More


  O reparaţie morală

  - Advertisement -

  Guvernul a adoptat, după cum se ştie, ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Este de menţionat de la bun început faptul că iniţial actul normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată preciza opţiunea. În cele din urmă termenul a fost prelungit la 45 de zile. Adică exact cât a fost în legea PDL-PNL din 2006, interval în care cei vizaţi pot să fie independenţi, pot rămâne unde sunt sau pot alege partidul din care vor să facă parte, fără să-şi piardă funcţiile obţinute în alegeri.
  Ca şi în zilele premergătoare adoptării ordonanţei de urgenţă, măsura a fost criticată de opoziţie. Alianţa Creştin Liberală a organizat în faţa Guvernului o acţiune de protest, susţinând că sunt vizaţi aleşii opoziţiei prin dorinţa de legalizare a traseismului politic. Totodată, liderii ACL au făcut cunoscut că se vor adresa Parlamentului European, Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia, dar şi Curţii Constituţionale pentru a cere acestor organisme să exprime o poziţie publică privind măsura adoptată de Guvernul Ponta.
  De altminteri, Ambasada SUA s-a şi grăbit să se înscrie în corul protestatarilor ordonanţei, exprimându-şi, în mod surprinzător, îngrijorarea faţă de această măsură şi, mai ales, faţă de momentul adoptării ei.
  Cu convingerea că nu cine strigă tare are întotdeauna dreptate, prezentăm şi punctul de vedere al celor care susţin cu tărie şi argumente că această ordonanţă de urgenţă reprezintă în primul rând o reparaţie morală faţă de alegătorii regretatului USL. Altfel spus, majoritatea covârşitoare a aleşilor locali au candidat în 2012 şi au fost votaţi pentru că erau membri ai USL, cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. În prezent, fără să-şi dorească şi fără să-i întrebe cineva s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi liberali, cu Iohannis. La fel, apoi, cu toată atenţia cuvenită partenerilor noştri americani, este cât se poate de limpede că nu este nimic nedemocratic în interiorul acestei ordonanţe care creează cadrul legal unui ales local să poată opta, fără ca cineva să îl oblige să o facă în vreun fel.
  Ca o concluzie, invocând riscul iminent al blocajelor din administraţia locală, determinată de rupturile politice şi ca argument al iniţierii şi adoptării ordonanţei, vicepremierul Liviu Dragnea a subliniat explicit că dacă alesul local nu optează, rămâne în continuare pe listele partidului în care a fost ales. Mai clar decât aşa nu se poate. Totuşi, şansa reparaţiei morale pentru aleşii locali care şi-o doresc trebuie acordată.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img