Tineri din patru ţări au primit un permis pentru Ţara Oaşului2

Asociația pentru Sprijin și Dezvoltare Comunitară “Țara Oașului” a desfășurat în perioada 29 august – 8 septembrie 2014 proiectul “Young Europeans feeling at home in Oas Land” în Negrești Oaș. Proiectul a găzduit un număr de 40 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani, din Bulgaria, Ungaria, Polonia și țara gazdă, România. Ieri, la festivitatea de închidere a proiectului au participat părintele Radu Vasile Rusu, reprezentantul Primăriei Negreşti-Oaş, Constantin Fanea, directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Ilie Vârnav, cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Tripon, respectiv preotul consilier Virgil Cigălean. Tinerii participanţi au primit, în mod simbolic, un permis de invitaţi permanenţi în Ţara Oaşului, oferit de către gazdele evenimentului.

Gânduri bune din partea gazdelor
După ce coordonatorul proiectului, respectiv  preotul Radu Vasile Rusu, a prezentat invitaţii, preotul consilier Virgil Cigălean s-a declarat sigur că tinerii vor pleca din Ţara Oaşului cu un sentiment de împlinire. “Este o zi specială şi un moment special. Momentul este al vostru, chiar dacă am spune că este un moment de bucurie, el este oarecum trist. Pentru că toate despărţirile sunt triste. Sunt convins că aici v-aţi făcut prieteni. Aţi îndrăgit anumite lucruri şi persoane, şi de orice ţi-e greu te desparţi cu greu. O să plecaţi mai întăriţi în spiritualitate, iar căutările voastre spre un ideal al viitorului şi-au aflat loc şi pe aici. Considerăm că răspunsurile la întrebările existenţiale din viaţa voastră îşi vor găsi răspunsul”, a spus preotul consilier Virgil Cigălean.

Un proiect al libertăţii
Directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Ilie Vârnav, a ţinut să puncteze binefacerile democraţiei şi a libertăţii, care a făcut posibilă o astfel de întâlnire între tinerii din cele patru ţări. “Ceea ce s-a petrecut aici mi se pare un miracol. Nu pot să nu mă gândesc că pe vremea când eram ca şi dumneavoastră asemenea contacte erau practic imposibile. Iar când se petreceau erau, totuşi, strict controlate. Deşi pe vremea aceea cele patru ţări erau ţări frăţeşti. Sunt patru ţări apropiate, europene şi începem să învăţăm că Ţara Oaşului nu este o zonă din nord-vestul României, ci este o regiune apropiată de centrul Europei”, a precizat Remus Ilie Vârnav. Interpreta de muzică populară Maria Tripon a concluzionat scurt: “Mă bucur că am reuşit şi eu să îmi aduc contribuţia mea şi a tinerilor pe are îi pregătesc cu puţin la acest proiect, dar sper că a fost un sprijin important. Eu v-am prezentat un obicei de nuntă, dar v-am arătat doar o parte, secvenţial, din obiceiul de nuntă”.

Ţara Oaşului, un izvor nealterat de tradiţie
“Young Europeans feeling at home in Oas Land” își propune cunoașterea, conservarea și promovarea tradițiilor din Țara Oașului, una dintre puținele zone care își păstrează nealterate obiceiurile, urmărind totodată creșterea interesului tinerilor față de cultura, tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile și mâncarea tradițională. De asemenea, proiectul are ca scop ridicarea gradului de conștientizare a importanței unei vieți active implicate în folosul comunității, în contextul interculturalității europene. În cadrul proiectului, tinerii au participat la ateliere, unde au deprins abilități în practicarea unor meșteșuguri tradiționale (ateliere de olărit, pictură pe piatră și lemn, împodobirea clopului oșenesc, împletituri de nuiele, dansuri tradiționale), abordând tradițiile ca element de identitate și având ocazia de a împărtăși obiceiuri populare din ţările de proveniență.

Tinerii, implicaţi în viaţa comunităţii
Implicarea tinerilor în viața comunității se produce prin interacțiunea cu locuitorii din zonele Certeze, Negrești-Oaș, Săpânța, Sighet și Baia Mare. “Asociația pentru Sprijin și Dezvoltare Comunitară Țara Oașului” este o organizație de tineret din Negrești Oaș-Tur, care ființează pe lângă Parohia Ortodoxă Română Tur, având ca membri voluntari tineri ai parohiei și comunității din Tur, iar ca și coordonator pe preotul Radu Vasile Rusu. Asociația are ca scop promovarea și desfășurarea de activități și proiecte de educație nonformală ce urmăresc pregătirea, formarea și dezvoltarea continuă a tinerilor în vederea atingerii obiectivelor lor personale și profesionale. Pe lângă acestea, asociația își propune dezvoltarea unor proiecte care să vizeze participarea tinerilor la activități culturale, diverse manifestări artistice, îmbunătățirea dialogului civic și creșterea rolului tinerilor prin activități culturale, cultură și tradiție locală, națională și europeană. „Young Europeans feeling at home in Oaș Land” este un proiect finanțat integral de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts