Avansul subvenţiilor europene, plătit fermierilor până la finele luniiapia

Pentru prima dată în ultimii ani, plata avansului subvenţiilor europene pentru fermierii sătmăreni va fi achitat până la finele acestei luni. Directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare, Gabriel Leş, a precizat că plata subvenţiilor se face mai devreme decât de obicei pentru ca fermierii să poată folosi aceşti bani în campania agricolă de toamnă. Peste 20.000 de fermieri din judeţul Satu Mare vor beneficia de aceşti bani.

Plăţi făcute mai devreme
În anii precedenţi, plata avansului la subvenţiile europene era făcută la începutul lunii decembrie, însă în acest an s-a decis ca plăţile să fie făcute mai devreme pentru ca fermierii să poată folosi banii în campania agricolă de toamnă. “Vor fi făcute plăţile la cererile depuse la plata unică pe suprafaţă. S-a decis ca aceste plăţi să fie făcute mai devreme pentru ca fermierii să poată folosi aceşti bani la înfiinţarea culturilor de toamnă”, a precizat Gabriel Leş.

Directorul APIA Satu Mare a mai spus că până la finele acestei luni banii vor ajunge în conturile fermierilor. “În prima fază au fost autorizaţi la plată 15.800 de fermieri din cei 21.416 câţi au depus cereri. Azi (n.r. – ieri) au mai fost autorizaţi alţi circa 5.000 de fermieri, restul de circa 600 de fermieri au avut dosare neeligibile sau cu diferite probleme. Vorbim aici doar de fermierii care au depus cereri pentru plata unică pe suprafaţă. Astfel, cel târziu până la finele acestei luni în conturile fermierilor vor intra 70 de euro pentru fiecare hectar pentru care s-a depus cerere”, a mai declarat Gabriel Leş.

Nu numai că plăţile se fac mai devreme, dar subvenţiile sunt şi mai mari faţă de anii precedenţi. Astfel, dacă anul trecut pentru un hectar de teren cultivat a fost plătită o subvenţie de 129 de euro, în acest an valoarea acesteia creşte la circa 140 de euro/hectar. Creşteri asemănătoare au fost înregistrate şi la subvenţiile pentru bovine, ovine şi caprine.

Subvenţii mai mari anul viitor
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vicepremierul Daniel Constantin, a anunțat recent că cei care dețin mai mult de cinci hectare de teren agricol vor primi o subvenție pe suprafață mai mare, de 210 euro pe hectar. Potrivit ministrului Agriculturii, măsura vizează stimularea asocierii în domeniul agricol. Prima categorie, 1-5 hectare, în anul 2015 vor primi 170 de euro pe hectar; iar la a doua categorie, 5-30 hectare, se urmăreşte introducerea unei plăţi redistributive, stimulative, de 40 de euro suplimentar față de cei 170 de euro pe care îi primesc cei din prima categorie.

Directorul APIA Satu Mare a arătat că această măsură va duce la comasarea terenurilor agricole şi la eficientizarea agriculturii. “În acest an, la APIA Satu Mare au fost înregistraţi 15.592 de fermieri cu suprafeţe mai mici de 5 hectare. Dacă de anul viitor s-ar uni şi ar comasa terenurilor, aceşti fermieri vor putea beneficia de o subvenţie de peste 200 de euro la hectar, faţă de 140 cât este în prezent. Pe lângă faptul că fermierii sătmăreni ar primi o subvenţie mai mare, şi agricultura din judeţ ar fi mai eficientă, iar producţiile ar fi mai mari”, este de părere Gabriel Leş.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts