More

    Sătmărenii scapă de povara restanţelor

    banca

    Dacă în perioada 2008-2013 valoarea restanţelor pe care sătmărenii le aveau la plata ratelor bancare a crescut continuu, în ultima perioadă se înregistrează o scădere semficativă a acestora. Potrivit raportărilor făcute de Banca Naţională a României (BNR), în primele şapte luni ale acestui an restanţele la bănci ale sătmărenilor au scăzut cu circa 40%. Reprezentanţii băncilor susţin că acest lucru a fost posibil doarece salariile sătmărenilor au crescut în ultima perioadă, pe de o parte, dar şi politicilor practicate de instituţiile bancare care au venit în sprijinul datornicilor ca aceştia să-şi poată achita aceste restanţe.

    Restanţe reduse cu 40%
    Conform raportărilor BNR publicate pe site-ul instituţiei, valoarea restanţelor pe care sătmărenii le au la plata ratelor rezultate în urma contractelor de creditare a scăzut cu circa 40% doar în primele şapte luni ale acestui an. Astfel, dacă la finele lunii decembrie a anului trecut, valoarea totală a acestor restanţe era de 342,2 milioane de lei, din care 156,2 milioane de lei la creditele în lei şi 186 de milioane de lei la cele în valută, la finele lunii iulie a acestui an, valoarea acestora a scăzut cu 135,3 milioane de lei (40%) ajungând la 206,9 milioane de lei din care 140 de milioane la creditele în lei şi 166,9 milioane de lei la cele în valută.

    La un calcul simplu, se poate constata că în ambele cazuri, indiferent că vorbim de creditele în valută sau de cele în lei, în primele şapte luni ale acestui an s-a înregistrat o scădere a acestor credite cu câte 10%.

    Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când este înregistrată o scădere atât de semnificativă a restanţelor sătmărenilor la bănci, asta după ce în anii anteriori, erau înregistrate creşteri alarmante de până la 100% în anumite perioade de timp. Spre exemplu, în prima parte a anului 2011, aceste restanţe au crescut cu peste 90% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

    Creşterile salariale, “vinovate” de aceste scăderi
    Potrivit reprezentanţilor băncilor din judeţul Satu Mare, o primă cauză a descreşterii valorii restanţelor sătmărenilor la plata ratelor este determinată de politica băncilor în raport cu clienţii. “În foarte multe cazuri, atunci când ne-am dat seama că unii clienţi au greutăţi în ceea ce priveşte achitarea ratelor lunare, am trecut, de comun acord, la reeşalonarea acestora, la rate lunare mai mici chiar dacă sunt intinse pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, refinanţarea unor credite cu rate mai mici au dus la scăderea restanţelor la plata creditelor de către sătmăreni”, ne-a declarat directorul de sucursală a unei bănci din Satu Mare.

    Demn de remarcat este însă şi faptul că în ultima perioadă salariile sătmărenilor au crescut destul de binişor, lucru ce a implicat, automat, şi achitarea unor datorii faţă de bănci. Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Satu Mare, dacă în luna mai a anului 2013 câştigul mediu nominal net a fost de 1.216 lei, în aceeaşi lună a anului 2014 a fost înregistrat un salariu mediu nominal net de 1.328 de lei. Se poate constata că, pe parcursul unui singur an, salariul mediu net în judeţul Satu Mare a crescut cu 112 lei. Asta în condiţiile în care rata medie a inflaţiei în primele cinci luni ale acestui an a fost de 0,3%, cu 0,1% mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent.

    De asemenea, rata şomajului în luna mai a acestui an a scăzut comparativ cu cea înregistrată în aceeaşi lună a anului 2013. Astfel, anul trecut era înregistrată o rată a şomajului de 4,2% (6.444 de şomeri), iar la finele lunii mai a acestui an rata şomajului era de 4%, fiind înregistraţi 6.366 de şomeri.

    Război declarat creditelor în franci elveţieni
    O decizie recent dată de instanţele din România poate determina şi mai mult scăderea datoriilor la bănci. O clientă a unei bănci comerciale a obţinut, în premieră, în instanţă, convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, plus o majorare de 10%. Este vorba despre o decizie irevocabilă a Tribunalului Galaţi. Dacă împrumutul a fost acordat în 2007, la un curs de 1,8 lei pentru un franc elveţian, înseamnă că acel credit a fost îngheţat la un curs de 2 lei pentru un franc elveţian. În prezent, la BNR un franc elveţian este cotat la 3,66 lei. Instanţa din Galaţi a decis şi anularea clauzei de comision de risc, pe motiv că este abuzivă. Între 2007 şi 2014, cursul francului elveţian a crescut de la 1,93/chf la 3,66/chf, aproape s-a dublat. În acest moment, există în Parlament un proiect de lege care propune convertirea creditelor în valută la cursul la care a fost acordat împrumutul, combătut de BNR şi de băncile comerciale. În urmă cu câteva luni, şi Curtea Europeană de Justiţie a dat aceeaşi decizie, în cadrul unui litigiu cu o bancă din Ungaria.

    În cazul în care se va proceda la fel în toate cazurile creditelor luate în valută, există posibilitatea ca în viitorul apropiat să scadă şi mai mult valoarea restanţelor pe care sătmărenii le au la plata ratelor către bănci.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE