Proiectul pentru realizarea secției de hidrokinetoterapie de la Carei a ajuns la final, ieri având loc conferinţa de închidere a proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de sănătate comune în Carei și Fehergyarmat“. În cadrul acestui proiect, peste 300 de mii de euro au fost investiți în infrastructura de sănătate a municipiului care de-acum va putea oferi cetățenilor tratamente de fizioterapie la cel mai înalt nivel. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu orașul Fehergyarmat din Ungaria și a avut un buget de peste 560 de mii de euro din care 370 au fost investiți la Carei. Viceprimarul municipiului Carei, Ludovic Keizer a arătat în cadrul acestei conferinţe, că prin proiect s-a construit un complex de 210 metri pătrați cu bazin și băi galvanice. Echipamentele medicale achiziționate vor asigura o gamă largă de tratamente pentru cei care necesită terapie recuperatorie. Totodată, Keizer şi-a exprimat dorinţa ca parteneriatul dintre spitalele din Carei şi Fehergyarmat să continue şi a apreciat activitatea echipei pentru proiecte europene a Primăriei Carei.
Cei din conducerea celor două spitale apreciază că datorită banilor europeni au reușit să îmbunătățească infrastructura de sănătate dar și să își formeze profesional cadrele medicale. Astfel, managerul Spitalului municipal Carei, Elisabeta Raţ a arătat că acest proiect nu s-ar fi născut fără sprijinul echipei de specialitate a Primăriei Carei şi a adăugat că, din punct de vedere organizatoric şi profesional, proiectul a dus la dezvoltarea infrastructurii în sănătate fiind construit un centru nou de recuperare medicală dotată cu echipamente moderne, precum şi la perfecţonarea profesională a cadrelor medicale de aici. Totodată, a fost realizată o bază de tratament modernă care va oferi tratament de calitate pentru pacienţii care până acum trebuiau să se deplaseze în alte judeţe. De asemenea, şi managerul Spitalului municipal Hehergyarmat, Szondi Zita, a arătat că proiectul a avut rezultate foarte bune contribuind decisiv la dezvoltarea infrastructurii medicale şi la achiziţionarea de echipament medical de specialitate modern. Totodată, şi-a exprimat speranţa că, pe viitor, colaborarea dintre cele două spitale va continua.
În continuare, managerul de proiect, Levente Varna a prezentat proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de sănătate comune în Carei și Fehergyarmat“, care a contribuit la dezvoltarea infrastructurii medicale și a facilitat cooperarea tranfrontalieră în domeniul medical şi la întărirea coeziunii sociale și economice în regiunea de frontieră. În urma implementării proiectului se va putea oferi o gamă largă de tratamente cum ar fi:
Termoterapie (împachetări cu parafină), Kinetoterapie în bazin şi vane, Elongaţii – electroterapie (stanger, băi galvanice, diadinamice, ultrasunete, laser, curenţi interferenţiali, unde scurte, TENS, magnetodiaflux), Masoterapie (masaj general şi parţial, masaj relaxant şi tonifiant) şi Kinetoterapie. Totodată, pe parcursul desfăşurării proiectului, au mai fost organizate activităţi de comunicare, instruiri profesionale, extinderea clădirii ambulatoriului de specialitate din Carei şi dotarea cu echipamente medicale de specialitate precum şi dotarea spitalului din Fehergyarmat cu echipamente medicale de specialitate.
La sfârşitul conferinţei de finalizare a proiectului, a fost vizitată secţia de Hidrokinetoterapie de la Spitalul municipal din Carei şi a dotărilor specifice achizionate.
Florin Dura