Spitalul din Turţ va fi resuscitatturt

Spitalul din Turţ, închis de circa zece ani, va fi repus în stare de funcţionare odată ce aici va fi înfiinţat un centru medico-social finanţat din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului, în valoare de 2,33 milioane de lei, va fi asigurată prin Fondul Social European în cadrul proiectului “Economia socială – instrument de creştere a calităţii vieţii”. Primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac a precizat că este nevoie de un astfel de centru pentru vârstnicii neajutoraţi din comună şi împrejurimi.

Centru socio-medical modern
În cadrul acestui proiect, care urmează a fi implementat de Asociaţia ASSOC în colaborare cu Primăria Turţ, are în vedere înfiinţarea a patru structuri de economie socială la Spitalul din Turţ. Este vorba despre un serviciu de catering în cadrul căruia vor fi angajaţi un bucătar, un ajutor de bucătar, doi agenţi de vânzări şi un manager, pentru a cărui serviciu este prevăzută spre finanţare suma de 800.000 de lei, precum şi de înfiinţarea unui centru de meditaţii pentru elevi la care vor lucra trei profesori, pentru care este prevăzută suma de 403.500 de lei.

Însă cel mai important lucru care va fi înfiinţat în cadrul proiectului va fi centrul medico-social Turţ, care va fi organizat la etajele unu şi doi ale Spitalului din Turţ. În cadrul acestui centru, pentru care sunt prevăzute finanţări de 809.715 lei, vor fi angajaţi un medic, patru asistenţi medicali, doi infiermieri, un muncitor şi un manager. Acest centru va oferi servicii de îngrijire medicală pentru vârstnicii din Turţ, pentru care sunt prevăzute finanţări de 817.508 lei.

Investiţie necesară
Primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, a declarat că înfiinţarea acestui centru medico-social va readuce la viaţă spitalul din localitate, iar serviciile acestuia vor fi orferite atât vârstnicilor rămaşi singuri acasă, din Turţ, cât şi din comunele învecinate. “După foarte mulţi ani în care am încercat să găsim fonduri pentru a readuce la viaţă acest spital, în cele din urmă, cu ajutorul Asociaţiei ASSOC am reuşit acest lucru. Centrul medico-social care va fi înfiinţat aici va oferi servicii complete persoanelor vârstnice, rămase singure acasă după ce copiii lor au plecat la muncă în străinătate, dar nu va fi un azil de bătrâni. Cei care vor fi internaţiu aici vor beneficia de asistenţă medicală la standarde prevăzute de normele europene. Sunt peste 40 de saloane disponibile, cu câte două paturi, care vor asigura confortul necesar celor internaţi”, a precizat primarul Ioan Ciupac.

Şi medicul de familie Vasile Chira, este de părere că serviciile oferite de acest centru medico social sunt necesare pentru mulţi vârstnici din Turţ. “Centrul medico-social care va fi amenajat la Spitalul din Turţ este foarte necesar pentru această comunitate. Aici sunt mulţi vârstnici care nu au niciun sprijin şi au nevoie de ajutor. Ne dorim ca acest centru să fie finalizat în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat medicul de familie.

Edilul şef al comunei Turţ a precizat că propunerea făcută de către Asociaţia ASSOC va fi supusă în dezbatere în cadrul următoarei şedinţe de Consili Local şi şi-a exprimat convingerea că va fi acceptată. De asemenea, Ioan Ciupac a mai afirmat că, în prima fază, cele patru obiective vizate vor crea 23 de noi locuri de muncă pentru comunitatea locală.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts