More

  Tezaurul antic al României va fi expus la Satu Mare

  bratari

  Un adevărat tezaur de obiecte antice din aur şi argint urmează să fie expus în municipiul Satu Mare. Este vorba de preţioasa şi spectaculoasa expoziţie “Aurul şi argintul antic al României”, care va fi găzduită de Muzeul de Artă în perioada 17septembrie-2 noiembrie 2014. Expoziţia reuneşte peste 200 de piese din aur şi argint, geto-dacice şi dacice, inclusiv patru din cele 12 brăţări de aur recuperate de autorităţile române. Tezaurul a ajuns luni după-amiază, sub pază strictă, la Satu Mare.

  Tezaur cu valoare inestimabilă
  Vor fi expuse unele din cele mai importante piese geto-dacice şi dacice, printre ele regăsindu-se inclusiv patru din cele 12 brăţări dacice de aur recuperate de statul român. Vor mai fi expuşi câţiva kosoni de aur, enigmaticele monede dacice, podoabe şi însemne de rang regal, dar şi numeroase alte piese realizate din argint, cum ar fi monede, brăţări, coliere, cercei, fibule, medalioane, vase, opaiţe. În total, la Muzeul de Artă vor fi expuse peste 200 de piese confecţionate din aur şi din argint. “Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase expoziţii organizate în judeţul Satu Mare în ultimii 20 de ani. Podoabe din aur şi din argint, accesorii vestimentare, armament de paradă, piesele de harnaşament, veselă geto-dacică, alături de tezaure celebre precum cele de la Pietroasa, Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti, ocupă un loc important în cadrul expoziţiei, alături de numeroase alte asemenea piese din metale preţioase, descoperite pe teritoriul României”, ne-a declarat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta.

  Pază strictă la Muzeul de Artă
  Exponatele au ajuns sub pază extrem de strictă luni după-amiază la Satu Mare. Maşinile de transport a valorilor au fost însoţite de o escortă formată din numeroşi poliţişti şi jandarmi înarmaţi. Circulaţia în Piaţa Libertăţii a fost oprită până când exponatele au fost transferate în Muzeul de Artă. Ambalate şi protejate în cutii de carton, piesele au fost aduse într-un seif metalic. Până la finalul expoziţiei, Muzeul de Artă va fi păzit non-stop de către reprezentanţii forţelor de ordine. Pe lângă valoarea intrinsecă, fiind confecţionate din metale preţioase, exponatele au o valoare inestimabilă din punct de vedere arheologic.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE