243.082 euro, Socond – 240.710 euro, Păuleşti – 232.819 euro, Lazuri – 178.871 euro, Vetiş – 168.600 euro, Botiz – 161.512 euro, Micula – 151.070 euro, Bicaz – 90.800 euro.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts