Cu ocazia aniversării a 40 de ani de înfrăţire cu oraşul Wolfenbuttel din Germania, acordul de colaborare dintre Satu Mare şi Wolfenbuttel a fost prelungit. Actele au fost parafate sâmbătă de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi de către primarul oraşului Wolfenbuttel, Thomas Pink. La aniversare au participat toţi primarii care au condus destinele municipiului Satu Mare, printre care Horea Anderco, Viorel Solschi sau Iuliu Ilyes. Cu această ocazie, cele două părţi au convenit să realizeze un schimb de experienţă între Universitatea din Wolfenbuttel şi Filiala Satu Mare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, dar şi între serviciile sociale ale celor două administraţii locale.
Colaborare prelungită şi extinsă
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, s-a declarat încântat de rezultatul vizitei, care s-a lăsat cu prelungirea acordului de înfrăţire dintre Satu Mare şi Wolfenbuttel. Edilul şef sătmărean a mai precizat că au fost parafate înţelegeri pe mai multe paliere, printre care şi colaborarea între mediile universitare din Wolfenbuttel şi Satu Mare. “S-a prelungit acordul cu Wolfenbuttel pe o durată nedeterminată. Chiar am transmis un mesaj de mulţumire tuturor celor care au fost primari, respectiv domnul Anderco, domnul Solschi, domnul Ilyes pentru această realitate care există: înfrăţirea dintre cele două oraşe. Împreună cu domnul primar ne-am angajat să continuăm această înfrăţire şi am recomandat ca primarii care vor veni după noi să ducă mai departe această legătură foarte strânsă dintre populaţia din Satu Mare şi Wolfenbuttel. Este un moment festiv pentru noi. Astăzi s-a definitivat protocolul care va funcţiona fără niciun fel de limită de timp”, a declarat Dorel Coica.
Oaspeţii, mulţumiţi de ceea ce au văzut
Delegaţia germană, prin vocea primarului oraşului Wolfenbuttel, Thomas Pink, s-a declarat mulţumită de ceea ce a văzut la Satu Mare, dar şi de modul în care a fost primită. “Aş dori să mulţumesc, în numele delegaţiei noastre, pentru această primire care ni s-a făcut. Am avut ocazia zilele acestea să constatăm în ce măsură s-a dezvoltat oraşul dumneavoastră şi ţara dumneavoastră şi să cunoaştem cursul vieţii dumneavoastră. Pentru noi este important şi contactul cu populaţia oraşului dumneavoastră şi schimbul de exeperienţă. Cred că aceste parteneriate sunt baza unui parteriat european, lucru foarte important în zilele noastre. Am preluat cu opt ani în urmă un parteneriat care funcţiona foarte bine şi am continuat să mă angajez la acest parteneriat, pentru a-l dezvolta”, a declarat Thomas Pink.
Istoria unei înfrăţiri
Înfrăţirea dintre Satu Mare şi Wolfenbüttel a luat fiinţă în urma inundaţiilor catastrofale din 14 mai 1970, când oraşul din Germania a sărit în ajutorul populaţiei sinistrate din Satu Mare, trimiţând de urgenţă mai multe transporturi de pături, textile, încălţăminte, alimente şi medicamente, dar şi alte bunuri. “Acest parteneriat s-a dezvoltat în decursul celor 40 de ani de la schimburi între delegaţii oficiale, la relaţii prieteneşti între un număr tot mai mare de cetăţeni de cele mai diverse categorii, elevi, cadre medicale, oameni de cultură şi artă, personal didactic, funcţionari ai administraţiei, oameni din conducerea unor întreprinderi, membrii ONG-urilor, ai asociaţiilor sportive, ansambluri artistice, cetăţeni obişnuiţi”, a precizat Natalia Covaci – şeful Compartimentului evenimente, cultură, educaţie şi sport din cadrul Primăriei Satu Mare.
Ciprian Bâtea