Sătmărenii s-au înghesuit la ghişeele DITLditl

Sătmărenii s-au înghesuit, în ultimele două săptămâni, la ghişeele direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare. Şi asta pentru că de ieri a expirat ultimul termen la care se pot plăti impozitele locale fără penalităţi. De azi, dările către stat vor fi majorate cu 2% pentru fiecare lună de întârziere, potrivit Codului de Procedură Fiscală. Până în prezent, circa 60% din contribuabilii sătmăreni şi-au achitat impozitele datorate.

Potrivit şefului Serviciului executare silită din cadrul DITL Satu Mare, până în prezent şi-au achitat impozitele locale circa 60% din numărul total al contribuabililor. Conform aceleiaşi surse, până în acest moment s-au încasat 174 de milioane de lei, din care 22 de milioane de lei reprezintă taxe pe proprietăţi. Totalul veniturilor prognozate la începutul anului la nivelul bugetului local al municipiului Satu Mare este în cuantum de 245.736.123, ceea ce înseamnă că, după calculele hârtiei, angajaţii DITL mai au de recuperat circa 72 de milioane lei. “Cetăţenii municipiului Satu Mare, în ultimii patru ani, s-au reeducat din punct de vedere financiar-fiscal şi vin cu regularitate să plătească impozitele şi taxele locale. Astfel, la începutul anului sătmărenii au plătit, pentru a beneficia de bonificaţia de 10%, aproape 45% din numărul total al contribuabililor. Astăzi, fiind ultimul termen de plată al impozitelor şi taxelor locale, s-a înregistrat un trafic mai mare la ghişee, înregistrând un trafic dublu sau triplu faţă de o zi normală”, a declarat Dan Mirel.

Este de menţionat faptul că 45% din numărul contribuabililor, persoane fizice, şi-au plătit impozitele până la data de 15 martie pentru a beneficia de bonificaţia de 10% oferită de Codul Fiscal şi aprobată de Consiliul Local Satu Mare. De asemenea, potrivit Codului de Procedură Fiscală, plata taxelor şi a impozitelor locale se face anual, în două rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie, după această dată percepându-se majorări. De la 1 octombrie, autorităţile calculează penalizări pentru fiecare lună sau fracţiune de lună de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent şi până la data stingerii sumei datorate.
Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts