More

    PS Iustin Sigheteanul a sfinţit biserica şi capela din Păulian

    paulian

    Ziua de sâmbătă a fost una de mare sărbătoare pentru locuitorii din Păulian, întrucât în mijlocul lor a poposit episcopul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. Cu această ocazie, Iustin Sigheteanul a sfinţit lucrările de reînnoire a Bisericii “Naşterea Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Octavian Abrudan, după care a urmat o Liturghie Arhierescă. Apoi, PS Iustin Sigheteanul a sfinţit capela mortuară “Sfântul şi Dreptul Lazăr” şi Casa Parohială. La sfintele slujbe au asistat prefectul Eugeniu Avram, alături de primarul comunei Doba, Mihai Ghetina, şi de sute de credincioşi.

    PS Iustin a sfinţit Biserica din Păulian
    Slujbele de la Păulian au debutat cu sfinţirea lucrărilor Bisericii “Naşterea Maicii Domnului” de către episcopul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. Preotul paroh Octavian Abrudan a declarat că de 27 de ani de la târnosirea Bisericii de către episcopul Oradiei, PS Vasile Coman, lăcaşul de cult nu a mai fost vizitat de vreun ierarh. După care a urmat o Liturghie Arhierească oficiată de PS Iustin Sigheteanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu exarhul Mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului şi stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă, arhimandritul Timotei Bel. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot misionar diaconul Valentin în cadrul Protopopiatului Chioar. În predica susţinută, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericopa evanghelică de la Luca, în care a amintit momentul când Mântuitorul Isus Hristos se afla în patria Sa, în cetatea Nazaret. Tot cu această ocazie, episcopul-vicar a prezentat pe scurt viaţa şi martiriul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ucis de turci în 1716.

    Diplome de vrednicie din partea arhiereului-vicar
    La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul Octavian Abrudan, hirotonit preot în urmă cu 17 ani, a primit rangul de stravrofor care este reprezentat prin brâul roşu şi o gramată episcopală din partea arhiereului-vicar. Preasfinţia Sa a mai oferit diplome de vrednicie Consiliului Parohial, primarului Mihai Ghetina, viceprimarului Bartha Ioszef şi binefăcătorilor respectivului lăcaş de cult. La rândul său, episcopul-vicar a primit în dar o icoană din partea preotului paroh Octavian Abrudan şi al Consiliului Parohial. Totodată, Preasfinţia Sa a amintit faptul că protopopul ortodox de Carei, preotul Marian Crainic, se află cu corala Protopopiatului Satu Mare în Grecia, la fel ca şi corala episcopală condusă de protopopul ortodox de Satu Mare, preotul Ioan Socolan, ambele deplasări fiind sponsorizate de deputatul PSD Octavian Petric. Apoi a urmat sfinţirea Capelei mortuare “Sfântul şi Dreptul Lazăr” din cimitirul de la Păulian, iar cu această ocazie Preasfinţia Sa a declarat că este periculos faptul că preoţii construiesc din ce în ce mai multe capele mortuare în loc să cumpere cristelniţe. După care a avut loc sfinţirea Casei Parohiale, urmată de o agapă creştinească.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE