Armata Română a primit respectul naţiunii la Careicarei01

Armata Română a primit sâmbătă respectul întregii naţiuni la Carei, în cadrul celei mai grandioase manifestări din ultimii 70 de ani. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, vicepremierului Liviu Dragnea, ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, parlamentarii Octavian Petric, Mihai Sturzu, Ovidiu Silaghi, Pataki Csaba, Gabor Kereskenyi, primarul Careiului, Kovacs Eugen. Biserica Ortodoxă Română a fost, la rândul ei, extrem de bine reprezentată, fiind prezenţi Înalt PreaSfinţia Sa Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, şi PreaSfinţia Sa Iustin Sigheteanul, episcopul vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Armata Română a fost reprezentată prin şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, respectiv de către comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, general de brigadă dr. Adrian Tonea.

Gest taxat al preşedintelui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit la Carei, aceasta fiind prima apariţie publică între cei doi înalţi oficiali ai statului român în această campanie electorală. După ce preşedintele Băsescu a salutat Garda de Onoare la sosire, l-a salutat pe primarul Careiului, Eugen Kovacs, şi pe câţiva conducători din armată, după care s-a aşezat în coloană şi a început ceremonia. Gestul preşedintelui a fost taxat la final de cetăţeni, care l-au huiduit.

În continuarea evenimentului, Înalt PreaSfinţia Sa Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, şi PreaSfinţia Sa Iustin Sigheteanul, episcopul vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat un Te Deum în memoria militarilor români căzuţi pentru eliberarea patriei.

Declaraţii la limită ale preşedintelui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu o să îl convingă nimeni că trecerea Prutului în al doilea război mondial a fost o greşeală, subliniind că este discutabilă doar trecerea Nistrului. Declaraţie ce va face, cel mai probabil, din nou valuri pe plan extern. “O să spun poate un lucru care unora li se va părea nepotrivit. N-o spun pentru prima dată, dar astăzi, foarte aproape de încheierea mandatului, îmi iau libertatea s-o spun: vorbim prea puţin de prima parte a celui de-al doilea război mondial. Şi acolo au căzut ostaşi români care au executat ordinul politicienilor. Şi niciodată nimeni n-o să mă convingă că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că trecerea Nistrului “poate e discutabilă”, dar “Armata Română prin tradiţie şi-a apărat teritoriul naţional”, iar “teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc”.

Guvernul va asigura toate condiţiile pentru Armata Română
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că este obligaţia Guvernului să pună la dispoziţia Armatei Române toate condiţiile pentru ca aceasta să-şi îndeplinească toate misiunile cu succes. “În numele Guvernului, cred însă că trebuie să anunţăm şi să sprijinim Armata Română nu doar mulţumindu-le şi apreciindu-le activitatea nu din ultimii 10, 20 de ani, ci încă de la Războiul de Independenţă, dar avem şi obligaţia să asigurăm condiţiile de care Armata Română are nevoie pentru a-şi îndeplini cu succes toate misiunile. După perioade dificile, în care resursele financiare alocate Armatei Române au fost la un nivel absolut insuficient, în ultimii doi ani am crescut bugetul Ministerului Apărării, Armatei Române.

Şi este obligaţia Guvernului României, oricare ar fi acesta, să pună la dispoziţia militarilor noştri, la dispoziţia resursei umane extraordinare mijloacele tehnice şi de pregătire de care aceştia au nevoie pentru a-şi îndeplini misiunile şi cred că acest lucru trebuie făcut în continuare”, a spus Victor Ponta. De asemenea, atât prim-ministrul Victor Ponta cât şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, au adresat mulţumiri conducerii Consiliului Judeţean pentru că a preluat Monumentul Ostaşului Român şi pentru modul în care a reabilitat întregul ansamblu monumental.

Victor Ponta, aplaudat la scenă deschisă
Președintele PSD a mulţumit Armatei Române, exprimându-şi respectul şi recunoştinţa pentru ostaşii români.

“În fiecare an este pentru mine o mare onoare, o mare cinste să fiu în ziua de 25 Octombrie aici, la Carei, alături de dumneavoastră, sub un soare care arată că Dumnezeu iubeşte România şi iubeşte Armata Română, pentru a exprima respectul, recunoştinţa şi sprijinul pentru Armata Română, cea care a servit şi serveşte întotdeauna interesele naţionale. (…) Cred că este momentul în care trebuie să mulţumim Armatei Române şi să ne angajăm că niciodată astfel de tragedii nu vor mai fi permise în ţara noastră şi împotriva poporului român”, a spus Victor Ponta.

În discursul său, prim-ministrul i-a urat “La mulţi ani!” regelui Mihai, care şi-a aniversat sâmbătă ziua de naştere, subliniind că monarhia, alături de armată şi biserică, a sprijinit ţara în momentele dificile.
“Vreau să spun că, într-adevăr, Armata, Biserica şi Casa Regală ne-au sprijinit în momentele dificile şi noi, noile generaţii, avem obligaţia să ducem aceste valori mai departe”, a afirmat Victor Ponta. La finalul discursului său, Victor Ponta a fost aplaudat la scenă deschisă. Întrebat cum comentează faptul că preşedintele Băsescu a fost huiduit, premierul Victor Ponta a dat dovadă de fair-play, precizând că: “Eu n-am auzit. Sau, mă rog, am auzit aplauzele şi le mulţumesc celor care m-au aplaudat”.

Manifestări excepţionale, asistenţă record
Manifestarea s-a încheiat cu cea mai reuşită paradă militară pe care a văzut-o Careiul în istoria sa, militarii Diviziei IV Infanterie GEMINA din Cluj Napoca şi Regimentul 30 Gardă şi Protocol Mihai Viteazu defilând în aplauzele a sute de cetăţeni, care i-au întâmpinat cu flori.

Elementul de forţă a fost survolarea a trei avioane de luptă Mig 21 – Lancer şi a trei elicopetere IAR Puma Socat. De asemenea, doi paraşutişti au coborât tricolorul şi un banner cu inscripţia “La mulţi ani, Armata Română”. Totodată, mai mulți tineri militari au parcurs traseul Armatei Române din al doilea Război Mondial, închinându-se în faţa Monumentului Ostaşului Român.

Tehnică militară şi demonstraţii de forţă ale armatei
În continuarea manifestărilor, premierul Victor Ponta, alături de membrii Guvernului, conducerea Armatei Române şi autorităţile judeţene, a participat la o expoziţie de tehnică militară organizată de Ministerul Apărării Naţionale în incinta Parcului Dendrologic din Carei.

Transportoarele blindate au avut cea mai mare trecere în rândul copiilor, care le-au invadat, pur şi simplu. Victor Ponta a participat mai apoi la mai multe exerciţii militare, printre care neutralizarea unei încărcături explozive, luarea cu asalt a unei poziţii ocupate de terorişti – exerciţiu extrem de spectaculos, respectiv o demonstraţie de arte marţiale a luptătorilor din trupele speciale ale Armatei Române. Asistenţa a rămas impresionată de două tinere luptătoare încadrate în aceste unităţi speciale, care s-au luptat de la egal la egal cu bărbaţii. De asemenea, în faţa Castelului Karolyi a avut loc o demonstraţie de mânuire a armei executată de militarii Regimentului 30 Gardă şi Protocol Mihai Viteazu. Şi aici prezenţa feminină a fost unul dintre momentele cele mai savurate de public.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts