More

    “Sibiul lucrului bine făcut” (I)

    klaus

    Aproape jumătate din școlile sibiene au fost retrocedate. O parte din elevi au fost evacuați, fiind nevoiți să se mute în spații mult mai restrânse. În unele cazuri, din lipsă de săli de clasă, părinții au pus mână de la mână pentru a ridica containere unde să poată învăța copiii. Dar în multe situații, instituțiile de învățământ sunt obligate să plătească către noul proprietar chirii exorbitante. Toți acești bani provin din bugetul public. O afacere murdară pusă la cale de primarul Klaus Iohannis și Biserica Evanghelică. Ca să-l parafrazăm pe candidatul Iohannis la președinție, “Sibiul lucrului bine făcut”! Reprezentanții bisericii germane au revendicat mai toate școlile din oraș, iar edilul Sibiului, împreună cu consiliul local, au acceptat retrocedarea “in integrum”, ceea ce a provocat o adevărată criză de spațiu pentru învățământul din acest municipiu. Nu s-a ținut cont că sunt instituții comunitare, că făceau parte din domeniul public. Cu atât mai trist este faptul că o parte din aceste clădiri școlare care au fost retrocedate, iar elevii au fost evacuați, sunt de-a dreptul părăsite, au început să se degradeze, iar Biserica Evanghelică, noul proprietar, nu a investiti niciun leu pentru întreținerea și renovarea lor.

    Renovate pe bani publici, retrocedate Bisericii Evanghelice

    În alte situații, imobile tocmai renovate și modernizate din banul public, au fost cedate la cheie reprezentanților bisericii. Cu alte cuvinte, primăria investește din bugetul local pentru modernizarea școlilor, apoi consiliul local votează pentru restituirea lor în natură. O schemă de corupție bine pusă la punct, prin care se căpușează bugetul local al comunității sibiene.

    Și nu numai atât: aceste retrocedări s-au făcut ilegal deoarece toate aceste clădiri, care au aparținut de drept, între 1942-1944, Grupului Etnic German, o organizație hitleristă, scoasă în afara legii în 1944, prin decret regal și prin convenții ale aliaților de după cel de-al doilea război mondial, au intrat în proprietatea statului, nu prin abuz, ci legal, prin respectarea acodurilor internaționale. Adică înainte de 6 martie 1948 (cînd au început naționalizările abuzive) , la care fac apel toate legile de restituire adoptate după 1989.

    Lista școlilor retrocedate
    Acesta este un caz al “României lucrului bine făcut”, în concepția lui Klaus Iohannis( ca să cităm din lozinca acestuia din campania pentru prezidențiale). Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratul Școlar Sibiu, mai bine de 50 de școli, grădinițe și licee, au fost retrocedate în tot județul, cea mai mare parte în municipiu. Aproape toate către Biserica Evanghelică( reprezentată de consistoriul superior) și Forumul Democrat al Germanilor din România. Este vorba despre școlile gimnaziale numărul 1, nr.2, nr.4, nr.5 – “Regina Maria”, corp 1, nr.6, „Emil Cioran”, nr.8, „Mihai Eminescu”, „Waldorf”, nr.11, corp A, nr.12, corp A, nr.13, „Radu Selegean și grădinița nr.9, nr.18, nr.19, nr.20, nr.21, nr.23, nr.24, nr.25: grădinițele nr.1, nr.5, nr.7, nr.12, nr.14, nr.16, nr.17, nr.28, nr.33, nr.36, nr.31; liceele de Artă, Bruckenthal, Textil, Agricol, Sanitar, Pedagogic, CFR, Colegiul Tehnic „D.P. Barcianu”. In același timp au fost retrocedate, Clubul Sportiv Şoimii Sibiului, Palatul Copiilor, dar și clădirea Inspectoratului Școlar.

    Ce s-a întâmplat cu aceste sedii de educație? Unele au fost evacuate, cum ar fi Liceul Pedagogic, Liceul Sanitar, Liceul CFR, școala 12,școala 42 ( transformată în club al FDGR), Clubul Șoimii Sibiului, Inspectoratul Școlar. Altele plătesc chirii exagerat de mari cum ar fi Liceul de Artă, Colegiul Tehnic Cibium Sibiu, Colegiul Octavian Goga, Colegiul Bruckenthal, Liceul Agricol, grădinițele nr.4 și 29.

    Școli golite de copii și lăsate în paragină
    Unele clădiri de școli retrocedate sunt acum goale, unele au fost demolate și se construiesc spații comerciale. De exemplu, Liceul Agricol( retrocedat Bisericii Romano-catolice), situat în centrul orașului, lângă Bazinul Olimpic, a fost evacuat, copiii fiind înghesuiți acum la altă școală. Deținea cantină, internat, restaurant, multe dependințe. A fost modernizat din banii publici ( de la Ministerul Educației și din fonduri ale primăriei), fiind dotat cu instalații de încălzit moderne( centrală, calorifere). Apoi, a fost retrocedat , in integrum, iar elevii, evacuați și trimiși la marginea orașului. Acum, o parte din clădiri sunt pe cale a fi demolate, pentru a lăsa loc altor contrucții.

    Aceeași soartă a avut și Liceul CFR. A fost modernizat din bani publici, apoi retrocedat Bisericii Evanghelice. Acum, complexul de clădiri ( școală, internat) din cartierul Lazaret, este părăsit, bălăriile acoperă gardul înalt de peste 2 m, iar lacătele sunt puse pe poarta de la intrare. Dramatic este faptul că acest imobil este total părăsit, iar construcția începe să se degradeze.

    Nici Liceul Pedagogic „Andrei Șaguna” nu a fost cruțat. Istoricul Gheorghe Maior, declara despre această instituție de învățământ că este „cea mai veche școală normală din România”. Acum, liceul este părăsit, iar tencuiala a început să cadă de pe ziduri. Primăria nu a ținut cont că această clădire este declarată monument istoric în centrul Sibiului.

    A fost retrocedat și sediul Inspectoratului Școlar către Biserica Reformată, după ce Ministerul Educației a investit în renovarea sa peste 1 miliard de lei între 1998-1999. Personalul Inspectoratului a fost înghesuit într-o aripă a clădirii, fără sala de ședință, chiar și fără centrala termică care încălzea întreaga clădire. Menționăm că toate aceste bunuri au reprezentat investiții ale statului!!!

    Multe școli sunt puse în situația de a plăti chirii foarte mari către noul proprietar ( Biserica Evanghelică, în special) pentru că Primăria Sibiu nu a mai construit o școală de foarte mulți ani. Acești bani sunt achitați de către administrația locală.

    Biserica revendică, Primăria plătește
    Ca să înțelegem mai bine situația, putem sublinia faptul că Primăria și Consiliul Local sunt cele cea care au retrocedat ( în mare parte) aceste clădiri pe baza cererilor de revendicare, iar apoi aceeași Primărie plătește chirie către noul proprietar pentru ca imobilele să-și păstreze destinația pe o perioadă de cel puțin 10 ani ( așa spun legile de retrocedare). Deci, este vorba de fapt, de un gheșeft al edilului Klaus Iohannis, pus la cale, împreună cu colegii săi germani de la Biserica Evanghelică. Școlile sunt retrocedate, ajung în proprietatea Bisericii Evaghelice( în mare parte), apoi, Primăria din fonduri publice, plătește în contul acest cult sume mari de bani( care depășește 250 000 de euro pe an). O modalitate eficientă de căpușare a bugetului Primăriei Sibiu.

    Cea mai mare chirie trebuie să o plătească Liceul de Artă, de peste 17 000 de lei. Consilierii locali, în majoritate aparținînd Forumului Democrat al Germanilor din România( în mare parte evangheliști), au votat încă din primăvară o decizie prin care Primăria se obligă să plătească o chirie pentru ca Liceul de Artă să-și continue activitatea în aceeași clădire.

    Inițial, au vrut să evacueze liceul, propunâdu-le elevilor să se mute la o altă școală, total improprie pentru specificul acestui liceu. Școala a fost dotată în ultimii ani cu clase speciale( săli de dans, de muzică, de creație) pentru tinerii artiști, fiind vorba de sume mari de bani alocate de la bugetul local și de la Ministerul Educației. Dar în 2012, liceul a fost retrocedat către Biserica Evanghelică. Elevii, profesorii și părinții au protestat în stradă și au reușit să oprească evacuarea. Dar acum, Primăria Sibiu este nevoită să plătească lunar, aproape 4000 de euro pentru Biserica Evanghelică. Mai mult, consilierii locali ai FDGR au votat și pentru plata retroactivă din anul 2012, de când a fost restituit liceul. Acest lucru ar însemna că Primăria trebuie să plătească peste 15 000 de euro cultului evenghelic. Este vorba despre banul public, al comunității locale. Acesta este Sibiul “lucrului bine făcut”?

    Alte chirii plătite de școli din banul public către cultele religioase germane: Colegiul Tehnic Cibinium Sibiu – 16.326 lei, Colegiul Bruckenthal-6.859 lei, Colegiul Agricol-345, 23 lei, Școala nr.10-4.197 lei, Grădinița nr.20-4175 lei.

    În același timp, Inspectoratul Școlar plătește chirie, pentru un mic corp de clădire, acolo unde a fost lăsat de noul proprietar ( Biserica Reformată), să-și desfășoare activitatea, peste 4000 de euro. De asemenea, Palatul Copiilor achită Bisericii Evenghelice suma de 3000 de lei, lunar. Toate, instituții publice, aflate în domeniul public. Adică o mare bătaie la joc la adresa patrimoniului național. O afacere instrumentată tocmai de cel care a fost ales să reprezinte interesele comunității, nu doar cele ale clienților săi politici și religioși din cadrul FDGR și a Bisericii Evenghelice.
    sursa: ancheteonline.ro

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE